• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Moje akwarium to 126l Filtr to turbo 750. Swiece swiatlo 10h/24h swietlowka 18W Obsada to 3 pielegnice papuzie (chcialem tylko 2 ale jak moglem ta 3 zostawic tak sama wystraszona) moje parametry wody to:

no3 - 20 mg/l
no2 - 0.5 mg/l
GH - 17 ?n
KH - 17?n
pH - 7.8

co do no2 robie juz podmiany aby o zbic. Testy to niestety tylko 5 in 1 firmy Tropical Moge prosic o ocene?

Dziś pierwsze testy oto wyniki :

NO3 10
NO2 0,5
GH >21
KH 15
ph7.6>8.0

Filtr JBL e900,akwarium 112l ,3 miesięczne

obsada pretniki,gupiki,kiryski,pielęgniczka zółta

Co obniżyć,czym ,jak?

na opakowaniu powinny być zalecane wartości Smile

@ nygus & wisia0384
W obydwu przypadkach z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością stwierdzam, że testy nie spisały się.
W przypadku wisni - KH to twardość węglanowa. Nieprawdopodobne aby była zerowa tym bardziej, że, ogólna jest dosyć wysoka. Test zoolek KH-GH kosztuje 15 plnów gdzieś i nie powinien zrujnować Twojego budżetu, a jest to test oparty na oznaczaniu twardości wg Polskiej Normy. Czyli metody znanej od lat i niezawodnej. Oczywiście z pewnymi uproszczeniami.

To samo u użytkownika nygus - KH = GH oznacza, że nie masz innych soli niż tylko wodorowęglany. Oczywiście bez odpowiednich zabiegów taka sytuacje samoistnie nie jest możliwa. Nie spotkałem się (a badałem na studiach wodę) z niezawodnym testem paskowym. W przypadku pH jeszcze dają radę (ale też nie zawsze). Co do parametrów to długo utrzymujące się NO2 na poziomie 0,5 ppm są szkodliwe. 1ppm i więcej może doprowadzić do szybkiego zatrucia. 5 to często dawka śmiertelna. Pozostaje sprawa czy ten test wykrył je prawidłowo.

(17.05.2011, 09:14)Adamldz napisał(a):  @ nygus & wisia0384
W obydwu przypadkach z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością stwierdzam, że testy nie spisały się.
W przypadku wisni - KH to twardość węglanowa. Nieprawdopodobne aby była zerowa tym bardziej, że, ogólna jest dosyć wysoka. Test zoolek KH-GH kosztuje 15 plnów gdzieś i nie powinien zrujnować Twojego budżetu, a jest to test oparty na oznaczaniu twardości wg Polskiej Normy. Czyli metody znanej od lat i niezawodnej. Oczywiście z pewnymi uproszczeniami.
Następnego dnia robiłem drugi raz testy innym paskowym innej firmy i wyniki były następujące:
NO3 20
NO2 0
GK 17
KH 13
Ph Koło 7
Czy to możliwe, że Kh przy takim Gk może być takie duże?
Z testów ostatecznie zrezygnowałem ponieważ odpuściłem sobie kakadu na rzecz krewetek. O no2 i no3 nie boję się po podmianki to 35% tygodniowo i zbiornik zarośnięty jest w całości roślinami.

Teoretycznie może być. Tak na prawdę to każdy wynik może być teoretycznie Wink No chyba, że by wyszła ogólna mniejsza niż węglanowa.

(17.05.2011, 10:50)Adamldz napisał(a):  Teoretycznie może być. Tak na prawdę to każdy wynik może być teoretycznie Wink No chyba, że by wyszła ogólna mniejsza niż węglanowa.
Na kakadu to chyba za duża twardość?

Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
kranówa - ph 8, TwO 19, TwW 17(prosto z kranu), natomiast woda która odstała kilka godzin ph 8 Two 15 TwW 17
woda przegotowana - ph - 7,8, TwO 7 TwW 10
woda z akwarium po jednym dniu ph 8 TwO20 TwW 16
porposiłbym o jakies opinie i rady jak mam teraz postepować i jakie zabiegi mógłbym zastosować.nie wiem czy przy takich parametrach można hodować jakiekolwiek rybki?czy musze jednak popracować nad zmianą parametrów wody w akwarium.tylko nie mówcie mi o filtrze RO bo wiem że jest to dobra rzecz ale narazie nie mam możliwości go założyć.z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady.

(17.05.2011, 14:57)darek919527 napisał(a):  Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
kranówa - ph 8, TwO 19, TwW 17(prosto z kranu), natomiast woda która odstała kilka godzin ph 8 Two 15 TwW 17
porposiłbym o jakies opinie i rady jak mam teraz postepować i jakie zabiegi mógłbym zastosować.nie wiem czy przy takich parametrach można hodować jakiekolwiek rybki?czy musze jednak popracować nad zmianą parametrów wody w akwarium.tylko nie mówcie mi o filtrze RO bo wiem że jest to dobra rzecz ale narazie nie mam możliwości go założyć.z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady.
Czym to mierzyłeś? Z jakiego regionu Polski jesteś(chodzi mi skąd wode masz Wink)?

(17.05.2011, 14:57)darek919527 napisał(a):  Witam!jestem nowy na forum i w związku z tym witam wszystkich i piszę poniewaz chciałbym się poradzić.w dniu wczorajszym uruchomiłem wreszcie moje akwarium 112l. i mianowicie chodzi o to że zbadałem parametry wody która leci z kranu, przegotowanej oraz tej która od wczoraj dojrzewa w akwarium.i wyszły mi następujące wyniki(troche szokujące i dezorientujące dla mnie):
Dziwne te Twoje wyniki bo masz twardość węglanowa większą od ogólnej w niektórych przypadkach co jest niemożliwe. Coś źle mierzyłeś albo źle odczytywałeś. Jakimi testami robiłeś badania i jakiej firmy?

Skocz do: