Witam serdecznie,
użyłam opcji Szukaj i nie znalazłam nic na temat rozmnażania krewetki Amano (nie jestem pewna czy nie ma tego na forum lub opcja Szukaj nie działa poprawnie). Zakładam osobny temat co do jej rozmnażania, ponieważ wiem, że potrzebują one zupełnie inne warunki do rozmnażania niż cherry czy crystal.
Znam podstawy - krewetka ta po wykluciu przechodzi stan larwalny i aby przeżyc musi przejść transformację w wodzie słonej - w naturalnych warunkach zostają spłukane do oceanu.
Moja samiczka od wczoraj nosi jajeczka więc ostatecznie czas na przygotowania do wyklucia.
Jeśli ktokolwiek ma jakieś doświadczenie i sprawdzony "przepis" na mieszaninę wody z solą (w Internecie rożne osoby różne rzeczy piszą) - wiem, że sół powinna być profesjonalna nie zwykła stołowa.
Więc raz jeszcze proszę - podzielcie się jeśli macie jakieś sukcesy w tym zakresie, a ja sama będę informować co się dzieje tutaj.
bez paniki 4-5 dni larwy przezyja w slodkiej wodzie jesli jest to aqua tylko z krewetami co do soli to nie testuj domowej soli bo nie dziala
ja uzywam soli z Tropic Marine mieszanke 15-30 g/l
Pozdro Mariusz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.02.2012, 23:29 {2} przez webus.)
bez paniki 4-5 dni larwy przezyja w slodkiej wodzie jesli jest to aqua tylko z krewetami co do soli to nie testuj domowej soli bo nie dziala
ja uzywam soli z Tropic Marine mieszanke 15-30 g/l
Pozdro Mariusz
Dzięki Webus nie panikuję! I nie planowałam soli kuchennej
Mam około 4-5 tyg na przygotowanie się do przeniesienia samicy więc nie ma powodów do paniki.
Update:
Chwilowo się wstrzymuję z rozmnażaniem mojej krewety - samica wygląda jakby pogubiła większośc jajeczek - nie mam pojęcia czemu. Nie czas na wyklucie a praktycznie 3/4 zniknęło z jej ogona. Poobserwuję i najwyżej poczekam do nastepnego razu. Szkoda.
(28.02.2012, 19:45)patryjo115 napisał(a): No szkoda szkoda. Ale co zrobić takie wymagania tej krewetki, nic nie zrobię.
Wymagania? Nie wiem o czym mówisz. Samiczka pogubiła jajeczka długo przed czasem ich wylęgu a kilka dni po ich złożeniu - czytając kilka artykułów to się zdarza, choć nie jest napisane z jakiego powodu. Może przez to, że samiczka składała jajeczka po raz pierwszy?
Nie wiem, jednak poczekam aż będzie mieć następne i jak przetrwa do wylęgu, wtedy spróbować.
(23.02.2012, 16:05)Sol napisał(a): Witam serdecznie,
użyłam opcji Szukaj i nie znalazłam nic na temat rozmnażania krewetki Amano (nie jestem pewna czy nie ma tego na forum lub opcja Szukaj nie działa poprawnie). Zakładam osobny temat co do jej rozmnażania, ponieważ wiem, że potrzebują one zupełnie inne warunki do rozmnażania niż cherry czy crystal.
Znam podstawy - krewetka ta po wykluciu przechodzi stan larwalny i aby przeżyc musi przejść transformację w wodzie słonej - w naturalnych warunkach zostają spłukane do oceanu.
Moja samiczka od wczoraj nosi jajeczka więc ostatecznie czas na przygotowania do wyklucia.
Jeśli ktokolwiek ma jakieś doświadczenie i sprawdzony "przepis" na mieszaninę wody z solą (w Internecie rożne osoby różne rzeczy piszą) - wiem, że sół powinna być profesjonalna nie zwykła stołowa.
Więc raz jeszcze proszę - podzielcie się jeśli macie jakieś sukcesy w tym zakresie, a ja sama będę informować co się dzieje tutaj.
Pozdrawiam!
mam pytanie czy jesli moja krewetka jest w ciązy to kiedy mam ją przeniesc do zbiornika z słoną wodą?