Temat zamknięty

Restart Zbiornika

Witam, nie wiem czy jest gdzie juz taki temat, czy nie. Mam tylko nadzieje, że mi się nie oberwie Big Grin. hehe

Wiec wracając do tematu. Mam nowe akwa 200L, zalane w sierpniu, lecz niestety od razu na początku jak kupiłem rośliny zalęgły mi się ślimaki ! I nie mogę się ich pozbyć. A także glony, wiec postanowiłem, ze niedługo zrobię restart. Nie wiem czy to dobry pomysł. Wiec chciałbym się was poradzić. Co wy o tym sadzicie? Wiem, ze będzie tutaj dużo roboty w związku z tym, że nie chciałbym wylewać całej wody, żeby mi się znowu odstawała 2-3 tygodnie, a znaleźć coś takiego żeby wlać tam przynajmniej 150L jest ciężko ! Sad

Wracając do glonów, zastanawiam się czy mój zbiornik stoi w dobrym miejscu?
Oto plan pokoju.

Ostrzeżenie:

dublowanie wątków - 10%
dublowanie pytań- 10%
pytanie bez podania informacji o zbiorniku -10%

Nie decyduj się na bocje jako środek na ślimaki, nie nadają się do tego akwarium i nie spełnią swojej roli.

100% = ban
Zamykam - Kejdi

Załączone pliki Miniatury

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Dobre miejsce na akwarium o ile słońce wchodzi z prawej strony okien a nie z lewej. Co do restartu. Kupa pracy i tyle w tym temacie. W zależności ile masz zagloniałych rzeczy typu żwirek,rośliny, filtry.

Trochę blisko okna i być może stąd te glony. A jak nie masz innego miejsca to chociaż boczną ściankę akwarium tą od strony okna zaklej czymś co nie przepuszcza światła.

Z restartem może się wstrzymaj, może uda się coś zdziałać Na glony wpuść jakieś rybki które się z nim rozprawią (Otoski lub Kosiarki) albo zacznij stosować CO2. No chyba że zalęgło się tego dużo.

Znowu na ślimaki kup z 8 helenek które będą wciągały te ślimaki. Jak by co to przysłowiowa Helenka to też ślimak tylko że kanibal Wink

Podaj więcej szczegółów odnośnie baniaka tzn. jaki filtr, rośliny, oświetlenie, nawożenie i osadę.

Napisz skąd jesteś, może jakiś doświadczony użytkownik z tego forum mieszka blisko Ciebie i by mógł wspomóc swoją wiedzą,

(20.02.2011, 22:00)toomeka@wp.pl napisał(a):  Dobre miejsce na akwarium o ile słońce wchodzi z prawej strony okien a nie z lewej. Co do restartu. Kupa pracy i tyle w tym temacie. W zależności ile masz zagloniałych rzeczy typu żwirek,rośliny, filtry.

Tak tylko jeszcze zapomniałem dorysować kaloryfer koło akwarium ( jest na długości tej prawej ściany na planie ). Ogólnie to wszystko już by się przydało wyczyścić, filtr czyszczę raz w miesiącu, i kamienie tez takim 'odkurzaczem' ale to nic nie dale. Tylko większy syf w akwa się robi Sad. A po drugie tez będzie nowa obsada wiec chciałem żeby miały czysto, i tych ŚLIMAKÓW już nie było! Sad
(20.02.2011, 22:05)5pirit napisał(a):  Podaj więcej szczegółów odnośnie baniaka tzn. jaki filtr, rośliny, oświetlenie, nawożenie i osadę.

Wymiary akwarium: 100cmx40cmx55cm

Wyposażenie;
- 2 świetlówki T8 ( 20 razy 30W )
- filtr z pompka firmy Fluval od 130 do 240L
- ogrzewanie - grzałka Fluval z termostatem (200W)

Obsada;
-10 Gupików
-10 Neonków
-4 Kiryski Lamparcie
-1 Zbrojnik Niebieski
-Parka mieczyka

i trochę narybku gupika i mieczyka

Jako takiego nawożenia nie ma, tylko taki preparat na wzmocnienie i porost roślin.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Filtr dokładnie jaki masz podaj model, albo chociaż napisz czy to wewnętrzny czy zewnętrzny, bo jak na moje to filtr masz zdecydowanie za słaby.

Obsada jak na taki baniak może być, zupy rybnej nie ma.

Napisz jeszcze czy stosujesz jakieś nawozy, chociaż pewnie nie Wink

A sorki nie zauważyłem tego o nawożeniu ....

Podawaj więcej szczegółów bo tak ogólnikowo piszesz a czasami jakaś pierdółka może mieć wpływ na całość.

Daj zdjęcie akwarium, i pisz dokładne nazwy filtrów, nawozów itd ....

(20.02.2011, 22:17)5pirit napisał(a):  Napisz jeszcze czy stosujesz jakieś nawozy, chociaż pewnie nie Wink

Podawaj więcej szczegółów bo tak ogólnikowo piszesz a czasami jakaś pierdółka może mieć wpływ na całość.

Daj zdjęcie akwarium, i pisz dokładne nazwy filtrów, nawozów itd ....

- Filtr wewnętrzny, firmy FLUVAL U4 (130-140L) - tyle wiem na temat filtra, ponieważ nie mam opakowania. Mam w planach zmianę na zewnętrzny w krotce.
- Odzywka do roślin - NUTRAFIN - Plant Gro
- Odzywka do wody kranowej, żeby woda była bezpieczna dla ryb. Do stosowania tylko raz, na starcie. - NUTRAFIN AQUA PLUS i NUTRAFIN cycle

I to chyba wszystko. Jeszcze dodaje fotka akwa.

Załączone pliki Miniatury

Obowiązkowo kup filtr zewnętrzny np. JBL E900 i tego fluvala sobie też zostaw jako mechaniczny.

Testów żadnych też nie masz żeby podać parametry wody?

Z tego co widzę ten nawóz to głównie samo żelazo. Dokup jakieś inne nawozy które będą zawierały elementy mikro i makro.

Zdjęcie kiedy robiłeś? Bo akwarium przedstawia się całkiem fajnie.

Z tego co widzę, to oświetlenie masz słabe. Słabe oświetlenie, do tego pewnie lejesz nawozów dużo, rośliny za wolno rosną (przy takim świetle) żeby to spożytkować i glony mają wyżerkę Big Grin
Ale akwarium nie jest złe, nie wiem czy jest sens robić restart. Na ślimaki możesz napuścić bocje Big Grin
A glonów na zdjęciu żadnych nie widzę... To aktualne zdjęcie?

(20.02.2011, 22:44)5pirit napisał(a):  Testów żadnych też nie masz żeby podać parametry wody?

Z tego co widzę ten nawóz to głównie samo żelazo. Dokup jakieś inne nawozy które będą zawierały elementy mikro i makro.

Zdjęcie kiedy robiłeś? Bo akwarium przedstawia się całkiem fajnie.

Okej, nawóz dokupię. Nie testów niestety tez nie mam. Szczerze to trochę zapuściłem te moje biedne akwa nie było zbyt dużo czasu ostatnio. Ale z Polski już paczka idzie z testami do parametrów wody, jeszcze zamówię filtr i takie tam bzdurki. No i mam nadzieje, że za 2-3 tygodnie już wszystko będzie na dobrej drodze. To zdjęcie akurat było robione dzisiaj popołudniu Smile.

Dzięki za miłe słowa, hehe. Ciesze się, że się podoba. Wczoraj robiłem generalne porządki prawie po miesiącu! Jakoś to doprowadziłem do porządku, ale to jeszcze nie jest to. Po drugie, do tej pory w akwa były ryby które nie wymagały jako takiej opieki, a teraz już się za to muszę poważnie zabrać, ponieważ planuje zmienić obsadę (Chce zamienić gupiki i mieczyki na skalary i ramizerki i dokupić więcej neonków) Wiec trzeba się wziąć za siebie i za akwa, bo jak już będzie nowa obsada to trzeba będzie się zbiorniczkiem bardziej zajmować.
(20.02.2011, 22:52)Bulkas napisał(a):  Z tego co widzę, to oświetlenie masz słabe. Słabe oświetlenie

Wiem, wiem. Chce zmienic jak napredzej. chcialem kupic Juwel-Lite Day 9000k (54W) i Juwel-Lite Nature 4100k (54W) tylko problem w tym, zeby nie ma takich mocnych, i bym musial zamatowac 4 swietlowki :O, a u mnie nie da rady poniewaz moja pokrywa sklada sie z 3 czesci Sad. I nie wiem co teraz zrobic.

(20.02.2011, 22:52)Bulkas napisał(a):  Ale akwarium nie jest złe, nie wiem czy jest sens robić restart. Na ślimaki możesz napuścić bocje Big Grin
A glonów na zdjęciu żadnych nie widzę... To aktualne zdjęcie?

Tak, zdjęcie jest dzisiejsze, najwięcej glonów jest na szybach (przezwanie na tylnej szybie) i nie mogę się ich pozbyć. Co do nawozów, to nie, wcale nie nawożę. Tylko raz na początku dałem ten preparat na wzmocnienie i szybszy porost roślin i to wszystko.

Akwarium prezentuje się całkiem nieźle. Ale na zdjęciach nigdy nie widać glonów, więc ciężko coś poradzić.
Hmm no filtr zdecydowanie za słaby, ale akurat do glonów, to niewiele ma wspólnego.
Obsada jest ok. Roślinek też trochę masz.
Hmm czy restart, nie wiem. Akwarium stoi w dosyć dobrym miejscu. Tylko przydało by się tą jedną ściankę od okna czymś przysłonić, nawet czarny brystol zawsze coś pomoże, a dosyć estetycznie wygląda Smile

Co do oświetlenia, to napisz mi PW, coś pomyślimy.

Ogólnie nie jest źle, ważne jest, czy np. masz bardzo dużo glonów, których nie usuniesz mechanicznie np. krasnorostów itp.
Jeszcze można by odratować zbiornik. Ale trochę trzeba nad tym pomyśleć.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
Temat zamknięty

Skocz do: