11
Przyciąłem roślinki. Jutro pewnie dojdzie zestaw do bimbrowni i roślinki bd szybciej rosły i parametry może się obniżą. Niestety mam też smutną wiadomość dzisiaj mi padła krewetka

. I to będzie koniec z krewetkami bo dziwnym trafem zdechły mi tylko samice a samce żyją, najwyżej że jest jakaś młoda w roślinach. Widzę że mi blyksia odnawia i elocharis po nafaszerowaniu pod nią kulek glin+torf bo lubi stare podłoża bogate w mikro makro elementy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.05.2011, 19:57 {2} przez
marcinek.)
4
Jeżeli GH masz dalej takie wysokie to, nie sądzę, że krewetki będą Ci żyły nie wiem czy jest sposób, aby chemią jakoś obniżyć twardość ogólną, ja miałem GH-24 i kupiłem filtr RO i podłączyłem na chwile do filtra i teraz mam GH- 6 (nie wiem czy nie za niskie

) polecam Ci ten filtr ( ok 65zł) naprawdę działa, choć na samym początku zdechła mi jedna black cristalka, ale od tego czasu raczej jest ok. Nie wiem jak Ci się udało, że tak szybko miałeś ikrę z ramirezy (zazdroszczę) mam nadzieję, że mi też za niedługo złożą

no i krewetki też mogłyby się pomnożyć ...hehe. Dodaj jakieś zdjęcia po przecince chętnie zobaczyłbym efekt
11
Doszła bimbrownia tylko denerwują mnie bąbelki lecą przez całe akwarium podlatują do powierzchni i się rozpuszczają. Mierzyłem gh w kranówce wynosiło 13 dzisiaj w akwarium rano mierzyłem to miało 18 to spadło te 2 stopnie, w piątek zmierzę powinno być znowu mniej. Ramirezki złożyły ikrę tylko raz, niestety została tylko jedna po chorbach tych nicieni... i zmieniam ją niebawem na bojowniki. Zdjęcia dodam jak podrośnie bo teraz będzie seria nwozó PGC PG ferro+. Jak roślinki będą już stabilne to dam ładne zdjęcia pozdrawiam

.
11
Witajcie! Następna aktualizacja po generalnej przycince. Stare nie ładne łodygi wywaliłem a wsadziłem młode. Na środku akwarium ma powstać taki busz, krzak niewiem czy mi wyjdzie ale musi!
Flora się trochę zmieniła (zostało)
Riccia fluitans (wgłebka)
Rotala green
Bacopa australis
Hemianthus micranthemoides
Didiplis diandra
Hydrocotyle Sibthorpioides
Eleocharis vivipara
Blixa japonica
Limnophila sessiliflora
Shinnersia rivularis
Salwinia pływajaca
Zamówiłem kamienie ala ada hehe

2kg i PGC, PGF+ bodajże + PG węgiel w płynie.
Proszę komentować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2011, 22:28 {2} przez
marcinek.)
24
1. Tak wygląda przycięta Polysperma? Tnij nisko, przycięte wsadzaj w podłoże.
Chyba zaraz wstawię zdjęcie mojej starej 112l i ci pokażę jak Polysperma ma wyglądać

2. Nie przesadzaj z kontrastem i nasyceniem kolorów podczas obróbki

Aż w oczy razi.
3. Dyfuzor powinien być umieszczony niżej. Im dłuższy kontakt z wodą, tym lepiej...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2011, 22:38 {2} przez
Kondziu360.)
11
Niewiem co to polysperma xD A dzięki za rade z dyfuzorem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2011, 23:03 {2} przez
marcinek.)
55
(04.06.2011, 23:03)marcinek napisał(a): Niewiem co to polysperma xD A dzięki za rade z dyfuzorem
Stanowczo za słaba ta przecinka

Ostro trzeba ciąć przynajmniej na początku.
Polysperma to ta roślina na środku (chyba) stanowczo za wysoka.
Bakopy przy bocznej szybie też spokojnie w połowie możesz ciąć.
Roślinki lubią ostre strzyżenie
24
http://www.aquascapingworld.com/images/h..._green.jpg
To jest Polysperma

U ciebie to te cztery kikuty, po prawo od środka. Im więcej przycinasz, tym bardziej się rozkrzewia.
11
Hah To nie polisperma tylko Shinnersia rivularis.
55
Dębówka też za wysoka jak po ostrym cięciu.
Te cztery łodygi do samej tafli wody obok Limnophila to na moje oko jakaś rotala (okrągłolistna?) tnij jak najniżej bo rozkrzewia się na dwie łodygi w miejscu cięcia. Pierwsze cięcie musi być jk najniżej żeby te dwa rozgałęzienia też w miarę nisko przyciąć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2011, 23:18 {2} przez
wisnia0384.)