• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Księżniczka z Burundi

Witam,
Zamierzam założyć zbiornik z Tanganiką. Zaznaczę tutaj, że akwarystą jestem od wielu lat, jednakże z tym biotopem nigdy nie miałem kontaktu. Wymiary baniaka 120x60x50, sprzęt jest skompletowany [filtracja, napowietrzanie, lampa UV, oświetlenie]. Muszę jeszcze dokupić piach i najróżniejsze skały. Tutaj macie może jakieś sugestie? Czytałem że wapienie i dolomity są najlepsze.
Przejdę do setna. Otóż chciałbym, żeby zbiornik opierał się na Księżniczkach,ale nie tylko. Moje pytania:
1) Czy mógłbym trzymać w moim akwarium zarówno Księżniczki z Burundii [Neolamprologus brichardi] jak i Piękne [Neolamprologus pulcher]? Dajmy na to po parce każdej i potem czekać na potomstwo.
2) Z jakimi gatunkami można je łączyć? Tutaj mam na myśli samą Tanganikę i rybki mięsożerne, bo zamierzam zrobić miały zagajnik z Kryptokorynami. Czytałem, że mogą to być szczelinowce i muszlowce, ale prosiłbym o jakieś konkretne gatunki. Chciałbym, żeby dodały trochę kolorów do Księżniczek. No i nie chciałbym sytuacji opisanej wcześniej w tym poście, mianowicie żeby narybek został zjadany. Pojedyńcze ofiary zawsze się trafią, ale bez ciągłej rzezi.
3) Może jakieś cenne uwagi od bardziej doświadczonych??

Skocz do: