Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

z ikry martwej mogą się jakieś bakterie wylęgnąć tak słyszałem ale upewnij się że się wylęgną .

(31.03.2012, 19:28)Demsi napisał(a):  5 dzien i samiec tylko podplywa do samicy i sie na nia "pstroszy" i ja goni ona oczywiscie ma pionowe paski i ikre ale chyba nic z tego, co teraz mam zrobic?

Demsi, bez urazy ale nie udzielam porad komuś kto wogole nie podaje szczegółów tarła.
Opisz czy tarło było planowane, gdzie są ryby i te podstawy, a postaram sie pomóc.

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Planowane było.
Według opisu robilem ale moglem sie z czyms pomylić. Karmiłem ochotką. Dziś samiec zrobił znow gniazdo na nowo po raz 3 już. Wyglada tak jakby samica uciekłała przed nim. Temp 29stopni zbiornik 30l. Filtr jest ale wyłączony zeby woda nie miała ruchu.

Stało sie dziś okolo 16 zakonczylo sie tarlo. Odłowiłem od razu samice gdy zauwazyłem ze plywa osobno i samiec ja juz atakował. Co dalej zrobic? tak zebym błedu nie zrobił pytam

Czekać, utrzymywać stałą temperaturę i rozpocząć hodowlę pierwotniaków, która to powinna być już dawno gotowa przed zamiarem przeprowadzenia tarła.

Według jakiego opisu to zrobiłeś, przygotowałeś do tarła? Jakie masz jedzenie przygotowane dla narybku?
Trzymaj włączone światło do czasu wyklucia narybku.

(31.03.2012, 19:40)KamiluSS13 napisał(a):  z ikry martwej mogą się jakieś bakterie wylęgnąć tak słyszałem ale upewnij się że się wylęgną .

Z całym szacunkiem, ale głupoty wypisujesz. Niezapłodnioną ikrę samiec zjada po tarle, więc nie wiem jak ktoś ma się upewnić aby z martwej ikry coś się wykluło...

Galeria Bojków -> klik

Wedlug twojego ale tez lukalem na inne w necie.
Co do pokarmu wlasnie roslinne moize jakies byc?
Swiatlo wlaczoneWink

Jakie znowu roślinne dla drapieżnego narybku?

Narazie nic nie grzeb w akwarium , wszystko masz napisane co i jak na stronach poświęconych rozmnażaniu bojowników, nie będę szukał, to za łatwe. Jeżeli filtr jest obudowany to wyjmij obudowe i zamontuj tylko gąbke gdyż może powciągać narybek.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

(02.04.2012, 19:27)Demsi napisał(a):  Wedlug twojego ale tez lukalem na inne w necie.
Co do pokarmu wlasnie roslinne moize jakies byc?
Swiatlo wlaczoneWink

Jasne jest, że nie przeczytałeś mojego poradnika uważnie - gdzie ja gdziekolwiek napisałam, że narybek można karmić pokarmem roślinnym??

Narybek można karmić pokarmem tylko ŻYWYM którego nie kupisz w sklepie - trzeba samemu je wyhodować. Pierwotniaki, Mikro, Brine - to pokarmy narybku. I żadne na jakimś roślinnym suszu Ci nie przeżyją to akurat pewne.

Masz ostrzeżenie jak byk w moim poprzednim poście na temat rozmnażania bojowników, że musisz pomyśleć czym będziesz karmić narybek i przygotować się na długo przed tarłem.

Demsi, bez urazy ale przy takich osobach z Twoim podejściem do tych ryb i ich rozmnażania to normalnie ręce opadają.

Tylko męczysz ryby aranżując tarło i wystawiasz je na potencjalne ryzyko ran bez powodu - to po prostu głupie. Powiesz - ale ja chciałem i to było planowane tarło. Jak to było planowane gdzie nawet nie masz jedzenia dla narybku i publicznie wypisujesz bzdury o jakiejś roślinnej karmie.

Idź i poczytaj raz a dobrze informacje o tym, popytaj ludzi którzy odchowali już jakies bojowniki. Czytaj i ucz się, zanim zrobisz i napiszesz głupoty.

Bez urazy dla nikogo ale wnerwia mnie nieodpowiedzialne traktowanie ryb.

Galeria Bojków -> klik

Skocz do: