• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomocy , Rośliny nie rosną .

(07.11.2011, 11:55)Maciej S. napisał(a):  Bulkas Wiem że jesteś fanem Co2
Fanem CO2? Jestem raczej fanem akwarystyki, a według mnie rośliny są nieodłączną jej częścią. Bez dodatku CO2 raczej z roślinami nie poszalejemy.
Nie rozumiem niektórych tutaj, jestem użytkownikiem kilku for akwarystycznych, ale tylko tutaj można spotkać grupę użytkowników którzy skręcają się na krześle gdy słyszą słowo "CO2".
Nie wiem jakie są wasze założenia co do prowadzenia akwarium, być może termin akwarystyka u niektórych zamyka się do 'hodowli rybek', ale dla mnie rośliny są dużo ciekawszą częścią akwarystyki i to co dla mnie jest oczywiste i ważne (jak CO2, nawożenie, odpowiednie oświetlenie itp) niektórym może wydawać się wręcz fanatyzmem. Trudno.

(07.11.2011, 11:17)Kondziu360 napisał(a):  O CO2 i mocnym oświetleniu trzeba mieć pojęcie. Co mu one dadzą, jeśli nie będzie w stanie wykarmic roślin?
No więc niech karmi sobie swoje rośliny przy aktualnym oświetleniu 0.1W/l. Ode mnie bless.

Oświetlenie jutro kupie .Moglibyście napisać jakie nawozy polecacie .
Chciałbym zacząć wszystko od początku jeżeli chodzi o rośliny .
Zbiornik zalany 7 miesięcy temu.

To normalna reakcja skręcać się na krześle jeśli piszę na komputerze ale osobiście wolę określenie "kręcić się" jako że zdecydowana większość z nas posiada na pewno krzesła obrotoweBig Grin a tak na poważnie nie wiem jak inni ale ja kompletnie nie znam się na stosowaniu Co2 więc się za to nie zabieram (na razie) więc jak ktoś mi proponuje Co2 to naturalne dla mnie jest że odmawiam. Raz że nie mam miejsca, dwa i tak mi żona suszy łeb że tyle wydaję na to akwarium, poza tym mam dwóch małych terrorystów w domu jeden 5L drugi 3L i uwierz mi na słowo dobrali by się do tego

Kamil jeśli zaczniesz wszystko od nowa to nie będzie miało znaczenia kiedy zalałeś zbiornik, tylko nie czyść filtra, bo przyda ci się stabilny filtr.
Jeśli jesteś ze StolycySmile to dam ci namiar na fajny sklep z naprawdę ogarniętym sprzedawcą, mnie też ten sklep polecił kolega, który ma akwarium już ponad 15 L.

JESTEM NOWICJUSZEM, WSPARCIE WIEDZĄ MILE WIDZIANE

(07.11.2011, 17:39)Maciej S. napisał(a):  nie wiem jak inni ale ja kompletnie nie znam się na stosowaniu Co2 więc się za to nie zabieram (na razie) więc jak ktoś mi proponuje Co2 to naturalne dla mnie jest że odmawiam.
No i twój zbiornik twoja decyzja. Ale jak ktoś szerzy wśród 'młodszych' akwarystów jakieś teorie typu 'nie dozuj CO2 bo do tego trzeba mieć doświadczenie' to nie można przejść obojętnie.
Skąd ma niby zdobyć doświadczenie nie próbując nawet? Radzicie mu kupić lepsze oświetlenie i mało wymagające rośliny... Ok, tylko nie wiem skąd ta niechęć do dozowania CO2 choćby z bimbrowni? Bez dodatku CO2 jest dużo bardziej narażony na ataki glonów. A jak kupi oświetlenie >0.5W/l to bez CO2 jako początkującemu akwaryście będzie dużo ciężej zapanować nad glonem niż z bimbrownią i jakimś tanim dyfuzorem lipowym. Wszyscy są przeciwni, a potem słychać płacze że nitki żyć nie dają. A trzeba pamiętać, że nie walczy się z glonami, tylko walczy się o dobrobyt dla roślin Smile

Bulkas wszystko się zgadza, tylko ja na ten przykład przy zapoznawaniu się ze stosowaniem Co2 wolałbym być prowadzony przez znajomego, który stosuje Co2 a nie przez rady na forum z prostego powodu, jeśli ktoś mi pokarze co i jak się robi to nie zagazuje ryb i nie popełnię innego śmiertelnego dla ryb błędu, nie twierdzę że ktoś wprowadzi mnie w błąd na forum ale pomimo najszczerszych chęci forumowiczów ich rady mogę źle zrozumieć lub po prostu popełnić błąd, którego nie cofnę i dlatego nie zamierzam nikogo namawiać do czegoś na czym się nie zna, przynajmniej mam czyste sumienie Smile Każdy ma prawo do swoich poglądów byle się nikomu nie narzucać...

A przy okazji jak możesz to zerknij czy parametry u mnie są ok bo czekam na pomoc i nikt się nie kwapi please...moje parametry

to może inne pytanie ;
-Jakie podłoże najlepsze dla roślin i ryb.
-Jeżeli żwirek to jaka wielkość.
-Jaki nawóz ?,nie chodzi mi o co2 tylko jakieś w płynie.
-Jakie polecacie rośliny na przód , na tył ?
-Słyszałem o jakiś tabletkach pod żwir dla roślin ,mógłby ktoś opisać/wypowiedzieć się na czym one polegają i czy faktycznie działają .

Nie , nie jestem z stolicy.

Pod żwir sie daje substrat. Co do roślin to powiedz jakie to oświetlenie będziesz miał to pomyślimy.

(07.11.2011, 18:15)Maciej S. napisał(a):  dlatego nie zamierzam nikogo namawiać do czegoś na czym się nie zna, przynajmniej mam czyste sumienie Smile Każdy ma prawo do swoich poglądów byle się nikomu nie narzucać...
Tyle że forum internetowe na tym właśnie polega. Ktoś zadaje pytanie, ktoś odpowiada. Jak dla ciebie odpowiedź na pytanie to jest narzucanie się, to chyba fora internetowe nie są dla Ciebie.

2-3 świetlówki 18W

Bulkas "miarkuj się byś nie przebrał miarki" nie zamierzałem cię obrazić, i moja wypowiedź nie była w całości kierowana do ciebie, nawiasem mówiąc zacytowany przez ciebie fragment tyczył się wszystkich ludzi i bardziej mnie niż ciebie czy kogokolwiek personalnie, ale dajmy temu już spokój bo to nie ten wątek i temat. Nie denerwuj się i nie obrażaj tylko pomóż...

Ja mam zwykły żwirek od trzech dni nawożę aqua-art plus bakterie bo baniaczek nie jest taki stabilny jak bym chciał, nie zauważyłem żadnych objawów czegoś złego ale popytaj może ktoś zna coś lepszegoWink

Po 1, nie obraziłem Cię w żadnej z moich wypowiedzi.
Po 2, jak staram się pomóc, to moje rady są odbierane jako zło wcielone.

Co do oświetlenia to 2 to będzie za mało, 3 już lepiej.
Przy 3x18W mógłbyś już jakieś roślinki fajniejsze trzymać.

http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewforum.php?f=14
Poprzeglądaj sobie co ci się podoba i zastanowimy się czy się nadadzą.
Nie ma sensu dawać ci listy konkretnych roślin, bo to od ciebie zależy jak akwarium będzie wyglądać. Przy ~0.5W/l możesz trzymać większość z powodzeniem uprawiać większość roślin akwariowych.

Ja bym polecał takie rośliny jak bacopa, rotala, duży/mały heniek, na początek może rogatek.
Odradzam wszelkiego rodzaju nurzańce Big Grin Jak znajdą odpowiednie warunki i rozrosną się to nie wytępisz tego w żaden sposób Big Grin

Skocz do: