• 5 Głosów - 2.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sprzęt do małego akwarium 25 - 30 l (i mniejszych)

a jak zwalczyć te glony? same znikną ,czy jak?

Krewetkarium- w czasie zakładania...:P

Glony powinny ustąpić po kilku dniach. Jak sam piszesz akwarium ma dopiero kilka dni. Pierwotniaki i glony to taki "standard" na początku (chociaż ja na szczęście nie miałem z nimi nigdy problemu, odpukać). Poczytaj o cyklu azotowym, niestety za dużo informacji żebym po kolei tłumaczył.
Jeżeli kupiłeś zestaw to ten filtr jest, najprawdopodobniej, niewystarczający.

Pawcio, chłopak pisze, że się uczy to pewnie z kasą też nie za dobrze a one troszkę kosztują. Chociaż rozwiązanie też dobre. Jeżeli mowa o czymś takim http://www.ceneo.pl/11592349

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Co do filtr taż mam pewne zastrzeżenia ,ale po feriach ( około 8 lutego) zmienię go na filtr AQUAELA ( specjalny do akwa 0d 30 do 60l) ^^ a żarówkę wymienię na świetlówkę 15w. A glony spróbuje zwalczyć cierpliwością9 poczekam trochę aż zniknie i woda będzie krystalicznie czysta).Dzięki za odpowiedzi.

Jako filtr kup jakiegoś lepszego np Eheima Pickup 2010 (mogłem się walnąć w nazwie). Żeby spokojnie chodził i dobrze filtrował. Żeby glony łatwiej znikły możesz dodać do wkładów filtra węgiel aktywowany. Zabija wszystkie bakterie.

Glony prawdopodobnie przyniosłeś wraz z jakimiś roślinkami. Ale jeśli zadbasz o akwarium to po 1-2tyg nie pozostanie z nich nic. Możesz kupić Sera Bio Nitrivec. Bardzo dobrze zwalcza glony. Ale nie przekraczaj zalecanej ilości, bo Ci wszystko padnie Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Moje akwa było w krytycznym stanie( tak przynajmniej określiła pani ze sklepu). Zle wyparzyłem kokosy i one zawiniły( jak stwierdziła sprzedawczyni). Roślinki zaczęły mi przez to padać ( gnić) , woda była przez cały czas mętna , nie i wiedziałem co robić wiec poszedłem niedaleko mnie do zaufanej pani w akwarystycznym i ona mi pomogła. Przez 5 min. myślała co jest dla mojego akwa, ponieważ filtr chodził przez 25 /h wszystko było ok,światło było . A jednak rośliny gniły, wreszcie gdy powiedziałem że mam kokosy to powiedziała ze to przez nie. Wczoraj zrobiłem restart i musiałem wszystko od nowa;( . Wymyłem akwa jak pani kazała papka soli zmieszanej a octem , a potem spłukałem dokładnie wodą. kokosy parzyłem już 2 razy, po za tym stały one przez całą noc w zimnej wodzie. Po wyjęciu z garnka woda była tak jakby czerwona ( kokosy wypuściły soki) . Teraz na razie nie mam włożonych kokosów do akwa i wszystko jest na razie ok.. Może jutro spróbuję włożyć kokos . Roślinki przestały gnić, to jest najważniejsze.:p I jak na razie wszystko zapowiada się wspaniale.
Pozdrawiam
sorki błąd 24 na h

olszak filtr nie może chodzi 24/h raczej 24h/dobę, ale nie ważne.

Musisz najpierw wyparzyć/wygotować kokody kilkukrotnie, aż woda będzie krystaliczna. A potem je dobrze wysuszyć i dopiero włożyć.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Sorki za moje błędy ( 24h/ dobę). Kokosy gotowałem już 2 razy po 30 min. Woda była czerwona( puściły soki)_ , teraz właśnie gotuję kokosy już 3 raz[ zobaczymy jaki będzie tego efekt]. A jak już piszemy to mam małe pytanko, mianowicie; cała tafla wody pokryta jest a jakby kurzem lub białym pyłem. Gdy wkładam rękę do akwa to sęi ten tak jakby kurzy rozchodzi na boki[ jakby ktoś wlał np. oleju] , potem znowu łączy się i po chwili jest znowu białe te coś. Widać to b.dobrze gdy pali się w akwa światło. NIE wiem co to, kumpel powiedział żeby spróbować to kubkiem wszystko po trochu odlać , i wlać odstałą wodę[ tyle ile potrzeba] . JA nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę o pomoc. Jak to zwalczyć ,samo zniknie, a może coś zastosować? Wogóle co to jest ?
Temp.24oC. Światło -świetlówka 14w energooszczędna.

Skimmer albo deszczownica i nie będzie tego kożuszka bakteryjnego.

A co to wogóle jest? Coś szkodliwego dla akwa i ryb[ryb chwilowo nie mam]. Oto chodzi ze ja mam filtr z deszczownicą i chodzi przez cały czas. TYlko ten filtr był razem z akwa bo brałem zestaw z allegro {jak wiadomo te dodatki to kit]Sad

Ta, też ostatnio zamówiłem taki zestawik i filtr oraz światło od razu do wymiany. Daj ten filterek wysoko, niech deszczownica jak najbardziej porusza taflą wody, chociaż wiem, że to trudne. Taki kożuszek jakby był zostawiony sam sobie to może nawet powodować przyduchy bo jest problem z wymianą gazową. Na wikipedii poczytaj o kożuchu bakteryjnym.

Skocz do: