• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy ziemia ogrodowa może zabarwić wodę?

Pytanie jak w temacie.

Żółknie mi woda.

Myślałem, że winowajcą jest może korzeń, ale jednak nie. Akwarium dojrzałe, ryby wpuszczone po 3 tygodniach, w dodatku stopniowo, 128 l. Rośliny bardzo ładnie rosną, zaprzęgnięty filtr Tetry, model 1200. Z glonami problemów nie mam.

Moim jedynym podejrzanym jest ziemia ogrodowa (5 litrów), która jest pod żwirem i wraz z nim stanowi podłoże grubości 4,5 - 5 cm.

ziemia jak najbardziej

Tak. Po paru podmianach wody, kolorek w końcu zniknie...

Nie ma jakiejś wielkiej tragedii, ale po podmianie różnica jest widoczna, ale po kliku dniach znów jest taka jak przed podmianą i tak w kółko Macieja.

Ja mam cały czas taką leciutko herbacianą wodę w swoim akwarium na ziemi. Wydaje mi się, że nie ma ta to rady, taki to już urok akwariów na ziemi.

Ja jak dotąd zakładałem 2 ziemianki, w każdej na początku pojawiał się problem żółtej wody. Ale po 3-4 podmianach, kolor znikał całkowicie. Dodam że ziemie nie były tej samej firmy.

Włóż do filtra węgiel aktywny, może to załatwi sprawę.

Nie załatwi.

Węgiel był w filtrze i po niecałych dwóch tygodniach został wyjęty.

A jeden ze znajomych powiedział, że może mi oddać część Tetra Complit Substrate (czy jakoś tak) i że mogę tego użyć zamiast ziemi?

Prawda to?

PS; lekkie żółtawe zabarwienie mi tam za bardzo nie przeszkadza, ale temat można rozwinąć, może się komuś z podobnym "problemem" przyda Wink

Osobiście nie polecam ci tych gotowych substratów podżwirowych. Uważam że nic one nie dają, ewentualnie zielenic można się nabawić.

Przepraszam że odgrzewam stary temat, ale nie chce zakladać nowego dla jednego pytania. Czy woda może zabarwiać się na żółto od podawania rybką żółtka?

Skocz do: