• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

wzrost wzdłużny roślin

Witam!

Mam pytanko do ekspertów od roślin, a także proszę o Wasze spostrzeżenia na temat rozwoju wzdłużnego roślin. Co pomaga, jaka temperatura barwowa świetlówki, jakich firm świetlówki polecacie. Ogólnie co zrobić i co zastosować by podciągnąć rośliny 'do góry'?

Najlepsze są świetlówki niebieski firmy aquagloo. Nie używaj żadnej chemii bo to nie robi zbyt dobrze rybkom. Na prawdę polecam te świetlówki. Moje roślinki rosną przy takiej jak na drożdżach. Cieszę się żę mogłem pomóc. Polecam się na przyszłość.

patryjo115

temp. barwowa 6500K. do 10000 K.

ale wiesz że to zależy od wielu czynników

najpierw napisz jaki masz zbiornik i ile tego światła masz!

126l, 80x35x45
mam 2x18, w tym sylvania grolux 8500K + jedna standardowa, dołożyłem jedną 15W w barwie też w okolicach 8500K, czyli razem jest 51W.

nawożę 2ml/dzień easylife easy carbo + 2ml easylife profito.
(01.03.2012, 18:15)edison napisał(a):  temp. barwowa 6500K. do 10000 K.

ale wiesz że to zależy od wielu czynników

tak wiem ;]

mikro podajesz ,brakuje makro

(29.02.2012, 16:21)patryjo115 napisał(a):  Najlepsze są świetlówki niebieski firmy aquagloo.

patryjo115

Hagen Aqua Glo? zapodaj jakiegoś linka.

wychodzi cie niecałe 0,4w/l ostrożnie z nawożeniem bo glony gwarantowane!to jest troszke mało światła przy takim świetle tosliny rosna bez podawania nawozów!ale weacając do tematu to ja polecam philipsa aqarella+ philips 986!
ja mam 98l standarowe i mam 4x18W
od przodu
philips aqarella
philips 986
ostam 865
philips 865 i

Załączone pliki Miniatury

a zmieściłeś to w standardowej pokrywie czy sam coś przerabiałeś?
edit: przerabiałeś znaczy stworzyłeś ;]

kupiłem jakąś dziwną pokrywe i w niej niebyło tego wcięcia na statecznik i weszły mi wszystkie świetlówki a 2 stateczniki elektroniczne są przymocowane w tyłu pokrywy!ale ja bym miał ci doradzić jeżeli będziesz coś przerabiał załuż sobie świetlówki T5 sa mocniejsze i cieńsze!

Skocz do: