• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

JAKA TO PŁEĆ GURAMI?

Witam,otóż kupiłam dzisiaj 'parkę' gurami w miejscowym zoologicznym.Czy to aby na pewno był samiec i samica?
Ryba pierwsza :

Uploaded with ImageShack.us

ryba druga:

Uploaded with ImageShack.us

Para jest .. bo sa dwie, ale obie to samice. Moze sa mlode i dopiero sie wyklaruja.

Zgadza się. Para....samic. Zaokrąglona płetwa grzbietowa.

na bank samice, samce mają dłuższą pletwę grzbietowa...

89,6l
5x mieczyk
1x gupik
1x krewetka filtrująca
2x Gurami
2x kirys
2x glonojad (nie znam nazwy)
10x RC

PS. słabo u mnie z ortografią :D

(03.08.2011, 18:58)akiwo napisał(a):  Witam,otóż kupiłam dzisiaj 'parkę' gurami w miejscowym zoologicznym.Czy to aby na pewno był samiec i samica?
niestety, kupiłaś dwie dziewczynki...

200l./T5 3x45W/kubełek/RO/CO2

Dlaczego niestety. Dwie samice już z widoczną ikrą do tego dokupić samca i będzie pożytek. Samiec ma szpiczastą płetwę grzbietową. Jak była by jedna to by ją zamęczył.

Jak dla mnie to ryby są jeszcze młode. Ile mają cm?? Ale prawdopodobnie będą to samice.

gurami mają po 6cm.

W takim razie raczej to będą samice. Możesz się przejść do sklepu i pełnoprawnie zwyzywać sprzedawcę od oszustów lub nieuków Smile

Do sprzedawcy nic nie może mieć, widziały gały co brały.
Jak komuś się nie chce wcześniej sprawdzić jak wygląda samiec w necie i jakie ma cechy, czy wymagań gatunkowych ryb to wszystko się mu wciśnie.
Sprzedawca jest tam po to żeby wcisnąć wam towar, a nie udzielać rad hodowlanych.
On wcale nie ma obowiązku znać się na każdym gatunku, jest tam od podawania towaru i kasowania należności. Musi się jedynie orientować w nazwach i gdzie co leży.
Idziesz do sklepu pokazujesz palcem, którą chcesz rybę, a nie na chybił trafił zdajesz się na łaskę losu.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Skocz do: