• 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 30l ] by KORNEL =AKTUALIZACJA 05.02.2014=

Witam.

Chciałbym zaprezentować wszystkim mój zbiornik. Akwarium zalane w listopadzie roku 2010, początkowo służyło jako zwykły kotnik, ale potem zrodziła się myśl, żeby zrobić coś innego i padło na bojownika. A więc.

wymiary: 40x25x30

oświetlenie: żarówka 15W

grzałka: Aquael 50W

filtracja: Aquael FAN-1 Plus

podłoże: piach

Obsada:
1x bojownik
4x gupiki trzy samce i samica

Zielsko:
kryptokoryna aponogetonolistna
kryptokoryna wendtii green
ludwigia repens
nurzaniec śrubowy
najas guadelupensis
hydrocotyle leucocephala

Coś na pewno przyjdzie do czyszczenia albo krewetki lub otoski. Zbiornik niczym nie nawożony, wszelkie sugestie zmiany mile widziane. Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

Aloha, masz ładny kolor zdrowych roślin, jednakże mam parę sugestii...
-Zdjęcia rób bez flesza, na ISO, wtedy będzie można coś zobaczyć.
-Otoski do tego litrażu to pomyłka, lepiej krewetki.
-Nie możesz zostawić w 30l. samego Bojka bez Gupików? Granatowy wygląda ładnie z kontrastującymi krewetkami.

No masz sporo zielska więc bojek ma jak w raju. Widać trochę glonów, myślę że w tak zarośniętym baniaku możesz sobie pozwolić na krewetki, napewno coś na nie pomogą. Otoski odradzam, to za mały litraż na te ryby. Jeśli chodzi o warunki dla ryb to są dobre, choć wystrój jest bardzo prosty, no i część roślin to prawdziwe giganty (nurzaniec, kryptokoryna), można z czasem pomyśleć nad zamianą ich na coś drobniejszego.

Glonów było więcej jak była standardowa żarówka 25W dlatego zmieniłem na mniejszą. Bojownik i krewetki nie będzie zgrzytu..? Duża zwartka na pewno wyjdzie, planuje tam posadzić rotale lub najsa gdy się rozrośnie, nurzaniec napewno gdzieś na tyłach zostanie. Mam jeszcze sporo java moss z drugiego zbiornika więc zobaczymy, może na korzeniu umieszcze, chociaż bardziej mi się widzi wymienić ten korzeń na gałązki wierzby i powiększyć wizualnie zbiornik bo u innych 30-stki wyglądają na większe.Smile Sorry za zdjęcia robione telefonem.

jak chcesz powiększyć optycznie zbiornik to zasadź trawnik. Nie za bardzo się orientuję co pójdzie ładnie przy 0,5W/l(niech inni się wypowiedzą) ale marsilea hirsuta na pewno Wink

W takim gąszczu nie martw się o krewecie. Skryjówki są pod każdym liściem Wink W 20l mam o wiele wiele mniej zielska a krewetki daja radę wykiwać bojka Wink Może wrzucę dziś to akwa na forum to ci to udowodnię. Także bez obaw. Może przydało by się kilka amanek oprócz zwykłych RC bo glona masz sporo.

No fakt glonów jest trochę, najwięcej na tylnej szybie szpachelką można skrobać..Smile Czy dla krewetek mech jest niezbędny? Mam fajne gałązki z korzenia śliwki takie powykręcanie końcówki na razie się moczą bo strasznie barwią na pomarańczowo, mam zamiar je tam włożyć zamiast tego dużego.

Wiesz posiadanie mchu w akwarium nie jest kryterium niezbędnym do posiadania krewetek. One będą się mnożyły w każdych, rozsądnie urządzonych baniakach. Najważniejsze warunki to utrzymywanie dobrych parametrów wodnych, odpowiedni pokarm, no i w przypadku posiadania drapieżnika- kryjówki. A to już masz Smile A ten korzeń to stary jakiś czy świeży? Jak to barwi na pomarańczowo?

Tak stary chyba z ponad 10lat ma był w pierwszym zbiorniku.Smile Chodzi mi o takie końcówki od korzenia śliwkowego podobne do wierzby, mocza się, ale barwią na pomarańczowo, jak przestaną to mam zamiar je tu upchnąć zamiast tego dużego.

Podoba mi się Wink

Tylko zdjęcia jak robisz to nie używaj lampy Wink

Skocz do: