• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rady dla początkujacego.

Tzn kolega mi to powiedział Smile ( mial akwarium 72l i filtr fluval 204 + fan 2 plus )
Nigdy nie miałem kirysków ale podobają mi sie Smile

(17.01.2012, 21:23)Rafskix napisał(a):  Weź sobie do serca rady odnośnie redukcji obsady.Otoski, hm wg mnie są małe i np 5 dało by radę trzymać.U mnie jest 5 w 54l i jest ok.
Podmiany wody robi się co tydzień w ilości 20%-w Twoim wypadku 9 litrów.

Ja bym tego tak nie liczył. W baniakach mamy filtry, grzałki, podłoże, kamienie, korzenie etc., które zajmują jakąś tam objętość. Przy podmienianiu 10L wody, może okazać się, że wylaliśmy trochę za dużo, czyli więcej niż to 20%. Smile

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

(18.01.2012, 12:13)Gibson napisał(a):  Ja bym tego tak nie liczył. W baniakach mamy filtry, grzałki, podłoże, kamienie, korzenie etc., które zajmują jakąś tam objętość. Przy podmienianiu 10L wody, może okazać się, że wylaliśmy trochę za dużo, czyli więcej niż to 20%. Smile

To nie apteka. Podmiany robi się od 10-25% w zależności od warunków panujących w zbiorniku i jego litrażu.

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Nie ma to aż takiego znaczenia dokładnie. Ja wymieniam tyle ile zmieści mi się do miski którą posiadam czyli jakieś 15-20l i starczy. nie zwracam uwagi ile to %.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: