• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr JBL e 900.

(03.05.2011, 15:55)tiger_zaby napisał(a):  
(01.05.2011, 09:29)Ciupak napisał(a):  heh kupiłem parę dni temu ów model filtra i mam mieszane uczucia - w jeden dzień chodzi praktycznie jakby go nie było ,a w kolejny wirnik terkocze jakby się o coś obijał - normalnie spać nie mogłem ,aż musiałem go wyłączyć na noc (mam 2 jeszcze ). Jak myślicie reklamować? Czy poczekać aż się dotrze?

A może masz zapowietrzony pomachaj nim na boki gdy jest włączony. Jak nie pomoże to reklamacja.

Machałem nim już parę razy - nieraz trochę powietrza wyleci. Do kitu jest to ,że są dni ciszy i dni terkotu Smile

(05.05.2011, 11:27)Ciupak napisał(a):  
(03.05.2011, 15:55)tiger_zaby napisał(a):  
(01.05.2011, 09:29)Ciupak napisał(a):  heh kupiłem parę dni temu ów model filtra i mam mieszane uczucia - w jeden dzień chodzi praktycznie jakby go nie było ,a w kolejny wirnik terkocze jakby się o coś obijał - normalnie spać nie mogłem ,aż musiałem go wyłączyć na noc (mam 2 jeszcze ). Jak myślicie reklamować? Czy poczekać aż się dotrze?

A może masz zapowietrzony pomachaj nim na boki gdy jest włączony. Jak nie pomoże to reklamacja.

Machałem nim już parę razy - nieraz trochę powietrza wyleci. Do kitu jest to ,że są dni ciszy i dni terkotu Smile

Możesz wyjąć wirnik i obejrzeć czy nie jest poobcierany, jeżeli o coś obciera powinno być widoczne.

panowie,co do wirnika polecam zalac sam wirnik,klejem kropelka a nastepnie scisnac go(palcem wskazujacym i kciukiem)wtedy wirnik sie uciszy u mnie zadziałalo

Mój ostatnio też zaczął miewać gorsze dni i czasem terkocze ale mam go w szafce i jak mi to przeszkadza to do szafki pakuję poduszkęBig Grin Bomber82 możesz coś więcej powiedzieć o tym pomyśle z kropelką? zalewasz ten magnes klejem czy jak? i co ścisnąć? nie przykleję się na stałe do wirnika? Big Grin A i taki klej to chyba wpływa jakoś negatywnie na wodę w zbiorniku, bo przecież ma z nią kontakt...

a wiec tak-plastikowy korkus łaczacy całosc wirnik z magnesem delikatkie zalewasz kropelka(wyraznie bedzie widac ryze-styk 2 czesci) tak aby klej zalał sie w plastik laczacy wirnik z magnesem,w trakcie jego zalania i szybko po chwili jego wlania,calosc scisnij kciukim i palcem wslazujacym na zasadzie szczypiec.klej negatywnie nie wplywa na wode poniewarz od wyschnie.Co to tego mojego patentu to mam tak zrobione od 1,5 roku i nic sie ie dzieje i negatywnego wpływu niezaobserwowałem.A co do braku uszczelki pod głowica to zastosowałem uszcelke okienna z klejem,dopasowalem ja odpowiednio do rozmiarow glowicy ze stykiem COMBi i działa.
Mam jeszcze jedno pytanko? Zaobserwowałem ze ludzie dostaja oryginalne uszczelki do JBl?Wiecie cos na ten temat?

ok dzięki, przy okazji się tym pobawię tylko zastanawiam się co na ten czas zrobić z wkładem filtracyjnym aby mi wszystkie bakterie nie pozdychały Smile

skoro sie obawiasz aby ci bakterie NIEZDECHŁYSmile to proponuje-miska,filtr wewnetrzny,woda z akawrium,do iski wsadz wkłady i obieg wody bedzie,wiec bakterie nie padna

(02.11.2011, 19:07)bomber82 napisał(a):  skoro sie obawiasz aby ci bakterie NIEZDECHŁYSmile to proponuje-miska,filtr wewnetrzny,woda z akawrium,do iski wsadz wkłady i obieg wody bedzie,wiec bakterie nie padna

Po co ?
Zacytuję Ci kolegę EyeQueye (bardo mądry człowiek, wpisz w google jego nick i poczytaj)
"To błędne założenie spowodowało, że zrobiłeś niepotrzebny restart filtrów. Trzeba było nie robić nic, jedynie pilnować by wkłady pozostały w wodzie. Bakterie nitryfikacyjne pracują bez zmian wydajności do stężenie tlenu 2ppm, a bez problemu wytrzymują 24h przerwy, wracając po tym czasie do normalnej aktywności."

(02.11.2011, 11:43)elekmc napisał(a):  Mój ostatnio też zaczął miewać gorsze dni i czasem terkocze ale mam go w szafce i jak mi to przeszkadza to do szafki pakuję poduszkęBig Grin Bomber82 możesz coś więcej powiedzieć o tym pomyśle z kropelką? zalewasz ten magnes klejem czy jak? i co ścisnąć? nie przykleję się na stałe do wirnika? Big Grin A i taki klej to chyba wpływa jakoś negatywnie na wodę w zbiorniku, bo przecież ma z nią kontakt...

(02.11.2011, 19:25)sepher napisał(a):  
(02.11.2011, 19:07)bomber82 napisał(a):  skoro sie obawiasz aby ci bakterie NIEZDECHŁYSmile to proponuje-miska,filtr wewnetrzny,woda z akawrium,do iski wsadz wkłady i obieg wody bedzie,wiec bakterie nie padna

Po co ?
Zacytuję Ci kolegę EyeQueye (bardo mądry człowiek, wpisz w google jego nick i poczytaj)
"To błędne założenie spowodowało, że zrobiłeś niepotrzebny restart filtrów. Trzeba było nie robić nic, jedynie pilnować by wkłady pozostały w wodzie. Bakterie nitryfikacyjne pracują bez zmian wydajności do stężenie tlenu 2ppm, a bez problemu wytrzymują 24h przerwy, wracając po tym czasie do normalnej aktywności."

oczywicie tez tak mozna i nie musze go czytac bo i tak jestem starym akarysta

Co do wydajności filtrów.
Zrobiłem przesiadkę z 112l na 300l. Posiadałem oba dojrzałe filtry. Do nowego szkła wlałem jakieś 3/4 nowej wody plus 20 l ze starego akwarium i podpiąłem oba filtry na drugi dzień żadnej reakcji, zero mleka i parametry ok. Ale poszło dużo pistii, rzęsy oraz moczarki.

Skocz do: