• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

(25.02.2011, 14:04)rafik napisał(a):  To że chce mieć małe zbrojniki to się domyślam tylko dlaczego słoik? I co jak będzie z 30 maluchów?Rozdzieli je do kilku słoików?Czy może w jeden 5 litrowy?

Ludzie! No bez przesady, jak im znikną woreczki żółtkowe to je przeniosę do akwarium 112l.

Chcesz wiedzieć, po co są w słoiku, Rafik? Bo mój samiec zbrojnik nie ma ani chwili spokoju, cały czas wychowywuje maluchy. Mam 4 samiczki zbrojniki i chce, żeby się znalazły u innego akwarysty, ale nie wiem, czy je będzie chciał. Nie widzę innych sposobów (no może oprócz zniszczenia ikry) żeby wyłaził z kryjówki na dłużej niż 15 minut.

A młode, które przeżyją w akwarium zostaną sprzedane.

Kejdi, woda w słoiku jest z akwarium.

Ps. Jestem dziewczyną.

Ludzie! No bez przesady, jak im znikną woreczki żółtkowe to je przeniosę do akwarium 112l.

Chcesz wiedzieć, po co są w słoiku, Rafik? Bo mój samiec zbrojnik nie ma ani chwili spokoju, cały czas wychowywuje maluchy. Mam 4 samiczki zbrojniki i chce, żeby się znalazły u innego akwarysty, ale nie wiem, czy je będzie chciał. Nie widzę innych sposobów (no może oprócz zniszczenia ikry) żeby wyłaził z kryjówki na dłużej niż 15 minut.

A młode, które przeżyją w akwarium zostaną sprzedane.

Kejdi, woda w słoiku jest z akwarium.

Ps. Jestem dziewczyną.
[/quote]
Chcesz sprzedawac młode jak masz problem z dorosłymi.Nie rozumiem po co rozmnażac jakiekolwiek zwierzęta nie mając do tego warunków.Masz w 112 litrowym akwarium 5 zbrojników i jak się nie mylę to nie wszystkie ryby.Jeśli chcesz oszczędzic samca to albo jego się pozbędziesz albo trzech samic.

"Tylko prawdziwa przyjaźń to potęga..."
Małe Malawi-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200-malawi-t-28348.html
Prawie Azja-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200l-azja-the-...867-9.html

(25.02.2011, 17:07)rafik napisał(a):  Chcesz sprzedawac młode jak masz problem z dorosłymi.Nie rozumiem po co rozmnażac jakiekolwiek zwierzęta nie mając do tego warunków.Masz w 112 litrowym akwarium 5 zbrojników i jak się nie mylę to nie wszystkie ryby.Jeśli chcesz oszczędzic samca to albo jego się pozbędziesz albo trzech samic.

Chce się pozbyć wszystkich. Sorry, ale to nie ja je rozmnażam, tylko one same to robiąBig Grin. A te maluchy ze słoika zdechły. Nie wiem czemu, pewnie dlatego, ze brzęczyk nie był cały czas włączony.

Witam, czy samice zbrojników niebieski także posiadają te kolce po bokach które wysuwaja np podczas przepychania sie z innym albo czesem tez bez powodu?

chodzi mi o te kolce zaznaczone czerwonym kółkiem -

Mam 2 glonojady okolo 6-7 cm niedawno mysłala ze są to samice i dokupiłam im dużego samca, jednak ostatnio coraz cześciej zauwazam ze wysuwają te boczne kolce, na pysku nie maja jeszzce zbyt widocznego poroża, tylko takie milimetrowe wypustki.

Czytałam ze samice tez maja lekie poroże ale czy maja te boczne kolce?

Tak mają, mniejsze niż samce (przynajmniej u moich) ale również to występuje.

Sorry za odżwieżenie ale co to jest brzęczyk ?

Napowietrzacz.
Wink 

Witam czy ktoś z was je rozmnożył ? Kupiłem grotę samiec w kolko wchodzi czysci no ale samica cos nie może zaskoczyć Smile Wczoraj parkę weloniastych dałem do osobnego akwarium no i ciekawe czy coś z tego będzie . NA foto to jest samica nie sugerowac się że ma wyrostki , samice weloniastych tak mają .Samiec ma ich od groma nawet miedzy oczami a samica nie Wink
ZDJECIE SAMICY .

Zdj samca

AKWA 140L
Blog o roślinach egzotycznych zapraszam http://palmywpl.blogspot.com/

(09.04.2011, 10:42)stalewiak napisał(a):  . NA foto to jest samica nie sugerowac się że ma wyrostki , samice weloniastych tak mają .Samiec ma ich od groma nawet miedzy oczami a samica nie Wink

To nie jest coś nadzwyczajnego. Często samice mają wyrostki. Co do samych zbrojników to musisz czekać. Ewentualnie podmianki wody itp.

Ja w swoim akwarium mam 5 zbrojników ( wiem że za dużo ale nie mogę ich oddać ) Największy ma około 8 cm i nie ma tych wyrostków, drugi największy ma około 7 cm i także ich nie ma. Czym może być to spowodowane ?

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

Skocz do: