• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ślimak zjadający ślimaki Anentome helena

Moja Hela jadła tego ślimaka ze 3 dni ;P

Załączone pliki Miniatury

(20.10.2008, 18:42)strojter napisał(a):  Słyszałm o nim, ale nie kupię, bo podobno lubi zjadać też krewetki

bzdura wyssana z palca!
Owszem zje chorą czy martwą krewetkę lub rybkę ale to dobrze bo masz w akwarium padlinożercę oraz zabójcę wszystkich ślimaków nawet tych najwiekszych

A oto moja Helenka - chyba nie głodna Wink

Załączone pliki Miniatury

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

A ja mam pytanko odnośnie tych ślimaków 'anetome hellena' .
Mam kilkanaście - kilkadziesiąt małych ślimaczków więc chciałbym je kupić . Tylko czy one będą jadły potem płatki lub mrożonkę gdyby skończyły się te maluchy (ślimaczki) ? Drugie pytanko to jak wielka jest młoda Helena ? I na koniec czy nic mi nie zrobią z trawniczkiem w akwarium ? : )

(06.03.2012, 00:19)gregorii12 napisał(a):  A ja mam pytanko odnośnie tych ślimaków 'anetome hellena' .
Mam kilkanaście - kilkadziesiąt małych ślimaczków więc chciałbym je kupić . Tylko czy one będą jadły potem płatki lub mrożonkę gdyby skończyły się te maluchy (ślimaczki) ? Drugie pytanko to jak wielka jest młoda Helena ? I na koniec czy nic mi nie zrobią z trawniczkiem w akwarium ? : )

Z tego co podaje literatura, jeśli zjedzą wszystkie ślimaki, będą jeść resztki pokarmów dla ryb i to co znajdą na dnie. Jeśli masz kilkanaście ślimaczków radzę zakup 1-2 maksimum.
Nie wiem co masz na myśli mówiąć młoda, ale przeważnie w sklepach można znaleźć 2-3 centymetrowe.
I odpowiedź na ostatnie pytanie - nic się nie bój, nic Ci z roślinami ani trawniczkiem nie zrobią Smile
Pozdrawiam!

Galeria Bojków -> klik

Dzięki 'Sol' za szybką odpowiedź . (z której oczywiście jestem w pełni zadowolony ;p ) : )

mam od niedawna dwie helenki, chociaż nie miałam inwazji ślimaków- może ok 10 widziałam, póki co widzę już puste muszelki po zatoczkach, rośliny całe, krewetki również (chociaż amano ciężko by było zjeść helence Wink )

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Kupiłem jednego jak na razie ale mały ; p
Dlatego na razie jeden . Może poradzi sobie jak podrośnie . Właśnie jak szybko ten 'Helenek' rośnie ? ; )

(06.03.2012, 17:16)gregorii12 napisał(a):  Kupiłem jednego jak na razie ale mały ; p
Dlatego na razie jeden . Może poradzi sobie jak podrośnie . Właśnie jak szybko ten 'Helenek' rośnie ? ; )

Dość wolno - ja swoje zakupiłam kilka miesięcy temu i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w ich rozmiarze Big Grin

Galeria Bojków -> klik

(06.03.2012, 20:25)Sol napisał(a):  
(06.03.2012, 17:16)gregorii12 napisał(a):  Kupiłem jednego jak na razie ale mały ; p

Dość wolno - ja swoje zakupiłam kilka miesięcy temu i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy w ich rozmiarze Big Grin
a ile mają cm? może już po prostu nie urosną Wink

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Skocz do: