• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Czy to mozliwe żeby u mnie w kranówce kh było ponad 30? Robiłem test kropelkowy SERY i woda przy około 10 kroplach zabarwiła się na żółto, ale na zielono juz nie chciała. Test przerwałem przy 30 kroplach i próbka wody nadal była żółta zamiast zielonej zgodnie z instrukcją testu.

witam mam pytanie jak poprawić parametry wody w kranie mam
NO3-10
NO2-0
Gh- około 8 "jeśli dobrze odczytuję "
Kh- między 12 a 17
ph-8

a w akwarium

NO3-25
NO2-0
Gh-14
Kh12
ph-8

akwa jest oświetlone 0,5w/l wmierę roślin lecz nie oszałamiająco

obsada to jak na razie
5 kirysow
2 mieczyki
2 molinezje
2 skalary
1 labeo
czy mozecie mi cos doradzic

pH moim zdaniem trochę za wysokie.

(23.02.2011, 15:47)Bulkas napisał(a):  pH moim zdaniem trochę za wysokie.

zwłaszcza dla skalarów, no3 też wysokie. Masz w akwarium "konflikt interesów", jednak powinieneś dobrać ryby, które żyją w zbliżonych do siebie warunkach, np. mieczyki preferują zdecydowanie twardszą wodę o wyższym pH niż np. skalary ....

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

(09.02.2011, 23:50)saph napisał(a):  Witam, mam baniak 240l od 2.5 miesiaca zalany, od 2 miesięcy z obsada
moje parametry to :
ph - 7,5
fe - miedzy 0 a 0,1 mg/l
no2 ponizej 0,3 mg/l
no3 - 12,5
gh - 15

testy kropelkowe tetry

w ostatnim czasie pojawiło się sporo nowych roślin ale niemam pojęcia teraz w jakim stopniu i czym nawozic a widzę fe sporo ponizej normy
czy jakieś parametry powinienem zmienić ewentualnie śledzić??
Dobrze będzie podłączyć się pod jakiś wątek w dziale Pielęgnacja i nawożenie roślin.

(11.02.2011, 21:57)olaola napisał(a):  pH 8
KH 11
GH 14
NO2 5 mg/l
NO3 50 mg/l

60l akwarium ma 3 tyg, a w nim kilka gupikow i slimakow..
czy ta woda nie jest za twarda dla gupikow? bo slimaki to sie maja coraz lepiej

od kilku dni podaje sol i api stress zyme
Gupiki są wytrzymałe i bez większych problemów dadzą sobie radę, jednak przyjrzeć się należy poziomom no2 i no3. Prawdopodobnie masz za szybko zasiedlone akwarium rybami, za dużo masz ryb w akwarium lub za słaba filtracja. Poczytaj na ten temat,bo to mogą być powody ew. zgonów Twoich ryb.

(12.02.2011, 00:56)mephisto13 napisał(a):  Posiadam 125L akwarium od 4 miesięcy

pH= 6.5
KH= 5
NO2= 0.25
NO3= 10
NH3< 0.25
PO4= 1
Fe< 0.1
Woda bardzo fajna, poza poziomami no2 i nh3. Jaki to typ akwarium? Czym nawozisz? Dobrze by było może lekko zwiększyć częstotliwość podmianek lub podobnie jak u olaola zwiększyć filtrację.

klenczonn, zacznij zakwaszać wodę. Jakie są sposoby zakwaszania i jak to się robi, odsyłam do wątków dot. chemii wody.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

dziekuje victus Smile

sytuacja z no3 i 2 juz ustabilizowana
za to
gh = 16
kh = 6
i ph nadal utrzymuje sie na wysokosci 8..

(26.02.2011, 15:02)olaola napisał(a):  za to
gh = 16
kh = 6
i ph nadal utrzymuje sie na wysokosci 8..
Przeczytaj 2 ostatnie zdania z mojej ostatniej wypowiedzi, tj. post #135 Wink

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Jakiś czas temu zakupiłem testy paskowe Easy Rest 5in1 (tylko takie były). Poniżej przedstawiam wam wyniki, proszę o wskazanie czy przy mojej obsadzie te wyniki są prawidłowe. Mi te cyfry niewiele mówią, a tym bardziej czy są odpowiednie dla rybek. Dodam również że nawożę Ferropol24(3 krople dziennie), oraz EasyCardo(2 ml dziennie). Temperatura 24-26*C. Oto wyniki:
NO3 25
NO2 0
GH 14
KH 6
PH 8

Moją obsada:
- Razbora klinowa,
- Danio pręgowany,
- Kirys albinos,
- Otoski,
- Pielęgniczka Ramireza.

Pozdrawiam
Krzysiek

Mój nowy zbiorniczek http://www.akwaswiat.net/-42litry-krzymag-t-39965.html

WITAM WSZYSTKICH!!!
Jestem tu nowy i zaglądam po raz pierwszy na forum akwarystyczne.Postanowiłem założyć akwarium towarzyskie-akwa 120 40 50 poj.216 profil.
Na początku postanowiłem zmierzyć parametry swego Kranovitu.
GH-14
KH-16
NO3-0
NO2-0
pH-8
Jestem amatorem lecz myślę że twardość ogólna i węglanowa i PH są za wysokie?. (dokładnie chodzi mi o akwa towarzyskie)
Proszę bardzo o pomoc-w jaki sposób mam poobniżać te wartości?czy muszę zainwestować w filtr RO?
Z Góry bardzo Wam Dziękuję!!!

Dzisiaj zrobiłem test paskiem 5in1 JBL wyniki:
NO3 20
NO2 0
GK 17
KH 0 ????
Ph 6.8-7.2 ale bliżej 6.8
Nie mam pojęcia jakie jest KH bo takiego koloru na skali porównawczej o prostu nie byłoSad
Nie da się tego jakoś wyrugować z podanych danych?
Czy trzeba mieć wartość twardości ogólnej?
Chciałbym kupić pielęgniczki kakadu ale widzę, że do tej wody to one w zupełności się nie nadająSad
Proszę nie proponować mi testów kropelkowych bo mam dużo innych wydatków (samochód)
Akwa low-tech 126l. A może rzeczywiście ziemia mi wpłynęłą na twardość węglanową ale nie chce mi się wierzyćWink
Na Lubelszczyźnie woda bije wszelkie rekordy twardości. Dobrze, że z kranu nie płyną kamienieBig Grin

Skocz do: