• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[560L] Trochę w stronę Ameryki Płd. :)

Dzień dobry Smile

Przede wszystkim chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów. Na WTMA trafiłem zupełnie przypadkowo, szukając jak zapewne wielu z was merytorycznych porad i informacji na temat naszych ulubieńców. Jako Wielkopolanin z krwi i kości postanowiłem dołączyć do społeczności Wink

Na poniższych linkach przedstawiam moje szkiełko w dzień po skonfigurowaniu nowej aranżacji. Głównym zamysłem było stworzenie większej przestrzeni dla moich dyskowców. Stary wystrój był bardzo przytłaczający i było mało miejsca...

Jak już wyżej wspomniałem moim oczkiem w głowie stała się hodowla Paletek. Wiadomo że żyją one w czarnych wodach, jednak nie chciałem rezygnować z piękna podwodnego ogrodu, co zaowocowało widoczną szatą roślinną, nowym oświetleniem HQI (poprzednio 4x T8 ) i "białą" wodą Smile

Akwarium mam od ok 7 lat lecz nie ukrywam że Paletki hoduję od znacznie krótszego czasu. W związku z tym jestem otwarty na wszelką krytykę i porady dotyczące zarówno zbiorniczka jak i osprzętu

Trochę info:

Wymiary: 160/50/70 gr szyb 12mm float

Oświetlenie: 3x 150W HQI źródło światła: OSRAM HQI-TS 150W/D EXCELLENCE 5600K

Oświetlenie nocne: halogen 2x 12W + LED (2 paski ok 30cm z Intermarche Tongue)

Filtracja: AquaEl UNIMAX 700 podtrzymanie filtra UPS komputerowy Ever

Grzałka: Tetratec 300W

DIY: pokrywa otwarta, stelaż pod akwa, stelaż na HQI, rurki wlotowe do filtra (paskudne żółte PVC - postaram się zmienić na szere)

System Co2: butla z reduktorem 8kg, zaw. precyzyjny, zwrotny, licznik bąbelków, dyfuzor - czyli taki standard raczej.

Parametry wody:

Woda przepływa przez ogólny zmiękczacz wody przez co jest bardzo miękka. Po ok 5 latach użytkowania tego zbiornika zaobserwowane ilości kamienia są śladowe.
Temp: 29C
pH: 7-7,5 (po pełnym uruchomieniu Co2 pewnie spadnie trochę)

Obsada:

5x Paletka
8x Kirys panda
2x Kosiarka
3x Piskorek
1x Zbrojnik niebieski samiec (niedługo powinna pojawić się samica)
18?x Zwinnik jarzeniec + 1x Neon inessa (ostał się jako jedyny z kupionych rok temu 10 ale ze zwinnikami czuje się wyśmienicie)
5x Ampularia
4x Krewetka filtrująca

Był jeszcze Labeo (widoczny na foto) ale z wiekiem stał się zbyt agresywny dla takiej obsady i musiałem go oddać (po zmianie aranżacji zaczął atakować nawet większe Paletki i to do tego stopnia że nie dawał im się najeść)

Fotki nie są najlepszej jakości (złe ustawienia aparatu itd... :wstyd: ) W weekend postaram się wrzucić jakieś nowe.

MI sie bardzo twoje akwarium podoba, jak jeszcze roślinki podrosną będzie elegancko

Akwarium zapowiada się naładne czekamy na aktualizacje kiedy rośliny podrosną jak polega powyżej wspomniał może jeszcze jakąś kryptokorynę bo tan na tym dnie pusto tylko na 3 planie coś widać 2i 1 wydaje się być pustym Sad
P.S ile dałeś za te paski z ledami powiedz mi też kiedy ci się wypalą tzn. ile miesięcy działały

A Mnie się właśnie coś takiego podoba !Big Grin
Rewelacja ...
Jak roślinki podrosną bd jeszcze lepiej !
Pozdrawiam !

Tu się urodziłem i tu doczekam końca - 71 Wrocław FANATYCZNI

Fajny wymiar akwa , paletki mają gdzie pływać Smile

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Zapowiada sie super akwaSmile

Piękne akwarium na ostatnim zdjęciu super uchwyciłeś paletki.

300l ,,Ameryka Pł"

Pozdrawiam :D

Jak dla mnie na razie akwarium wcale nie jest takie rewelacyjne...
Choć litraż- super.
Kamień mi się nie podoba :/ Gałęzie też nie są jakieś fantastyczne, ja bym jakoś inaczej je poustawiał; zwłaszcza ten największy.
Ja tam chyba widzę sumiaka szklistego. Na pierwszym zdjęciu obok kamienia.
Proponuję dodać więcej roślin typu jakieś duże żabienice czy zwartki. Na trawnik można dać np. strzałkę.
Co do paletek to wydaję mi się że masz 'szczura' to tak niebieska w czarne paski. Ma ona duże oczy i dziwny kształt. I ogólnie paletki na razie średnio, ale przecież dopiero zaczynasz..A jakie mają wymiary?
Zbiornik jak na 7 lat to kiepsko..

-.-'

(07.07.2011, 12:07)Seoo napisał(a):  Kamień mi się nie podoba :/

kamień jest właśnie super! super akwarium i piękne dyskowce!

hmmm...paletki to zupełnie nie mój świat więc się nie wypowiem...
wystrój:
-obcięty korzeń obróć tak żeby nie było widać idealnego równego cięcia...
-kamień ok, ale moim zdaniem trzeba było by go bardziej wkopać, żeby wyglądał naturalnie a nie że jest tam postawiony...
a poza tym to trzeba poczekać na rozrost roślin...
a pytanie z ciekawości...co to za podłoże???"matka ziemia" czy jakieś specyfiki "sztuczne"??

Skocz do: