• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

od czego dobrze rosną rośliny ?

Cześć . mam baniaczek 54l 60x30x30. wszystkie roślinki które kupuje mi marnieją , zakładałem już podobny temat ale został zablokowany .
Dobra bo rzeczy . poradźcie mi co mogę stosować aby roślinki dobrze rosły (oprócz dodatkowego oświetlenia i co2) oświetlenie mam żarówkę 11v . była w komplecie przy pokrywie w akwarium. chciałbym mieć trochę roślinek ale padają . doradźcie mi coś proszę .
Pozdrawiam .

nie chcesz rozwijać oświetlenia, to obklej chociaż taśmą odbłyskującą dostępną min. na allegro, ale nie wiem czy coś pomoże bo słabiutkie masz to oświetlenie, rośliny najmniej wymagające, dosłownie najmniej, nawozy w małych ilościach, zastanów się nad bimbrownią, ale nie wiem czy moje rady coś dadzą, oświetlenie jest najważniejsze

Najważniejsze parametry to NO3,PO4,Fe plus [[[[CO2 i dobre świetlenie (choć to dopiero przy bardziej wymagających roślinach)]]]]

Przy 11W może gałęzatka ci wytrzyma...
Dołóż jeszcze jedno 11W, kup kulki gliniano torfowe, makro i mikro, bimbrownia i będzie wszystko ładnie rosło

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

Ja mam w 54L krewetkarium też 11W lampkę decolight 6500K, duży heniek rośnie super, mchy i pelia tak samo.

Tylko u mnie podłoże Aqua Substrate II+ ma w tym swój spory udział.

a jeżeli dam żarówkę o większej mocy to będą jakoś rosły ??

a to podłoże "Aqua Substrate II+" to się sypie pod jakiś żwirek czy coś czy samo ? i jak z dostępnością tego ?

a może zamiat tego podłoża to jakieś nawozy w płynie ?

Podłoża nie trzeba niczym przysypać ani nic pod nie sypać. W większych zoologach powinno być, w mniejszych nie koniecznie. Na allegro za worek 5,4kg czyli w sam raz na 54L zapłacisz 50-60zł.

Od światła i Co2 ^.-

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

to o jakiej mocy najlepiej kupić żarówkę ?

i jeżeli będę miał już tą żarówkę to kupić dużo ziemi? ile cm powinienem mieć w tym akwa podłoża ?

proponuję dobry nawóz w postaci CO2 Carbo Planta Gainer + nawóz SERA Florena który posiada takie pierwiastki jak; zn ca fe mg mn i cu. Rośliny które kiedyś hodowałem, nie wytrzymywały w moim akwarium 3 dni, bo zaraz odrywały i robiły się dzióry w liściach, a teraz gdy posiadam te nawozy, rośliny w moim akwarium od miesiąca pięknie i bujnie porastają moje akwarium Smile

Skocz do: