• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

Ale to samiec z samicą się obcierali.Tak samo jak na youtube są filmiki jak się trą u mnie tak samo robili.

Proste. Jak masz ikre to znaczy że to było tarło, jak nie to walka.

(12.11.2011, 10:41)adrian13_13 napisał(a):  Ale to samiec z samicą się obcierali.Tak samo jak na youtube są filmiki jak się trą u mnie tak samo robili.

Podczas tarła nie ma żadnego obcierania.

witam
Mam problem z samcem zbrojnika. Samica składa ikre , samiec zamiast się zacząc opiekowac ikrą wyrzuca ją z gniazda i nie dochodzi do odchowu młodych. Całkowicie ma to gdzieś.
Co jest tego przyczyną.
pozdro

Po prostu może nie chce mieć dzieci Big Grin Ale tak na serio to nie wiem jaka może być przyczyna Sad Zaraz spróbujemy ci pomóc.Czym karmisz te zbrojniki? Jaki to litraż? Najprościej kupić drugiego samca Smile

(24.11.2011, 21:40)adrian13_13 napisał(a):  Po prostu może nie chce mieć dzieci Big Grin Ale tak na serio to nie wiem jaka może być przyczyna Sad Zaraz spróbujemy ci pomóc.Czym karmisz te zbrojniki? Jaki to litraż? Najprościej kupić drugiego samca Smile

witam
litraż-50l
pokarmy :suchy, tabletki, żywy itp
, a z tym kupieniem 2 samca to nie problem , bo mam mały sklep zoologiczny i mam zbrojniki w sprzedaży tylko , że małe ! Teraz zmieniłem mu samce i robi to samo. Są duże ok.6-8cm . Podmieniam wode , napoeietrzam itp i nic.

(24.11.2011, 21:53)borysjaworzno napisał(a):  witam
litraż-50l
pokarmy :suchy, tabletki, żywy itp
, a z tym kupieniem 2 samca to nie problem , bo mam mały sklep zoologiczny i mam zbrojniki w sprzedaży tylko , że małe ! Teraz zmieniłem mu samce i robi to samo. Są duże ok.6-8cm . Podmieniam wode , napoeietrzam itp i nic.

masz baniak 50 l i się dziwisz, że samiec jest agresywny ...
skoro masz sklep to pewnie masz też dostę do większych baniaków, proponuję taka parę przenieść do większege zbiornika i powinno być po problemie

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Witam.
Ze względu że doświadczam pierwszy raz tarła mam parę pytań.
1.Po pojawieniu się ikry w tubie, samiec który wcześniej ją czyścił od razu ją zajął. Ze względu na to że było to akwarium ogólne ( 200L ) przeniosłem go w tubie z wodą w środku do 80L.I teraz się martwię czy aby nie za wcześnie.Czy się samczyk nie wystraszył i nie zeżarł ikry.Nie wychodzi z tuby tylko cały czas siedzi w środku i wachluje, czasami wysuwając się troszkę.
2.W tym akwarium są 4szt małych bojowników ( 1-2cm) oraz 3 bocje karłowate troszkę większe.Czy ew.po wykluciu małych i początku żerowania nie będą atakowane przez resztę.Czy samiec zapewni im ochronę i czy, ew. kiedy go odławiać, albo zostawić z małymi.
Pozdrawiam.

Poświeć sobie latarką i sprawdź czy jest ikra/larwy. Samiec będzie się nimi opiekował do momentu zresorbowania woreczka żółtkowego, potem je wygoni. Bocję mogą aczkolwiek nie muszą okazać się zagrożeniem dla narybku.

Witam.
Mam już narybek.Na razie tatuś pilnuje ich w grocie.
Dzięki i pozdrawiam.

Skocz do: