29
Witam
zastanawiam się nad dołożeniem do akwarium oświetlenia wybrałem już sobie belkę o taką
http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-t5...03116.html
tylko będzie mi ona przysłaniała moje halogeny o jakieś 3 do 4 cm i się tak zastanawiam czy warto w to inwestować kasę. Kupił bym sobie 1 x 80W ale takowej nie znalazłem he.
Znalazłem za to takie lampki
http://allegro.pl/aquatic-nature-solar-d...40539.html
nie zabierają miejsca tyle ale dużo słabszej mocy bo dwie to 52W, z drugiej strony mam przecież dwie wysepki więc po obu stronach akwa by doszło po 26W
Myślicie że to doświetliło by mi rośliny i dao jakiś zysk.
Cena o około 160 zeta mniej.
proszę o porady osoby znające się na tym temacie z góry dzięki
---------------------
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2011, 11:29 {2} przez
Kesi.)
2
Jeśli to do tego akwarium nad którym masz HQI to nie lepiej dołożyć jeszcze jedną?
29
Tak to do tego co mam HQI, ale co jeszcze jedną lampę HQI ? nie wchodzi to w gre
zobacz jak jest zrobiona cała konstrukcja nie zmieści mi się tam żadna lampa HQI już, ewentualnie wymiana na 2 x 150 + środek po staremu czyli 70W ale chyba dołożenie takich lampek to najmniej ingerencji. Nie mogę w tym wiercić bo nie jest to jakaś wytrzymała konstrukcja. Oczywiście jak by była rozkręcona to co innego ale jak już wisi to nie bardzo mi tam wiercić.
12
Kurcze,bardzo drogie te lampki duo moim zdaniem,jak sie nie myle to trzonek e27 (czyli standard)
wolalbym sam to poskrecac do kupy i zaopatrzec sie tylko w swietlowki.Zamowilem 2 sztuki na boki,mam zamiar je doswietlac.Wybralem wiec 2x13W maja pracowac jak 2x 60W
Masz wiszaca konstrukcje dopiero teraz doczytalem,wiec troche to inaczej wyglada.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2011, 22:37 {2} przez
Lastmale.)
29
(24.10.2011, 22:34)Lastmale napisał(a): Kurcze,bardzo drogie te lampki duo moim zdaniem,jak sie nie myle to trzonek e27 (czyli standard)
wolalbym sam to poskrecac do kupy i zaopatrzec sie tylko w swietlowki.Zamowilem 2 sztuki na boki,mam zamiar je doswietlac.Wybralem wiec 2x13W maja pracowac jak 2x 60W
Masz wiszaca konstrukcje dopiero teraz doczytalem,wiec troche to inaczej wyglada.
Ano wiem właśnie że drogie to spory minus bo za dwie to już 340zeta jakoś, ale ma regulacje nachylenia pion / poziom diody zbędne bo i tak nie użyje ich kolor niebieski jakoś mi do akwa nie pasuje. Jaki trzonek a no właśnie nie wiem ale chyba standardowy wyśle zapytanie do nich zobaczymy co odpiszą.
A gdzie zamawiałeś te swoje ??
12
(24.10.2011, 22:43)greg3or napisał(a): Ano wiem właśnie że drogie to spory minus bo za dwie to już 340zeta jakoś, ale ma regulacje nachylenia pion / poziom diody zbędne bo i tak nie użyje ich kolor niebieski jakoś mi do akwa nie pasuje. Jaki trzonek a no właśnie nie wiem ale chyba standardowy wyśle zapytanie do nich zobaczymy co odpiszą.
A gdzie zamawiałeś te swoje ??
100% standardowe nie musisz dzwonic,ten plan mam od dluzszego czasu w glowie i wszystko przemyslalem.Ja zamawiam na niemieckim ebay.Musza przeciez byc zapasowe swietlowki a jak lampka padnie to czeba nowa kupowac wraz z obudowa? nigdzie niema ich u Ciebie?To troche dziwne.Jakos moze idzie obejsc ten problem.
29
Nie no zapasowe żarówki są
http://allegro.pl/zarowka-26w-aquatic-na...02741.html
ale one maj a też w zestawie takie o barwie 6500K więc bym dodatkowych już na razie nie kupował po około roku użytkowania bym sobie to wymienił
12
Fakt cena troche odstrasza,maja tez swoje plusy jak piszesz regulacje nachylenia pion itp.Te ledy to taki skromny bajer
.Napewno zalezy Ci by to ladnie i wszystko estetycznie wygladalo.Ja mam na tyle to ulatwione ze matuje je w srodku w pokrywie,tylko delikatne wiercenia w belce.Tez wybralem 6500K
29
A no właśnie w pokrywie to co innego
pomyśle jeszcze ale chyba na 90% wezmę właśnie te regulacja to spore ułatwienie będę mógł sobie je ustawić tak jak mi odpowiada a i estetyka też ważna jest heh. Cena mnie trochę hamuje, ale nie kupię tego na miesiąc tylko mam nadzieję na lata
20
http://allegro.pl/osram-dulux-el-long-li...93575.html
i jak?
Mam u siebie w salonie takowe, tylko te o cieplejszej barwie, nie narzekam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2011, 17:23 {2} przez
Tyberiusz.)