• 10 Głosów - 3.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200L] Mój Kawałek Ameryki. Update str. 17 Post: #166

(12.09.2010, 15:15)davvid napisał(a):  2 są pomarańczowo białe ( chyba to są samice ) i dwie żółte ale mienią się na niebiesko ( samiec i samica ) a wszystkie wyglądają jak mieczyki. No tylko ze nie są pomarańczowe.

Możliwe, że są to zmienniaki plamiste, zwane też platkami.

Witam, długo tutaj nic się nie działo, ale to wszystko dlatego, że u mnie w akwa dużo też się nie zmieniło. I pomyślałem, że nadszedł czas na zmiany. Związku z tym, że kupiłem mniejsze akwa chciałbym przenieść rybki z tego do mniejsze a tutaj coś zmienić, żeby było ciekawiej. Myślałem o zmianie wystroju i mieszkańców Big Grin. Chciałbym wpuścić tutaj paletki lub skalary (czytałem trochę na ten temat, i wydaje mi się, że na początek lepsze będą skalary. Ponieważ łatwiej je utrzymać). Jeszcze do tego stado neonków i jakaś ekipa na dno Smile Czy wszystko będzie grało ? Niby neonki są małe, a małe ryby nie koniecznie mogą być ze skalarami, lecz widziałem na forum, że ludzie trzymają je razem.
Jednak chciałbym się was poradzić, co wy o tym sądzicie?

Oto akwa na tą chwilę.

P.S Jakość zdjęć nieciekawa. Zdjęcia robione telefonem.

Załączone pliki Miniatury

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Hmmm, no jest lepiej, może nie jestem mistrzem dekoracji.
Ale wydaje mi się, że ten korzonek mógłbyś, albo jakoś tak bardziej pod skosem ustawić, albo coś bardziej go obsadzić, bo tak niezbyt ciekawie wygląda Smile.
Ogólnie nie jest najgorzej, ale trochę mało jeszcze roślinności coś mi się wydaje Wink
Ale to tylko moje zdanie

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(19.02.2011, 18:12)Malutki napisał(a):  Ogólnie nie jest najgorzej, ale trochę mało jeszcze roślinności coś mi się wydaje Wink
Ale to tylko moje zdanie

Roślinek będzie więcej, czekam aż dojdą. Z korzeniem tez coś wykombinuje w takim razie. Ostatnio coś mi nie pasuje, z chęcią bym go wymienił, tylko teraz nie ma w sklepie nic ciekawego Big Grin. Ogólnie dzięki Smile.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Parę drobnych zmian. Korzeń został przesunięty na bok i trawka poszła na środek.

Witam

A więc tak. Sporo się w zbiorniku zmieniło ostatnimi czasy. Doszło więcej roślinek, zmieniona została obsada i postanowiłem zrobić taki większy update.

Akwarium - Roma (FLUVAL)

Litraż: 200L
Wymiary: 100cmx40cmx55cm
Oświetlenie: 2 świetlówki T8 (2x30W)
Filtracja:
* Fluval U4 (130-240L)
* Fluval 405 (1300L/H) - jeszcze nieuruchomiony
Ogrzewanie: Grzałka FLUVAL z termostatem (200W)
Długość istnienia zbiornika: 10/8/2010
Czas oświetlania zbiornika: 11-12h

Obsada

Fauna:
* 4x Kirys Lamparci
* 10x Skalar (młode skalarki do czasu kiedy się nie dobiorą w parki)
* 20x Neon Inessa
* 1x Zbrojnik Niebieski

Docelowa Fauna:
* 6x Kirys Lamparci
* 4x Skalar (2 pary?)
* 3x Pielęgnica Ramirez (Harem)
* 20x Neon Inessa
* 3/4x Bocja Wspaniała

Flora:
* Sagittaria subulata
* Vallisneria americana
* Vallis spiralis
* Anubias Nana
* Alisma
* Cladophora
* Ceratopteris cornuta
* Limnophila sessiliflora
* Cabomba caroliniana
(I 3 jakieś niezidentyfikowane)

Zdjęcia

W weekend zainstaluje nowy zewnętrzny filtr. W planach mam jeszcze dokupienie więcej roślinek(tylko nie wiem jakich), zmianę tego fatalnego oświetlenia i zastosowanie Co2 lub jakiś nawozów żeby roślinki ładnie rosły.
Czekam na wasze opinie, sugestie i krytykę Smile.

Pozdrawiam.

No i 'update' po miesiącu Smile.

Czym ty karmisz te skalary, że rosną jak na drożdżach? Moje to cały czas takie popierdułki...
I jak zwiększyłeś już oświetlenie?

(12.04.2011, 23:17)aleksandra84 napisał(a):  Czym ty karmisz te skalary, że rosną jak na drożdżach? Moje to cały czas takie popierdułki...
I jak zwiększyłeś już oświetlenie?

Dzieki sam dopiero teraz zauważyłem patrząc się na zdjęcia z tamtego miesiąca jak urosły maluchy Smile. Karmie je dwa razy dziennie, na zmianę TetraPro, TetraMin i 3 razy w tygodniu mrożonkami.

Co do oświetlenia to już jest gotowe, tylko muszę kupić świetlówki, ale na razie brak funduszy.

Jeśli chodzi o świetlówki i brak funduszy to polecam narveSmile

Skocz do: