• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kabomba- problem z roślinką

Witam. Mam duży problem z roślinką Kabomba. Gdy ją posadzę bardzo ładnie i szybko rośnie. Nowe pędy są ładne i zielone natomiast gdy staje się już wiekszą zaczyna żółknieć i gnić od spodu a nowe pędy dalej ładnie rosną. Co jest nie tak? Co mam zrobić aby cała roślinka była łądna i jasno zielona i nie gniła. Mam jeszcze pytanie dotyczące Pistii i Rzędy Wodnej. Co lepiej dać jako roślinę pływającą? Pistia rozmnaża mi się dośc szybko natomiast wgłębka wodna wydaje mi się że brudzi akwarium bo nie wszystkie gałązki są na powierzchni wody. Dzięki

Co do Kabomby, Trzeba ją przycinać, gdyż jest to roślina bardzo wymagająca, jeśli chodzi o światło i jeśli urośnie większa, to przysłania sobie dolną część i tam gnije. Generalnie, Potrzeba jakieś 0,7-0,8W/l i najlepiej Co2, żeby Kabomba była ładna.

Lepsza Pistia

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Ok dzięki wielkie Smile To w takim razie zrezygnuje z Kabomby bo mam jedynie 2x18W na 98l i niestety nie mam CO2 chociaż myślę teraz nad tym zestawem Filtus z dyfuzorem. I wybiorę rzeczywiścię Pistie chyba że uda mi się przywiazać ładnie wgłębke do jakiegoś kamienia żeby była na dnie a nie na wodzie.

Wymień kabombe na Limnophilia sessifloria
Kabomby nie utrzymasz.

Z pływających najlepsze byłoby Limnobium rozłogowe -> http://www.superakwarium.pl/limnobium-ro...id565.html

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

(30.08.2011, 19:33)Kesi napisał(a):  Z pływających najlepsze byłoby Limnobium rozłogowe -> http://www.superakwarium.pl/limnobium-ro...id565.html
Święta prawda. Woda kapiąca z pokrywy nie uszkadza roślin.
edit:
A jednak na stronce z linku piszą co innego. A ja zawsze myślałem, że to pistia jest na tą wodę wrażliwa Smile

Skocz do: