• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pytanie o rośnięcie skalarów

Mianowicie przejżałem forum i pare artykułów i mam wątlibości. Chciałem się dowiedzieć do jakich rozmiarów urośnie skalar kupiony ( taki 3-6cm) po roku, jak duży będzie po 2 latach, trzech. W którym roku życia osiąga rozmiar maksymalny?
Ile średnio litrów zbiornika powinno przypadać na 1 skalara?
Czyli jaki zbiornk potrzebuje dla trzech rybek?
Czy ze skalarami mozna trzymać ślimaki Planorbella czyli zatoczki?

Skalary nie rosną w jednakowym tempie więc się nie da określić jaki rozmiar będą miały po roku/ dwóch/ trzech latach.

Mogą być z zatoczkami.

Dla skalarów takie minimum to 200L akwa (liczy się głównie wysokość - 50cm). Na 3 sztuki 200L starczy, może też być 240L. Był tu na forum ładny zbiornik 160l ze skalarami, autora zapomniałem, ale fajny korzonek tam był, akwa roślinne to było.

Te Twoje 40 l na pewno się nie nadaje więc nie kombinuj - chcesz większe ryby zainwestuj w większe akwarium Smile

Dzieki za odpowiedzi Big Grin . Nie, no myślę o większym zbiorniku może nawet profilowanym (zastanawiam się czy nie daje to czasem "efektu kuli")
Skalar po roku nie urośnie chyba do długości 20 cm?

zastanawiałem się czy mogę dołożyć z 3 małe rybeczki
tylko nie wiem jakie by sie nadawały
czytałem o:
mieczykach
kosiarkach
golnojadach
kirysiach
jakoś mi się średnio podobają
Wolałbym jakieś pielęgnice
Nie wiem jakie wybrać.

Może do zbiornika 3 skalary ( różne rodzaje)
1 pielęgnica ( jaką polecacie?)
ze dwie kosiarki ( ale wolałbym jakieś bardzo kolorowe, może danio? Jakie znacie kolorowe małe rybki do skalarów?)

No i widziałem pewną nowość, żwirek 5mm/5mm kwarcowy, barwiony. Czy ryby go nie zjedzą? Wygląda ładnie i w zoologicznych widziałem.

Lepsze zdecydowanie jest akwarium standardowe, proste. W profilowanym momentami ryby mogą wyglądać nienaturalnie. Podchodzisz jednak do tematu od złej strony. Najpierw zdecyduj jaki możesz mieć największy zbiornik a następnie myśl nad obsadą. Dlaczego akurat 3 skalary? Są to ryby stadne, które potem dobierają się w pary. Załóżmy że dobierze Ci się para a trzecia rybka będzie miała przerąbane(samotnik). Ja bym się zdecydował powiedzmy przy akwarium 240 litrach na kupienie co najmniej 6 skalarów i z biegiem czasu jak podobierają się w pary zostawił jedną lub dwie dobrane pary. Następna sprawa to, pozostała obsada. Skalar jest pielęgnicą i dobieranie do niego innych pielęgnic może się źle skończyć (walki o terytorium na zbyt małej przestrzeni). Nie trzyma się pielęgnic w ilości 1 sztuki. Osobiście wpuściłbym ze 2 zbrojniki niebieskie, wcześniej wspomniane skalary, na dno kiryski np panda się fajnie prezentują, i do tego jakaś ławicę np. neonów czerwonych (są większe od inessa i jeśli będą wpuszczone do młodych skalarów to nic im się nie stanie) albo podrośniętych bystrzyków amandy, hokejówek, neonów czarnych lub czegoś w tym rodzaju. Co do żwirku, jeśli jest sprzedawany w zoologicznym, powinien być ok ale osobiście odradzam barwione wynalazki. Najlepszy będzie albo zwyczajny piasek kwarcowy, albo jakiś żwirek kwarcowy nie za dużej granulacji. Pozdrawiam!

Ps: co do wielkości skalarów, mój największy po pół roku u mnie (kupowałem malutkie) osiągnął około 15 cm wysokości wraz z płetwami, a jego rówieśnik najmniejszy 10 cm.

Nie chce ich rozmnażać. Czy nawet jeśli będą 4 gupiki i jedna molinezja to ten skalar bez pary dalej będzie samotny?
Czyli trzeba je trzymać zawsze w parzystej liczbie sztuk?

(16.06.2011, 15:06)Frankie Niagara napisał(a):  Nie chce ich rozmnażać. Czy nawet jeśli będą 4 gupiki i jedna molinezja to ten skalar bez pary dalej będzie samotny?
Czyli trzeba je trzymać zawsze w parzystej liczbie sztuk?
Samotny dalej będzie ale chociaż będzie mgł dobrze zjeść świeżego, żywego pokarmu w postaci małych żyworodek Big Grin

No raczej samotny skalar nie zaprzyjaźni sie z gupikiem... Mam wrażenie, że nie bardzo wiesz czego chcesz. Podobaja Ci sie skalary ale nic o nich nie wiesz. Przy 3 sztukach to jest raczej marna szansa na dobranie ( chociaż nie mówię, że to nie możliwe). To, że nie chcesz ich rozmnażać nie ma najmniejszego znaczenia przy dobieraniu sie w pary. Jak para zacznie składać ikrę, to ten samotnik będzie miał ciężkie życie a o reszcie obsady nie wpomnęSmile Elekmc dobrze Ci radzi. Zresztą popatrz sobie na zbiorniki ,w których ludzie chodują skalary i sie na nich wzoruj.
A co do rośnięcia to bardzo różnie bywa. Moje młode od października urosły do około 10cm i jeszcze się nie dobierają. Jest to również związane z tym ile miejsca mają...

Aleksandra84: Ja miałem niesamowite szczęście przy dobieraniu się w pary bo kupiłem losowo 4 młode rybki i dobrały mi się z nich dwie parkiBig Grin

For the person asking about kyrsten sinema approval rating, green party leader, technical degree, amy degise political party, fascist party, conservative party patrick brown, new politics, business bank account for llc, shiv sena, tech for good, I highly suggest this updated news in 2026-27 blog or conservative party shop, putin political party, the origins of political order, chris pincher boris johnson, top 10 corrupt politicians in world 2022, john anderson politician, campaign rally, online business from home, instant asset write off, latest technology 2022, not to mention this awesome news in 2026-27 site on top of carl schmitt, karine jean pierre education, justice and development party, best website builder for small business, populist party, 2024 senate races, public limited company, prime minister debate, it technician, annie linskey, not forgetting sites such as this continue reading this for news in 2026-27 advice which is also great. Also, have a look at this awesome news in 2026-27 link bearing in mind orban cpac, blue tech, conservative party debate, moderate party, largest democracy in the world, register as self employed, nature of political science, tammany hall, flow tech, urban tech, alongside all this such a good point for news in 2026-27 url alongside all home business, melissa black political party, tech insider, political changes, single member llc, and go here about for good measure. Check more @ Cool 2026-27 News Site 7445b64

Skocz do: