• 17 Głosów - 3.82 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

>>>>> Rozmnażanie GUPIKÓW <<<<<

Dostałem je z pielęgnicami jako narybek meek, a chyba lepiej że nie wylądowały w ogólnym? I nie mogę mieć wyposażenia z racji że bym musiał je zlikwidować, a takto jak w nim nic nie ma to ani rodzice się nie czepiają,ani rybą to nie przeszkadza,dzisiaj im dałem grzałke , i będą miały 25C ,podobno taka tem. najlepiej działa na barwę.

PS: Wole mówić prawdę niż pisać że mam cute 60l, z full wyposazeniem , bynajmniej nie nadepne na kłamstwo Wink

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Przy gupikach wcale nie jest potrzebne wyposazenie ... Temperatura pokojowa przez caly rok to 25 stopni, czyli tyle ile jest wymagane Smile Odmulanie co 2 tygodnie wraz z podmiana, a tlenu tyle co dla paru gupikow roslinki same dostarcza, wiec po co kombinowacWink Gorzej jak zaczna sie rozmnazac to mozna sie obawiac o przerybienie, ale zawsze narybek mozna wywalic do innego akwarium jako zywy pokarm Wink

Akwarysta, moze i masz racje, ale bez oświetlenia takich kolorów nie będą miały jak normalne, aha . I Trudno utrzymać ZAWSZE 25C,przeważnie albo jest 30C,a czasem 19 Tongue .Lepiej zainwestować w grzałke.

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Nie mowilem o oswietleniu , bo oswietlenie jest wymagane w kazdym akwarium , nawet roslinnym ;D
Pokrywy nie masz, ze Ci tak temperatura lata? Smile)

Nie mówiłem o sobie,ale dużo osób ma takie problemy. Ja mam tylko grzałki z termostatem, już nie ufam tym badziewiom bez termostatu- ani to przydatne,bo temperatura się cały czas zmienia (a to rybą szkodzi) plus,jak zapomnisz wył. grzałki ,tak jak w moim przypadku,znajoma właczyła ją. i ok. 50C było, bigos Big Grin

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

EDIT:
Uchowało mi się 2+1 , reszta się posuszyła,gdyż mam nieszczelne akwarium Sad
Może i lepiej, zostały najładniejsze okazy, muszą mieć coś z endlerków..Smile
Dzisiaj im dokupiłem parkę endlerków i 3 samiczki zwykłe, muszę dać 2 samiczki wujkowi bo trochę za dużo ich Smile. Ogólnie rosną bardzo szybko, a samica w jakiejś fazie zaczyna przerastać samców i robi się grubsza, właśnie w takim okresie zaczynają się pierwsze zaloty Big Grin
Myśle żeby dać parke ew. harem bojowników jakoś środek antykoncepcyjny , lecz nie chcę żeby było tak że nic mi się nie uchowa, myślałem też nad pielęgniczką ramireza ,ale przy tych nic by nie było, o ile by nie powcinały dorosłych Sad

240l :
Thorichthys meeki 1+1
37,5l :

Dziesiaj po niecałym miesiącu od wpuszczenia ryb do akwa mam małe gupiki Big Grin dokładnie 7 są w oddzielnym akwarium z grzałką i napowietrzaczem.. i teraz moje pytanie co podawać takisz szkrabom ??

zmiel w palcach zwykły pokarm płatkowy dość mocno i wystarczy

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie czy jest możliwe żeby samiczka po wydaniu młodych na świat nie wydała wszystkich?? Nadal ma czarna plamkę i nadal smace za nią pływają tylko jest to inny sposob taki jak wczoraj jak zauważyłam podskubywały ją później znalazłam pierwszą mała rybke wiec odizolowała samiczkę od reszty i kolejndo doszlo do 7 szt. maluszków dzisiaj ja wpuściłam a samce dalej ją skubia . Biedna ma poskubany ogon Sad

Plamka ciążowa nie świadczy o tym, że ryba jest kotna, tylko ma na celu zniechęcenie samców do zalotów.

Skocz do: