19
Ostał mi się ostatni skalar z obsady. Po restarcie akwa od tygodnia pływa na boku przy powierzchni. Wujek dał mi gurami i nie wiem czy nie wykańcza mi ryb czy po prostu trafiła się jakas zaraza. Ma nienaturalnie powiększone oko i uszczerbione płetwy. Nie wiem czy go uśmiercić i w jaki sposób? Czy jeszcze poczekać?
24
Pff...
Woda z restartu była świeża czy dojrzała? Po jakim czasie wpuściłeś ryby? Jaki jest litraż zbiornika? Bo jeśli 112l, to dobrze się bawisz, tylko gratulować. Zarówno Skalary jak i Gurami są rybami terytorialnymi, a zbiornik jest za mały dla każdego z tych gatunków. Co tam jeszcze pływa?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2012, 19:07 {2} przez
Kondziu360.)
33
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
1
Witaj
Przebywanie przy powierzchni sugeruje problemy z pęcherzem pławnym. Ale mamy jeszcze istotny symptom jak wytrzeszcz oczu i postrzępione płetwy. Warto dodać, że jest tylko kilka chorób z wytrzeszczem oczu.
To daje nam najpewniej dwie opcje.
Spironukleoza ofiarą często są skalary - stosować Tropical - Discus Sept.
niektóre źródła podają również metronidazol - na receptę w aptece. Podajemy 500 mg/100L (2 tabletki 250 mg). Pokarm rozmaczamy w rozpuszczonej połowie tabletki metronizadolu. Po tygodniu powtarzamy kurację, podmieniając przed powtórką ok. 40% wody.
Tuberkuloza - to już jest niebezpieczna choroba również dla człowieka, dlatego zalecam ostrożność. Ryby zwykle nie da się odratować.
Odpisuję już późno, więc nie mam pewności czy to Ci się jeszcze przyda, ale daj znać co z rybą.
Pozdrawiam.