• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Przycinanie płetw rybom akwariowym "
Question 

Jak w temacie "Przycinanie płetw rybom akwariowym " co o tym sądzicie???Sad
Jest o tym "artykuł" pod adresem: http://www.roslinyakwariowe.pl/news/aktu...rybki.html

Cytuję "Przycinanie płetw ma miejsce w celach dekoracyjnych oraz reprodukcyjnych ponieważ często piękne efektowne płetwy ogonowe utrudniają samcom pogoń za samicą i stosowanie pełnego wachlarza zachowań godowych. "

Akwaria 160l, 80l, + Nowy twór 16L krewetkarium
Fauna:+ Celestichthys margaritatus
+ razbora klinowa, czarna (odmiana), razbora karłowata,
+ zmienniki, gupiki,
+ Iriatherina werneri,
+ Neocaridina heteropoda var. red, Caridina multidentata,
+ Pomacea bridgesii.

ja sądzę o tym tyle: straszna lipa,
ogólnie nie toleruję przycinania płetw, psich i kocich ogonów, uszu, itp itd, czasami ingerencja człowieka w coś jest idiotyzmem i nikt mi nie wytłumaczy, że to po to, aby "oglądać pełen wachlarz zachowań godowych"

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Jeśli chodzi o przycinanie ogonów, jeśli ma to zapobiec chorobom kręgosłupa jak m.in w przypadku psów to popieram, ale rybom? Fakt iż pewnie ogonów unerwionych nie mają ale i tak po pewnym czasie odrastają więc jaki w tym sens?

60l brzankarium KLIK
112l ogólne Klik Przeszłość.
www.akwarystyka-miedziowa.pl

(26.05.2012, 00:25)michnik napisał(a):  Jeśli chodzi o przycinanie ogonów, jeśli ma to zapobiec chorobom kręgosłupa jak m.in w przypadku psów to popieram, ale rybom? Fakt iż pewnie ogonów unerwionych nie mają ale i tak po pewnym czasie odrastają więc jaki w tym sens?
Przecież tam jest wszystko wyjaśnione, czytałeś artykuł?
Nie wiem skąd w Was oburzenie. Rybom to w niczym nie grozi, a jest robione w celu prokreacyjnym (samiec z najładniejszym ogonem po jego przycięciu pływa szybciej i ma większe szanse zapłodnienia samicy). Jest to robione w celu uzyskania kolejnego pokolenia z jak najładniejszym ubarwieniem. W przeciwnym wypadku samice byłyby zapładnianie przez mało urodziwe samce z krótkimi płetwami, w efekcje czego kolejne pokolenie byłoby mało urodziwe. Jeśli posiadacie samce gupików z dużymi pięknymi ogonami to zapewne zauważyliście, że one często są ospałe i przysiadają na podłożu, bo ciężko jest im pływać tak zwinnie i szybko w porównaniu do samców z krótkimi ogonami. Nie jest to rada dla przeciętnych miłośników tego hobby, tylko profesjonalnych hodowców to oni przycinają gupikom ogony w celach utrzymania jak najładniejszej rasy. Jak najbardziej popieram tę praktykę, dlatego, że dzięki temu my klienci mamy szanse kupić ładne okazy w sklepach zoologicznych, a nie byle jakie.

Przycina to się tylko miejsca gdzie tkanka obumiera np. przy martwicy płetw, lub gdy samce mają za długie gonopodia np. lirogon. Pogoń za samicą czy inne wywody są bzdurą. A nawet jeśli miałby jakieś problemy to przekłada się tą parę do osobnego zbiornika i to wystarczy.

Osobiście zgadzam się z tym co napisał przedmówca... wybraną parę -- pary (pary najbardziej urodziwe) do rozrodu można umieścić w osobnym zbiorniku.......

Akwaria 160l, 80l, + Nowy twór 16L krewetkarium
Fauna:+ Celestichthys margaritatus
+ razbora klinowa, czarna (odmiana), razbora karłowata,
+ zmienniki, gupiki,
+ Iriatherina werneri,
+ Neocaridina heteropoda var. red, Caridina multidentata,
+ Pomacea bridgesii.

(26.05.2012, 17:13)Kaef napisał(a):  Przycina to się tylko miejsca gdzie tkanka obumiera np. przy martwicy płetw, lub gdy samce mają za długie gonopodia np. lirogon. Pogoń za samicą czy inne wywody są bzdurą. A nawet jeśli miałby jakieś problemy to przekłada się tą parę do osobnego zbiornika i to wystarczy.
Cóż też o tym pomyślałem, lecz może stoi za tym coś więcej. Przecież nie podcinają dla zabawy, tylko w jakimś celu konkretnie to hodowlanym.

Mój kolega zajmuje się gupikami od dawna, wygrywał konkursy itp. Nigdy niczego im nie podcinał. Także nie wiem skąd takie pomysły.

Tym bardziej, że przełożenie ryby do innego zbiornika (po za wodą kilka sekund) jest mniej stresujące niż położenie ryby na jakiejś desce i cięcie, zakładając nawet że ryba bólu nie poczuje z braku nerwów to po co te 2-3 minuty po za akwarium?

In reply to the guy talking about actual massage, finishing massage, gyeongbuk business trip, ulsan thai dish, daegu thai business trip, busan business trip thai, aroma massage recommendation, busan aroma massage, aroma massage, massage aroma, I highly suggest this her response about korean business massage link or daegu thai, massage recommendation, dish massage, daegu aroma massage recommendation, daegu thai dish, massage service, massage free, beauty massage, massage recommended site, cheap massage, which is worth considering with this read full article about korean business massage details together with actual massage, business trip site, business trip seoul, massage seoul, massage thai, shower massage, massage seoul, massage massage, noblesse massage, thai dish, not forgetting sites such as this on bing on korean business massage blog which is also great. Also, have a look at this resources for korean business massage site together with massage seoul, chungnam massage, shower massage, massage recommended site, massage sleep, aroma massage, venus massage, ulsan jung-gu thai, massage couple, incheon thai, bearing in mind this on the main page for korean business massage forum not to mention recommended massage, business trip long night, daegu thai, thai recommendation, indong massage, one-time offer about on top of gyeongnam massage, family massage, business trip long night, jrls massage, jeonbuk business trip, for good measure. Check more @ Updated Trust Administration Naples Fl Website 8edba4d

Skocz do: