19.08.2011, 18:42
Hej.
Zacząłem już robić pierwsze kroki w związku z założeniem nowego zbiornika.
Mam jeszcze miesiąc L-4 więc myślę że wiele przez ten czas zostanie zrobione/załatwione.
Będzie więc 150x50x60. W okolicy mam możliwość zamówić z przywozem, także luz.
Co zacząłem robić ?
Prace "stolarskie", oraz reaserch w związku ze sprzętem, aranżacjami oraz tym jak czarne wody Amazonki wyglądają w naturze.
Stolik robię z trzech elementów (2 stolików nocnych i podstawy z ławy). Wszystko po x-krotnie powzmacniane.
Na całość pójdzie blat 3,8mm 200x60 cm.

Chciałbym, zanim przejdę do czynów, poznać Wasze propozycje co do obsady, filtracji, oświetlenia etc.
Dobrze żeby wszystko było tu w jednym miejscu zamiast skakać po dziesięciu tematach. ;-)
Co do filtracji - myślałem o dwóch kubełkach,albo o kubełku i jakimś wewnętrznym mechaniku.
Może JBLe1500 + mechanik lub 2x Hw303. Liczę na pomoc :-)
Grzałka - chyba 500W wystarczy?
Oświetlenie? Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-40...03866.html
Do czarnych wód chyba wystarczy? Chyba żeby pokombinować i podświetlić akwarium punktowo (w kilku miejscach)?
Co więcej - na dno pójdzie piach, do środka pełno korzeni, lignitów, liści i szyszek olchy.
Z roślin będę zmuszony przerzucić z innego baniaka ze dwie żabienice (bo zrobiły się wielkie) + jakieś krzaczki pływające.
Co do obsady to tak - skalary + ławica + zbrojniki i kiryski.
Liczę na wsparcie i ciekawe pomysły
--------------------
Temat został przeniesiony - powód niezgodność z regulaminem działu.
1.Każdy post powinien być zamieszczony w specjalnie do tego przeznaczonym dziale tematycznym.
2. Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Zacząłem już robić pierwsze kroki w związku z założeniem nowego zbiornika.
Mam jeszcze miesiąc L-4 więc myślę że wiele przez ten czas zostanie zrobione/załatwione.
Będzie więc 150x50x60. W okolicy mam możliwość zamówić z przywozem, także luz.
Co zacząłem robić ?
Prace "stolarskie", oraz reaserch w związku ze sprzętem, aranżacjami oraz tym jak czarne wody Amazonki wyglądają w naturze.
Stolik robię z trzech elementów (2 stolików nocnych i podstawy z ławy). Wszystko po x-krotnie powzmacniane.
Na całość pójdzie blat 3,8mm 200x60 cm.

Chciałbym, zanim przejdę do czynów, poznać Wasze propozycje co do obsady, filtracji, oświetlenia etc.
Dobrze żeby wszystko było tu w jednym miejscu zamiast skakać po dziesięciu tematach. ;-)
Co do filtracji - myślałem o dwóch kubełkach,albo o kubełku i jakimś wewnętrznym mechaniku.
Może JBLe1500 + mechanik lub 2x Hw303. Liczę na pomoc :-)
Grzałka - chyba 500W wystarczy?
Oświetlenie? Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-40...03866.html
Do czarnych wód chyba wystarczy? Chyba żeby pokombinować i podświetlić akwarium punktowo (w kilku miejscach)?
Co więcej - na dno pójdzie piach, do środka pełno korzeni, lignitów, liści i szyszek olchy.
Z roślin będę zmuszony przerzucić z innego baniaka ze dwie żabienice (bo zrobiły się wielkie) + jakieś krzaczki pływające.
Co do obsady to tak - skalary + ławica + zbrojniki i kiryski.
Liczę na wsparcie i ciekawe pomysły

--------------------
Temat został przeniesiony - powód niezgodność z regulaminem działu.
1.Każdy post powinien być zamieszczony w specjalnie do tego przeznaczonym dziale tematycznym.
2. Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
126l BW Amazonki
200l Centralna Ameryka
450l Ameryka Południowa
+ kilka szkieł do różnych innych celów służących...