• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

Ludwiga palustris moim zdaniem.
Ale po co chcesz to wiedzieć? jedna taka roślina wygląda w akwarium jak niepowiem co... ;P
Zmień żwir w akwarium ,kup ekipe przeciw glonom i dodawaj nawozy.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Saletra

Dziękuję za pomoc.Smile

Jeśli chodzi o to co mam w akwarium, to jestem idealistą, po prostu muszę wiedziec dokładnie co i jak Smile

Co do ilości to mój okoliczny sklep zoologiczny jest prowadzony przez dość słabo rozgarniętą w temacie sprzedawczynie, więc miała na składzie tylko jedna taką roślinkę. (Liczę na rozrost choć na razie mizernie to wyglądaTongue)

Interesuje mnie kwestia żwiru: co jest z nim nie tak?
Specjalnie wybrałem najnormalniejszy, bez żadnych "cudactw"...Wink

Akwarium nawożę produktami firmy Aqua Art:
- podstawowy nawóz "Classic"
- CO2 "Carbo" (przez ostatni tydzień nie stosuję, gdyż nie było takowego w zoologicznym)

Ekipy przeciw glonom to raczej nie mogę sobie zafundować, z prostego powodu- dno mam już zajęte przez kiryski i pielęgniczkę boliwijską (krewetki odpadają- chyba ze jako urozmaicenie pokarmuTongue)

Najlepsza strona z filmami i serialami -->kinozajawka.pl

Saletra miał najprawdopodobniej co do żwirku taki zarzut, że albo jest za duży , albo zbyt kolorowy. ale kto co lubi Wink
A jeżeli chodzi o ekipę antyglonową, to wchodzą w grę jeszcze otoski, które raczej nikomu z obsady nie będą zawadzać Smile

240 litrów

Mam małe akwa (54l), więc dość bojowa pielegniczka by je ganiała. Mam także 5 kirysków, więc było by przerybienie.Smile

Dzięki, za pomoc i sugestie.Big Grin

Poddałam się.....

Kupiłam dość wątłą walisnerię... W zamian dostałam mech jawajski....

Jednak potrzebowałam roslinki podobnej do walisnerii, co by trochę zapełnić baniak.

babka w zoologu sprzedała mi ... żabienicę... jednak w necie nie moge znaleźć TEJ żabienicy.... ALBO zostałam źle poinformowana...

Zatem prosze o pomoc w identyfikacji roślinki.... Dodam, że ma grube liście i po posadzeniu musiałm ją przytrzymać 3 kamyczkami, bo wypływała mi.

oto ona....

Załączone pliki Miniatury

Witam . Dostałem kilka roślinek i nie wiem co to jest , a bardzo chciałbym . Dlatego proszę o identyfikację bardziej ' kumatych ' i doświadczonych akwarystów czyli Was . : )

Jeżeli możecie to podajcie nazwy w kolejności zdjęć lub nazwy zdj np. 0513400 - 'nazwa' . Na DSC0513700 chodzi mi o roślinkę na końcu , Zielone , jasne liście . : )

Co do dwóch czy trzech roślinek wydaje mi się że mogę znać nazwy ale wolę się upewnić , jestem początkującym akwarystą . Aha . I do bardziej ' upier.d.liwych ' I mogłem poszukać , ale to nie jest łatwe znaleźć , a od tego jest forum żeby tacy jak ja (zieloni) mogli pytać bardziej doświadczonych .
I bardzo Dziękuję z góry wszystkim zainteresowanym za odpowiedzi . : )

Dorzuciłem do akwarium roślinę pływającą po tafli,przynajmniej tak mi się wydaję....
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jej tematSmile
Bardzo bym prosił o identyfikację pozostałych dwóch roślin.

Ta pływająca, to wąkrotka..... Mam taka samą.....

Reszta... nie wiem Wink

Sama czekam na identyfikację 3 posty wyżej Wink

Chyba inni bardziej zaawansowani akwaryści się na nas wypięli .. ; )

@Maverick0069:

Ta roślinka z wąskimi listkami to nurzaniec (albo japonica blyxa) a ten z szerszymi to jakiś echinodorus (żabienica)

@Kasik:

To jest Sagittaria teres.Wink

Skocz do: