1
Moje akwarium to 126l Filtr to turbo 750. Swiece swiatlo 10h/24h swietlowka 18W Obsada to 3 pielegnice papuzie (chcialem tylko 2 ale jak moglem ta 3 zostawic tak sama wystraszona) moje parametry wody to:
no3 - 20 mg/l
no2 - 0.5 mg/l
GH - 17 ?n
KH - 17?n
pH - 7.8
co do no2 robie juz podmiany aby o zbic. Testy to niestety tylko 5 in 1 firmy Tropical Moge prosic o ocene?
14
Dziś pierwsze testy oto wyniki :
NO3 10
NO2 0,5
GH >21
KH 15
ph7.6>8.0
Filtr JBL e900,akwarium 112l ,3 miesięczne
obsada pretniki,gupiki,kiryski,pielęgniczka zółta
Co obniżyć,czym ,jak?
16
na opakowaniu powinny być zalecane wartości
1
@ nygus & wisia0384
W obydwu przypadkach z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością stwierdzam, że testy nie spisały się.
W przypadku wisni - KH to twardość węglanowa. Nieprawdopodobne aby była zerowa tym bardziej, że, ogólna jest dosyć wysoka. Test zoolek KH-GH kosztuje 15 plnów gdzieś i nie powinien zrujnować Twojego budżetu, a jest to test oparty na oznaczaniu twardości wg Polskiej Normy. Czyli metody znanej od lat i niezawodnej. Oczywiście z pewnymi uproszczeniami.
To samo u użytkownika nygus - KH = GH oznacza, że nie masz innych soli niż tylko wodorowęglany. Oczywiście bez odpowiednich zabiegów taka sytuacje samoistnie nie jest możliwa. Nie spotkałem się (a badałem na studiach wodę) z niezawodnym testem paskowym. W przypadku pH jeszcze dają radę (ale też nie zawsze). Co do parametrów to długo utrzymujące się NO2 na poziomie 0,5 ppm są szkodliwe. 1ppm i więcej może doprowadzić do szybkiego zatrucia. 5 to często dawka śmiertelna. Pozostaje sprawa czy ten test wykrył je prawidłowo.
55
(17.05.2011, 09:14)Adamldz napisał(a): @ nygus & wisia0384
W obydwu przypadkach z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością stwierdzam, że testy nie spisały się.
W przypadku wisni - KH to twardość węglanowa. Nieprawdopodobne aby była zerowa tym bardziej, że, ogólna jest dosyć wysoka. Test zoolek KH-GH kosztuje 15 plnów gdzieś i nie powinien zrujnować Twojego budżetu, a jest to test oparty na oznaczaniu twardości wg Polskiej Normy. Czyli metody znanej od lat i niezawodnej. Oczywiście z pewnymi uproszczeniami.
Następnego dnia robiłem drugi raz testy innym paskowym innej firmy i wyniki były następujące:
NO3 20
NO2 0
GK 17
KH 13
Ph Koło 7
Czy to możliwe, że Kh przy takim Gk może być takie duże?
Z testów ostatecznie zrezygnowałem ponieważ odpuściłem sobie kakadu na rzecz krewetek. O no2 i no3 nie boję się po podmianki to 35% tygodniowo i zbiornik zarośnięty jest w całości roślinami.
1
Teoretycznie może być. Tak na prawdę to każdy wynik może być teoretycznie

No chyba, że by wyszła ogólna mniejsza niż węglanowa.
55
(17.05.2011, 10:50)Adamldz napisał(a): Teoretycznie może być. Tak na prawdę to każdy wynik może być teoretycznie
No chyba, że by wyszła ogólna mniejsza niż węglanowa.
Na kakadu to chyba za duża twardość?
1
Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
kranówa - ph 8, TwO 19, TwW 17(prosto z kranu), natomiast woda która odstała kilka godzin ph 8 Two 15 TwW 17
woda przegotowana - ph - 7,8, TwO 7 TwW 10
woda z akwarium po jednym dniu ph 8 TwO20 TwW 16
porposiłbym o jakies opinie i rady jak mam teraz postepować i jakie zabiegi mógłbym zastosować.nie wiem czy przy takich parametrach można hodować jakiekolwiek rybki?czy musze jednak popracować nad zmianą parametrów wody w akwarium.tylko nie mówcie mi o filtrze RO bo wiem że jest to dobra rzecz ale narazie nie mam możliwości go założyć.z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady.
1
(17.05.2011, 14:57)darek919527 napisał(a): Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
kranówa - ph 8, TwO 19, TwW 17(prosto z kranu), natomiast woda która odstała kilka godzin ph 8 Two 15 TwW 17
porposiłbym o jakies opinie i rady jak mam teraz postepować i jakie zabiegi mógłbym zastosować.nie wiem czy przy takich parametrach można hodować jakiekolwiek rybki?czy musze jednak popracować nad zmianą parametrów wody w akwarium.tylko nie mówcie mi o filtrze RO bo wiem że jest to dobra rzecz ale narazie nie mam możliwości go założyć.z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady.
Czym to mierzyłeś? Z jakiego regionu Polski jesteś(chodzi mi skąd wode masz

)?
55
(17.05.2011, 14:57)darek919527 napisał(a): Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
Dziwne te Twoje wyniki bo masz twardość węglanowa większą od ogólnej w niektórych przypadkach co jest niemożliwe. Coś źle mierzyłeś albo źle odczytywałeś. Jakimi testami robiłeś badania i jakiej firmy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2011, 08:32 {2} przez
wisnia0384.)