• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

CO2 w akwarium

Witam ; )

Będąc wczoraj w sklepie zoologicznym na wystawie stało duuże akwarium roślinne ; )

Obok tego akwarium stała taka buteleczka z CO2
Była ona podpięta wężykiem do dzwona w akwarium ; )

Przejdźmy do mojego "problemu"

Szukając na Allegro natknąłem się na to : CO2 1000 ml

Oświetlenie moje to 0,33 W/L
Tak wiem że mało ; )

Czy to jest czegoś warte ? Może ktoś tego tego używał ? ; D

Wszyscy napiszą tu Tobie, że przy 0,33 nie ma sensu podawać co2. A moim zdaniem bimbrownię zawsze warto zrobić. A w te spreje się nie baw.
Przejżałem sobie galerię z Twoim akwarium i z pewnością mogę powiedzieć, ze nawet bimbrowni nie opłaca się robić.
Masz mało roślin i co2 jest im zbędne bo należą do najmniej wymagających.
Ja przy 0,32 w l-t mam następujące rośliny:
- Anubias Nana
- Bakopa karolińska
- Duży Heniek
- Gałęzatka
- Gwiazda wodna
- Hygrophila corymbosa
- Hygrophila polysperma
- Jezierza mała
- Kryptokoryna aponogetifolia
- Kryptoporyna wendtii Brown
- Limnophilia sessifloria
- Ludwigia płożąca
- Marsilea hirsuta
- Mech Flame Moss
- Mech jawajski
- Mech Peacock Moss
- Mech Phoenix moss
- Mech Stringy Moss
- Mech Wepping Moss
- Mech Willow Moss
- Mikrozorium oskrzydlone
- Mini Pelia
- Paproć Bolbitis heudelotii
- Pelia
- Ponikło żyworodne
- Rogatek
- Rotala indyjska
- Rotala okrągłolistna
- Strzałka skrzydlasta
- Wgłębka wodna

A czemu w te spray`e się nie bawić ?

Są drogie i mało wydajne. Lepiej odłożyć na butlę...

(14.11.2011, 21:59)ZdonuS napisał(a):  A czemu w te spray`e się nie bawić ?
Bo masz rośliny co co2 nie potrzebują za wiele a dzwony w akwarium wyglądają strasznie.
A co do Twojej uwagi na temat mojej sygnatury co to jej nie ma a była Wink to mi akurat podobała się bardziej ta o desce sedesowej i porównaniu do Polski ale wydawała mi się za wulgarna i zmieniłem na ten cytat z Dnia świra.

(14.11.2011, 22:11)wisnia0384 napisał(a):  A co do Twojej uwagi na temat mojej sygnatury co to jej nie ma a była Wink
Bo chwilę po jej napisaniu domyśliłem się, że chodzi ci o 'Dzień Świra', a nie 52 Tongue No ale, to skąd została zaczerpnięta nie zmienia jej przesłania. Więc plusa i tak masz Smile
To tak w ramach off-topu.

;]

Czyli najpierw kupić dużo roślin i poprostu zrobić bimbrownie ?
I nie pakować sie w spray`e ?

W tym sklepie zoologicznym ładnie im te rośliny rosły ; )
Jak tam będę to zapytam co oni z tym baniakiem robią że taki ładny ; )

(14.11.2011, 23:00)ZdonuS napisał(a):  Jak tam będę to zapytam co oni z tym baniakiem robią że taki ładny ; )
Nie pytaj się tylko czytaj i się ucz. Jak się zapytasz to zaraz nawciskają Tobie kupę szmelcu i tyle. W sklepach nie możesz błyszczeć niewiedzą bo sprzedawca to na pewno wykorzysta.
Te rośliny które wymieniłem będą rosnąć i tego się trzymaj.
Bimber postaw jak obsadzisz pożądanie akwarium.
Na spray'e szkoda kasy.

Piękny baniak w sklepie i podpięty beznadziejny spray z co2- piękna reklama dla tego szajsu i pułapka na, powiedzmy, ludzi nie obeznanych w temacie... Ktoś ma łeb Smile

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

No też mi się tak wydaję, że jak pójdziesz do sklepu to odrazu zacznie się istny blok reklamowy. A siedząc na czterech literach przed kompem możesz za friko znaleźć wszystkie bezcenne informacje Smile

Po pierwsze zdobądź niewymagające szybkorosnące rośliny, nurzańca, ludwigę, nadwódkę czy rogatka, bo to co masz aktualnie w akwa to bardzo mało i czekają cię problemy z glonami. To co podałam jest raczej popularne w sklepach i tanie. Jeśli nie stać cię na system co2, a jak już wiesz nie opłaca się wlewać preparatów z węglem bo są po nich marne efekty, proponuję ci postawić bimbrownię. Między czasie czytaj o nawożeniu, bo też trzeba będzie o tym pomyśleć.

Skocz do: