• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Żarówka MEGAMAN PLANT W1215P

Czy nada się ona do akwarium? W opisie aukcji pisze że tak ale tam sobie mogą napisac wszystko.
http://allegro.pl/lampyesklep-megaman-pl...15675.html
LAMPYESKLEP MEGAMAN Plant W1215P 15W do roślin

I czy przy zwykłym halogenie rośliny dadzą radę?

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.
Stanisław Lem

Barwa swiatla. Temperatura barwy Kandela,niema zadnej informacji.Popatrz w dziale DIY

(13.10.2011, 18:47)Lastmale napisał(a):  Temperatura barwy Kandela

A to jakieś nowe pojęcie w fizyce?

Albo temperatura barwowa, którą wyraża się w stopniach Kelvina;

Albo Kandela, czyli jednostka światłości.

Poza tym w linku jest wystarczająco dużo informacji, żeby stwierdzić, że jest to żarówka nadająca się do żyrandola, a nie do akwarium. Istnieje coś takiego, jak spektrum, które bez problemu można odczytać z w/w informacji.

(13.10.2011, 19:49)Tyberiusz napisał(a):  
(13.10.2011, 18:47)Lastmale napisał(a):  Temperatura barwy Kandela

A to jakieś nowe pojęcie w fizyce?

Albo temperatura barwowa, którą wyraża się w stopniach Kelvina;

Albo Kandela, czyli jednostka światłości.

Poza tym w linku jest wystarczająco dużo informacji, żeby stwierdzić, że jest to żarówka nadająca się do żyrandola, a nie do akwarium. Istnieje coś takiego, jak spektrum, które bez problemu można odczytać z w/w informacji.

Więc czemu jest to żarówka do roślin?
Zakres stosowania:
Rośliny domowe, szklarnie, akwaria.

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.
Stanisław Lem

To już trzeba producenta zapytać dlaczego Wink

Ja tylko widzę, że jej normy świetlne niewiele różnią się od Osramów, które świeca mi nad głową.

Wątek został wyczyszczony.
Panowie weźcie na uspokojenie bo obu dam bana.
Proszę trzymać się tematu, a nie robić tu wykłady z fizyki. Nie o to autor pytał.
Krótka odpowiedź - Tak - bo lub Nie - bo.

Świetlówka ma barwę odpowiednią dla roślin. Duże spektrum niebieskie i czerwone.
Nie wiem co wam w niej nie pasuje. Poza ilością lumenów bo trochę mało jak na taką moc. Zwykle świetlówki o tej mocy mają około 2X więcej lumenów. Do akwarium to średnio to widzę właśnie przez słabą przenikalność światła, ale do doświetlania storczyków jak najbardziej się nadaje.

Do akwarium to już lepsza taka http://allegro.pl/zarowka-gemini-spiral-...30245.html

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Megaman robi bardzo porządne świetlówki, to nie jakiś chińszczak (znaczy też w ChRL się je robi ale normy trzymają)

Po prostu nie montuj jej do głębokiego akwarium i będzie ok Smile

Ja chetnie polecam Aquatic Nature Solar Lux,ktore niedawno znalazlem i zastosuje.I oby nie byly pomylone z Aquantic nature duo boy z lampka do akwarium.

Skoro proponujesz to napisz coś więcej o tej świetlówce.
Jaka barwa, ile lumenów i jaki gwint.
Kolega szuka świetlówek z dużym gwintem.
Cena tej świetlówki jest mocno odstraszająca i poza ceną w zasadzie nic o niej nie można się dowiedzieć.
Po co przepłacać za napis - akwarystyczna.
Jest wiele tańszych odpowiedników o barwie 6500K.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Jak to ma być na trzonku E27, to bez problemu w większości marketów, sklepów budowlanych itp będą świetlówki Philipsa Daylight (6500K, ~1000lm przy 18W żarówki). 15-20 zł to kosztuje. Do akwarium jak znalazł. Wystarczy pójść i poszukać na półkach.

Ja w salonie w oświetleniu mam tę cieplejszą wersję i mocniejszą, bo 23W, świeci już czwarty rok i jak najbardziej polecam. Przy sześciu tego typu żarówkach mam bardzo jasno, mimo sporego salonu.

Skocz do: