6
Witam,jakie/ką polecicie mi rybki/kę do 54l zbiornika słodkowodnego.Nie ważne z jakiego biotopu bo wpierw muszę ustalić pod jakie rybki wybrać biotop

Chcę aby było to coś widowiskowego,w miarę jak największego
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2011, 23:21 {2} przez
Spartiata.)
5
Do 54l nadaje się dużo rybek.Ważne jest też, żeby Tobie się podobały.
Przejrzyj ten temat:
http://www.akwaswiat.net/zestaw-gotowych...16464.html i wybierz coś dla siebie, a o szczegóły zapytaj tu

.Ale już z jakąś koncepcją
112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.03.2011, 02:12 {2} przez
Rafskix.)
0
Witam

jestem nowy na forum, akwarystyką interesuje się od jakiegoś miesiąca, kiedy to opiekowałem się zbiornikiem brata

Do rzeczy: postanowiłem założyć własne akwarium. Wybrałem 72l, które kupie za jakiś miesiąc. Po lekturze interesujących mnie tematów na tym forum oraz kilku innych stronach poświęconych akwarystyce wymyśliłem taką obsadę:
-
bojownik 1+3
-
zmienniak plamisty 1+2
-
neonki 15, zastanawiam się czy mogą to być jakiekolwiek neonki (oczywiście wszystkie jednego rodzaju), inaczej mówiąc czy np. albinosy mają inne wymagania niż neonki innesa
-
kirysek pstry 6
Oprócz tego oczywiście jakieś rośliny, ale o tym zdecyduje jak jeszcze trochę poczytam, póki co skupiałem się raczej na rybach. Żeby nie zakładać osobnego tematu, jaki filtr do takiego akwarium z taką obsadą polecacie?
Pozdrawiam
5
Obsada jest ok,wymagania albinosów na pewno nie będą jakieś drastycznie różne od innesa,tak że tym bym się nie przejmował.Swoją drogą to albinosy chyba bardzo ciężko jest dostać.
Co do filtra,to może Minikani 120? Niby do litrażu bardziej pasuje 80,ale różnica w cenie to tylko 15 zł więc nie warto kupować 80.
112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral
0
OK dzięki

co do neonków to akurat w sklepie w moim mieście widziałem takie, które mnie interesują, więc nie powinno być problemu

Jeszcze zastanawiam się czy zamiast kirysków pstrych nie kupić pand, ale to zdecyduje pewnie spontanicznie będąc w sklepie.
1
Niebawem chce kupić akwarium 60l. I myślę nad obsadą taką :
Z poprzedniego akwarium:
- 4 Gupiki.
- 5 Neonek Innesia.
- 4 Danio pręgowane.
- 1 Kirysek.
Dokupić:
- 4-6 Danio pręgowane.
- 5 Neonek Innesia.
- 4 Kiryski.
- 1 Żółtego glonojada.
- 7 Neonek Czarnych.
Co wy na taki zestaw ?
4
Danio odpada, zbiornik za mały.
Neony ok.
Kiryski jakie? Jeśli pigmeje to ok.
Co to jest glonojad żółty? Chodzi o zbrojnika niebieskiego czy glonojada syjamskiego? Który by to nie był odpada.
Neony czarne odpadają, zbiornik jest za mały na dwie ławice.
1
Chodzi o zbrojnika albinosa. I jakie trzeba akwarium na Danio ?
0
Witam. Moje akwa jest dokładnie takie jak w tym zestawie :
http://allegro.pl/akwarium-60-cm-prosty-...55088.html . Chcialbym zakupic do niego kilka rybek. Czy pasowaly by takie rybki? neony parka ramirezów kirysek panda ,glonojad,molinezja,(skalar) czy takie rybki bylyby zadowolone z takiego ukladu? Prosze o odpowiedz i jezeli mozna podanie wszystkich ciekawych opcji rybek. Chce zeby w akwa bylo dosyc kolorowo.
15
(21.04.2011, 20:23)chmielu napisał(a): Witam. Moje akwa jest dokładnie takie jak w tym zestawie : http://allegro.pl/akwarium-60-cm-prosty-...55088.html . Chcialbym zakupic do niego kilka rybek. Czy pasowaly by takie rybki? neony parka ramirezów kirysek panda ,glonojad,molinezja,(skalar) czy takie rybki bylyby zadowolone z takiego ukladu? Prosze o odpowiedz i jezeli mozna podanie wszystkich ciekawych opcji rybek. Chce zeby w akwa bylo dosyc kolorowo.
Skalary, molinezje, zbrojniki niebieskie wymagają większych litraży, na pewno nie nadają się do takiego małego akwarium.
W myśl zasady ławica drobnicy + parka (lub harem) większej ryby + ryby przydenne możesz wybrać:
ławica:
10-15x neon innesa
10-15x neon czerwony
10-15x bystrzyk czarny
10-15x razbora klinowa
większa rybka:
1+1 p. Ramireza
1+1 p. Kakadu
1(1+2) Bojownik
1+2 Prętnik Karłowaty
przydenne:
6-8x Kirysek Panda