• 5 Głosów - 2.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sprzęt do małego akwarium 25 - 30 l (i mniejszych)

która z tych kaskad jest najlepsza?
AquaSzut N300
Blau Fm-120
AQUA NOVA NF-300
Aquatic Nature Flow 60
Elite Hush 10

Kwestia gustu a te są różne.
Ja mam n300 Aquaszuta i powiem że jest dobrym filtrem. Ktoś inny powie że inna kaskada jest lepsza. Filtr cichy i wydajny. Niemniej większość poleca FZN Auaela. Przeglądając forum takie wnioski wyciągnąłem.

Kwestia gustu.

A do jakiego baniaczka ta kaskada ma być?

do 25l

n300 wystarczy Smile

A do zbiornika 18 litrów
filtr ?
Grzałka ?

Co poradzicie ?
Z takich tańszych ; )

Witam
Wczoraj założyłem swoje pierwsze akwarium.Ma ono wszystkie wymogi( grzałkę ,filtr itd.). Ma one również oświetlenie - żarówkę 25W ( zwykłą , nie energooszczędną). W akwarium mam sporo roślinek( nazw niestety nie znamSad). Nie wiem czy ta żarówka jest wystarczająca i czy nie jest szkodliwa. Akwarium kupiłem na allegro i w tym zestawie była razem ta żarówka ( jak wiadomo najgorsza bo kupowałem komplet a wszyscy chcą jak najwięcej zarobić na wciskaniu kitu). Żarówka chodzi już dziś od godz. 15.00 i pokrywa jest bardzo gorąca. Nie chcę wyłączać oświetlenia , ponieważ boje się o roślinki. Gdy wkładam rękę do akwa (obok żarówki) jest bardzo gorąco.Nie wiem czy to nie szkodzi roślinkom . CO radzicie ? Zmienić żarówkę na energooszczędną , jak tak to na jaką najlepiej ( ile W?)? A może ta żarówka jest ok? Czekam na wasze odpowiedzi. Mam jeszcze jeden problem( napiszę wraz z tym aby nie musieć zakładać nowego tematu). Jak już wcześniej wspomniałem wczoraj założyłem akwa.wszystkie sprzęty chodziły wczoraj cały wieczór i dziś po powrocie ze szkoły. Gdy dziś przyszedłem do domu po szkole zobaczyłem że woda jest strasznie mętna. Jeszcze wczoraj woda była krystalicznie czysta( po założeniu i przez cały wieczór). Jaki może być powód,ze woda jest taka mętna? Czy to jest wina filtra (filtr z deszczownicą 2w) a może światła? Gdy zakładałem akwa wszystko zostało dokładnie umyte( żwir, kokos-wyparzony, akwarium umyte).Proszę o porady co do dwóch moich pytań . Z góry dzięki.
Pozdrawiam
( liczę na szybką odpowiedz) Shy

Krewetkarium- w czasie zakładania...:P

Nie wiem czy ma to coś wspólnego , ale jak wczoraj zakładałem akwa to kokosy parzyłem w zwykłej gorącej wodzie 5min-1 kokos bez dodawania soli. Nie wiem czy dobrze zrobiłem. Kolego powiedział mi że to wystarczy. Może to kokosy zostały zle wyparzone i teraz wydzielają soki?
Proszę pomóżcie !

Wymień tą żarówkę na zwykłą energooszczędną około 15W (najprawdopodobniej na trzonku e14), to najprostsze rozwiązanie. Możesz też wywalić żarówkę, oprawkę oraz rynienkę w której jest zamontowana i zamontować świetlówki 2x8W.
Co do wody to obstawiałbym pierwotniaki.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

dzięki zrobię tak jak mówiłeś wywalę żarówkę i wstawię energooszczędną 15W. Hmm.... możliwe że są pierwotniaki. Czytałem o nich . Dziś zaczęły pojawiać się tak jakby włoski koloru brązowego na moich 2 trawach. Czy jest to wina pierwotniaków ? Czy to kiedyś zniknie? Może mam coś zastosować proszę o poradę.
Pozdrawiam

Te włoski, to są zwykłe glony. Co do oświetlenia, to ja bym kupił 2 moduły AQUAELA po 8W każdy Smile

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

Skocz do: