• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

włosowate glony

tworza mi sie w miare krótkie włosowate glony na koncu wydaje sie jak by były grupsze i sa no dolnej stronie lisci!!niech mi ktos powie co to za glony i jak je zwalczyc!!

jaśko napisał(a):tworza mi sie w miare krótkie włosowate glony na koncu wydaje sie jak by były grupsze i sa no dolnej stronie lisci!!niech mi ktos powie co to za glony i jak je zwalczyc!!
Są w kępkach czy po całości liścia? Jaki mają kolor brązowy czy zielony?

mlody84-07 napisał(a):
jaśko napisał(a):tworza mi sie w miare krótkie włosowate glony na koncu wydaje sie jak by były grupsze i sa no dolnej stronie lisci!!niech mi ktos powie co to za glony i jak je zwalczyc!!
Są w kępkach czy po całości liścia? Jaki mają kolor brązowy czy zielony?

sa na całosci i raczej saprzezroczyste albo zielone!!

jaśko napisał(a):sa na całosci i raczej saprzezroczyste albo zielone!!

Mogą to być sinice albo zielenice. Opisz zbiornik i najlepiej daj fotke zaatakowanej roślinki -szybciej postaramy sie pomóc-gdybaniem daleko nie zajedziemy Smile

Raczej sinice zielenice raczej osadzają się tylko na roślinkach a nie niszczą ich. Dodaj opis baniaka i czym nawozisz, koniecznie dodaj zdjęcie.

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

jest to 30l
5xgupików(samców)
2xkiryski
2xbrzanka

nawoziłem tylko rozlinki kulkami gliniano torfowymi i jeszcze Planta garnier Classic!!

Załączone pliki Miniatury

kup sobie zbrojnika niebieskiego małego i wpuść go na jakieś 3 dni i jak znikną glony to go oddaj

Jaśko, tam masz w akwarium wapienie?

Co do glonów to zrób podmianę wody w ilości ok 1/3 co 2 dni. Skróć czas oświetlania akwarium do 8 h, odstaw na razie nawozy. Zacznij nawozić połową dawki co 2 podmiany najwcześniej za 2 tygodnie. Zbrojnika nie kupuj bo to za małe akwarium a potem szkoda jest go oddać. Lepiej wpuść tak ze 2 krewetki amano albo kilka otosków jeśli parametry wody pozwalają (dość miękka woda).

amator76 napisał(a):Jaśko, tam masz w akwarium wapienie?

Co do glonów to zrób podmianę wody w ilości ok 1/3 co 2 dni. Skróć czas oświetlania akwarium do 8 h, odstaw na razie nawozy. Zacznij nawozić połową dawki co 2 podmiany najwcześniej za 2 tygodnie. Zbrojnika nie kupuj bo to za małe akwarium a potem szkoda jest go oddać. Lepiej wpuść tak ze 2 krewetki amano albo kilka otosków jeśli parametry wody pozwalają (dość miękka woda).

krewetki i tak zamierzam kupic a co do tej podmiany to w niedziele robiłem zupełby restart ale własnie te glony zostały zobaczymy co z tego wyjdzie teraz!!

A nie dało sie ich mechanicznie (ręcznie) usunąć?

Skocz do: