1
Witam
Mam parę pytań dotyczących Pyszczaków mianowicie Chciałem rozpocząć ich hodowle w celach domowo-dekoracyjnych posiadam akwarium 300L 120x50x40 posiadam także filtr zewnętrzny do akwarium 300l oraz grzałkę z termostatem 250w mam też skałki trochę rafy żwirek(gramatury drobnej 1-6mm) oraz myślę nad zakupem korzenia interesują mnie dwa gatunki :
Pseudotropheus saulosi (oznaczmy gatunek-1)
oraz
Labidochromis caeruleus (oznaczmy gatunek-2)
A moje pytania są następujące
1- czy oba te gatunki mogą obcować w takim akwarium w konfiguracji
gatunek1-1(samiec), 4(samice) gatunek2-1(samiec), 4(samice)
jednak zależało by mi na posiadaniu 3 do 4 samców jednak nie wiem czy przy tak małym akwarium jest to możliwe
2- czy dane podłoże (żwirek) jest odpowiednim podłożem dla tego typu ryb ?
3-czy korzeń piaskowiec i rafa są odpowiednimi kryjówkami dla tych ryb ? i jak bardzo akwarium powinno być wypełnione takimi kryjówkami
4-jaka temperatura wody powinna być utrzymywana dla tych gatunków
5-jakie pożywienie muszę zapewnić dla każdego z gatunków i jakie zróżnicowanie pokarmu powinienem zachować przy ich hodowli ?
6-jaki czas i w jaki sposób powinienem przygotowywać wodę przed wpuszczeniem pyszczaków ( posiadam preparaty do uwydatniania wody aquasafe oraz nitrate minus pearls ) jeżeli możecie nakierujcie mnie na odpowiednie marki i srodki jakie będą mi potrzebne
7-czy w/w gatunki mogą przebywać z glonojadami ?
8-sztuczne oświetlenie z lamp aqua-glo oraz marine-glo nie szkodzi tym rybom ? narazie nie posiadam więcej pytań z góry dziękuje każdemu z forumowiczów który będzie mi pomocny oraz proszę o wyrozumiałość w mojej niewiedzy oraz pytaniom co dla niektórych mogą się wydawać banalnymi a nawet glupimi jednak dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką i chcę zaczerpnąć wiedzy od podstaw ze sprawdzonego źródła jeszcze raz z góry dziękuje za wszelkie wypowiedzi w tym temacie
9
1.Moim zdaniem mogą być razem,sam mam socolofi i caeruleus.Razem pływają i nic się nie dzieje.Możesz dobrać tak ryby nic sie nie stanie,czym więcej samic tym lepiej,bo jak byś miał np.3samce i 4 amice to samce mogły by zamęczyć samice i proponuje Ci 1 samiec i 3-4 samice.
2.Żwirek może być ale drobny,polecał bym Tobie piasek akwariowy.Wtedy pyszczaki mogły by sobie przeczyszczać skrzela.
3.Pyszczaki muszą mieć jak najwięcej kryjówek i to może nie wystarczyć,proponował bym tobie dokupić jakieś płaskie kamienie i porobić dożo kryjówek.
4.tak od 24-27 stopni,u siebie mam ustawione 26 stopni i rybki czują sie bardzo dobrze i nawet się rozmnażają.
5.Pokarm suchy,mrożony,granulat.
6.Już po tygodniu możesz wpuszczać rybki do akwarium,a co do chemii to nie wiem,nie stosuje tego.
7.zależy jakie to glonojady,jak są to Glonojad Plekostomus,glonojad kosiarka to tak,możesz nawet wpuścić zbiornika niebieskiego ale to już musi być taki 5-8cm.
4
to akwarium niema 300L 120x50x40 tylko 240 l
120x50x50 = 300 l
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2012, 18:57 {2} przez
Lukaszbmw3.)
27
(13.01.2012, 18:09)siwy99 napisał(a): 1.Moim zdaniem mogą być razem,sam mam socolofi i caeruleus.Razem pływają i nic się nie dzieje.Możesz dobrać tak ryby nic sie nie stanie,czym więcej samic tym lepiej,bo jak byś miał np.3samce i 4 amice to samce mogły by zamęczyć samice i proponuje Ci 1 samiec i 3-4 samice.
2.Żwirek może być ale drobny,polecał bym Tobie piasek akwariowy.Wtedy pyszczaki mogły by sobie przeczyszczać skrzela.
3.Pyszczaki muszą mieć jak najwięcej kryjówek i to może nie wystarczyć,proponował bym tobie dokupić jakieś płaskie kamienie i porobić dożo kryjówek.
4.tak od 24-27 stopni,u siebie mam ustawione 26 stopni i rybki czują sie bardzo dobrze i nawet się rozmnażają.
5.Pokarm suchy,mrożony,granulat.
6.Już po tygodniu możesz wpuszczać rybki do akwarium,a co do chemii to nie wiem,nie stosuje tego.
7.zależy jakie to glonojady,jak są to Glonojad Plekostomus,glonojad kosiarka to tak,możesz nawet wpuścić zbiornika niebieskiego ale to już musi być taki 5-8cm.
pkt 1 - bzdura ... Zazwyczaj u danego gatunku mbuny jeden samiec jest dominujący i to on podchodzi do tarła . Na pewno w 240l nie będziesz miał wiele wybarwionych samców z jednego gatunku ... Układ 3+4 jest ok , ale i tak jeden samiec będzie dominować .
pkt 6 - akwarium wymaga stabilizacji biologii - minimum 2-3 tygodnie , chemia potrzebna - np. Sera Bio-Nitrivec .
pkt 7- nie mieszamy biotopów , umieszczanie "glonojadów" w zbiornikach z biotopem Malawi jest niewskazane .
1
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
chciał bym usztywnić warunki które muszę spełnić do hodowli pyszczaków :
1-rozumiem że pod zapisem 3+4 masz na myśli 3 samce 4 samice ? czyli tylko jeden gatunek?
2-żwirek wymienić na piasek akwariowy?
3-Dużo dużo kamieni (najlepiej płyty) a z nich stworzona masa kryjówek małych grot itp koralowiec odpada ?
4-wystarczająco jasne
5-jak często zmieniać rodzaj pokarmu ?
6-około trzech tygodni normalnej pracy akwarium i dodatkowo bakterie
7-czy z danego biotypu pyszczaki atakuja inne ryby ?
27
(14.01.2012, 18:39)Magan napisał(a): Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
chciał bym usztywnić warunki które muszę spełnić do hodowli pyszczaków :
1-rozumiem że pod zapisem 3+4 masz na myśli 3 samce 4 samice ? czyli tylko jeden gatunek?
2-żwirek wymienić na piasek akwariowy?
3-Dużo dużo kamieni (najlepiej płyty) a z nich stworzona masa kryjówek małych grot itp koralowiec odpada ?
4-wystarczająco jasne
5-jak często zmieniać rodzaj pokarmu ?
6-około trzech tygodni normalnej pracy akwarium i dodatkowo bakterie
7-czy z danego biotypu pyszczaki atakuja inne ryby ?
1- możesz dać nawet 4 gatunki , nie ma problemu . Jednak lepiej zacząć od jednego lub dwóch - w sumie ok 20 rybek możesz mieć .
2- piasek konieczny
3- płyty są tandetą , poukładane jak garaże jakieś , lepiej dać coś innego - np. otoczaki . Nie potrzeba dużo kryjówek , wystarczą 3-5 kamienie ustawione tak , aby mogły samce obrać rewiry .
5- karmisz kilkoma "rodzajami" pokarmów , naprzemiennie .
7 - nie biotypu tylko biotopu ; nie chodzi o to , że atakują (choć może tak być) ale o to , że ryby z danego rejonu są przystosowane do swoich warunków środowiskowych i źle czują się w całkiem innych . Należy stworzyć im jak najbardziej naturalne warunki , a w akwarium nie jest to łatwe .
9
(14.01.2012, 21:51)Kroczek33 napisał(a): 1- możesz dać nawet 4 gatunki , nie ma problemu . Jednak lepiej zacząć od jednego lub dwóch - w sumie ok 20 rybek możesz mieć .
2- piasek konieczny
3- płyty są tandetą , poukładane jak garaże jakieś , lepiej dać coś innego - np. otoczaki . Nie potrzeba dużo kryjówek , wystarczą 3-5 kamienie ustawione tak , aby mogły samce obrać rewiry .
7 - nie biotypu tylko biotopu ; nie chodzi o to , że atakują (choć może tak być) ale o to , że ryby z danego rejonu są przystosowane do swoich warunków środowiskowych i źle czują się w całkiem innych . Należy stworzyć im jak najbardziej naturalne warunki , a w akwarium nie jest to łatwe .
Ludzie!!!Czytacie w ogóle jakieś książki,atlasy o akwarystyce,a w szczególności o rybach Malawi? Czy czytacie te wszystkie bzdury,które są tu napisane przez ludzi,którzy hodują ryby przez rok czy dwa i udają wielkich akwarystów?
27
(15.01.2012, 23:54)siwy99 napisał(a): (14.01.2012, 21:51)Kroczek33 napisał(a): 1- możesz dać nawet 4 gatunki , nie ma problemu . Jednak lepiej zacząć od jednego lub dwóch - w sumie ok 20 rybek możesz mieć .
2- piasek konieczny
Ludzie!!!Czytacie w ogóle jakieś książki,atlasy o akwarystyce,a w szczególności o rybach Malawi? Czy czytacie te wszystkie bzdury,które są tu napisane przez ludzi,którzy hodują ryby przez rok czy dwa i udają wielkich akwarystów?
Więc weź się za czytanie i więcej tych bzdur nie pisz
27
(16.01.2012, 18:14)siwy99 napisał(a): (14.01.2012, 16:38)Kroczek33 napisał(a): pkt 1 - bzdura ... Zazwyczaj u danego gatunku mbuny jeden samiec jest dominujący i to on podchodzi do tarła . Na pewno w 240l nie będziesz miał wiele wybarwionych samców z jednego gatunku ... Układ 3+4 jest ok , ale i tak jeden samiec będzie dominować .
hmmm ciekawe gdzie przeczytałeś,żeby mieć 3samce i 4 samice??Czy to twój własny wymysł??Tak to możesz tylko trzymać gubiki,molinezje itd.a nie Pyszczaki! pozdro dla Cb!
Widzę mało wiesz o Malawi

O GUPIKACH zresztą też...
1
troszkę odświeżę temat

Akwarium już gotowe w wolnej chwili wrzuce fotki i troszke bardziej obszerny opis może komuś kto będzie w podobnej sytuacji jak ja się przyda
ale posiadam jeszcze jedno małe pytanie
Posiadam już dwa gatunki
p.saulosi 1+4
p.maingano 1+4
mogę bez obaw dodać socolofi 1+4 ?