• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Neon bez oka

Witam, zauważyłem dzisiaj rano, że jeden z moich neonkow nie ma oka. I pływa bokiem. Nie wiem jakim sposobem się to stało. Lub co może być tego przyczyną.

Informacje o zbiorniku:

- Temperatura wody: 26*C
- Rybki są karmione suchym pokarmem i mrożonym na zmianę, 2 razy dziennie.
- Podmianki wody 15% i czyszczenie dna co tydzień.
- pojemność akwarium - 200L
obsada:
- 10 mlodych skalarkow
- 20 neonow inessa
- 4 kiryski lamparcie
- 1 zbrojnik niebieski
flora:
- Sagittaria subulata (strzalka)
- Vallisneria americana (nurzaniec olbrzymi)
- Anubias Nana (anubias)
- Alisma (zabienica)
- Cladophora (gałęzatka)
- Ceratopteris cornuta
- Limnophila sessiliflora (limnofilia bezszypułkowa)
- Cabomba caroliniana (kabomba karolińska)
- ostatni preparat chemiczny jaki były dodawane ostatnio do wody to nawóz dla roślin.

Próbowałem zrobić zdjęcie, ale niestety nie udało mi się go do tej pory uchwycić.

Tak z ciekawości, może głupie pytanie, ale zapytam. Jest możliwość by to oko odrosło.

P.S Nie jestem pewien czy dobry dział, jeżeli nie to bardzo przepraszam.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

ja na twoim miejscu, "dobił" bym go w jakiś humanitarny sposób, lepsze to niż aby się męczył Sad

(16.03.2011, 11:53)zziom997 napisał(a):  ja na twoim miejscu, "dobił" bym go w jakiś humanitarny sposób, lepsze to niż aby się męczył Sad

Bez przesady, nie będę rybek mordował :O

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Są jeszcze jakieś inne objawy czy tylko że pływa bokiem?
Oko mu niestety nie odroście.

Bez oka może w miarę normalnie żyć. Nie koniecznie musisz go dobijać. Ale pływanie bokiem jest już niepokojące.

(16.03.2011, 15:16)Katherine napisał(a):  Są jeszcze jakieś inne objawy czy tylko że pływa bokiem?
Oko mu niestety nie odroście.

Nie, tylko pływa bokiem. Żadnych innych objawów nie zauważyłem.

Szczerze mówiąc, jak to pływa bokiem ? porusza się bokiem w jakimś kierunku, czy też ułożenie ciała ma pod kątem 90 stopni do normalnej pozycji ... ?
Czy jesteś pewien, że ta rybka od początku nie była pozbawiona oka ?. Ja, swego czasu, kupując 10 neonów jednego kupiłem bez oka i zauważyłem to dopiero po pewnym czasie. Zresztą neon ten dożył "późnej starości".

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

(17.03.2011, 11:12)top2107 napisał(a):  Szczerze mówiąc, jak to pływa bokiem ? porusza się bokiem w jakimś kierunku, czy też ułożenie ciała ma pod kątem 90 stopni do normalnej pozycji ... ?
Czy jesteś pewien, że ta rybka od początku nie była pozbawiona oka ?. Ja, swego czasu, kupując 10 neonów jednego kupiłem bez oka i zauważyłem to dopiero po pewnym czasie. Zresztą neon ten dożył "późnej starości".

Możliwe, że miała to od początku, rybka pływa całym ciałem 90stopni do normalnej pozycji.

Tak jest, że na 10 neonów 1 ma jakieś dziwne zachowania, lub jakiś szkaradny wygląd. Jednak dziwne jest , że stracił oko. Może jakaś ryba mu "wygryzła" ? (choć to mało prawdopodobne, neony są za szybkie)

Moje akwa 60 L :
-3 gupiki
-3 neony
-3 Danio
-Prętnik samica
-2 Kiryski
-1 mały glonojad (zbrojnik niebieski)
-3 żałobniczki

Co nowego?
Planuję zakupić kilka neonów innesa.
Zwyciężyłem z ospą - niestety zmarły 2 neonki.
Dokupiłem pięknego samca gupika.

Może Sklary mu odgryzły ?

Skocz do: