• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr JBL e 900.

(18.03.2011, 10:54)Sprout napisał(a):  Witam,
mam ten filtr od roku i generalnie jestem zadowolony z działania. Przez ten okres działał ok ale kilka dni temu zaczął pyrkortać jak mikser. Okazało się że to wirnik, który udało mi się samemu naprawić - niebieski "wiatraczek" wirnika miał luz względem magnesu -latał na boki a moim zdaniem powinno to wszystko być sztywno. Wcisnąłem więc w szczelinę między nimi taśmę silikonową jaką używa się do uszczelnień hydraulicznych i jest super. Filtr działa cichutko, żadnych stuków, terkotania - działa jak nowy. I co mnie zaskoczyło, poprawił się przepływ wody Smile.

Tak więc sądzę że wirniki mają chyba wadę konstrukcyjną sądząc po opiniach i problemach innych i moim. A może to specjalnie żeby zarabiać na częściach Wink
To widzę ze kolega ma już nowy typ wirnika w głowicy mój siadł po okresie 1,5 r ale jest czarny miał straszne luzy względem osi ceramicznej.Ten co zakupiłem teraz ma właśnie niebieskie łopatki wirnika różni się troszkę od starego typu.A co do luzu łopatek do magnesu to jest to tzw. sprzęgło aby łatwiej wirnik ruszał z miejsca teoretycznie.    

O to nawet nie wiedziałem że to nowy typ wirnika u mnie Smile). No rzeczywiście jest trochę różnic w wyglądzie... A co do luzów to u mnie może były za duże i przez to terkotał strasznie, teraz mam spokój Smile Widać bez "sprzęgła" też daję radę Smile

witam mam filtr kubelkowy jbl e 900 jak czesto go mam czyscic

(01.04.2011, 21:00)dawidd115 napisał(a):  witam mam filtr kubelkowy jbl e 900 jak czesto go mam czyscic

1 na 3 miechy starczy zależy tez ile litrów akwarium
Pilnie potrzebuję nr do serwisu jbl - filtr głośno hałasuje

ja posiadam ten filterek jbl e 900 jest super cicho chodzi i zero wad 6 dla niego

Witam czy takie zestawienie wkładów w filtrze jest dobre? w akwa (300L) będą pracowały 2 filtry e900

Filtr 1 (licząc od dołu)

1 - Eheim bioMECH
2 - Eheim SUBSTRAT
3 - Standard (gąbka)
4 - Standard (gąbka)

Filtr 2 (licząc od dołu)

1 - Eheim bioMECH
2 - Zeolit
3 - Standard (gąbka)
4 - Standard (gąbka)

tez mam e900
U mnie chodzi głośno dopóki mocno nim nie potargam przez około 3 minuty.
Czyszczę go (akwa 240l) jak woda zaczyna przestawać być klarowna.
U mnie jest to co jakieś pół roku.

biomech sobie darujcie. Masakra co o nim piszą zwykłe rurki. Zrób jednego mechanicznego drugiego typowego biologa. To do Nostromo.

heh kupiłem parę dni temu ów model filtra i mam mieszane uczucia - w jeden dzień chodzi praktycznie jakby go nie było ,a w kolejny wirnik terkocze jakby się o coś obijał - normalnie spać nie mogłem ,aż musiałem go wyłączyć na noc (mam 2 jeszcze ). Jak myślicie reklamować? Czy poczekać aż się dotrze?

(01.05.2011, 09:29)Ciupak napisał(a):  heh kupiłem parę dni temu ów model filtra i mam mieszane uczucia - w jeden dzień chodzi praktycznie jakby go nie było ,a w kolejny wirnik terkocze jakby się o coś obijał - normalnie spać nie mogłem ,aż musiałem go wyłączyć na noc (mam 2 jeszcze ). Jak myślicie reklamować? Czy poczekać aż się dotrze?

A może masz zapowietrzony pomachaj nim na boki gdy jest włączony. Jak nie pomoże to reklamacja.

Skocz do: