• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Easy Carbo a karmienie i zachowania zwierząt.

Zgłodniej.to.zaczną.jeść.tak.jak..wyżej.głodówka.1-2dni.
U.mnie.też.przez.pierwsze.pare.dni.neonki.nie.jadły.bo.były.przyzwyczajone.do.innego.jedzenia.ale.po.paru.dniach.zgłodniały.i.zaczęły.jeśćSmile

GG:9678802

podłączę się pod temat i zapytam... Mam 350 l, a w nim 5 bocji wspaniałych i 5 szarych + 30 danio różowych+ zbrojnik niebieski. Gdy je karmię mam wrażenie, że danio zjadają wszystko co wrzucę (spirulinę w płatkach, wodzień, tabletki sera vitoformo). Martwi mnie parę rzeczy:
1) ostatnio zauważyłam, że danio mają poobgryzane płetwy, zastanawiam się, czy te żarłoczne rybki obgryzają siebie nawzajem, czy może bocje? (nigdy nie widziałam żeby którekolwiek to robiły)
2) ile powinnam tego wszystkiego pokarmu podawać? w forach które przeczytałam piszą, że mało, ale ile to znaczy mało? bocje zanim się zabiorą się do jedzenia mija sporo czasu od wsypania jedzenia...

1. Bardzo często danio same sobie nawzajem obgryzają ogony, ale po jakimś czasie od wpuszczenia powinny się uspokoić, a ogony odrastają im w ciągu miesiąca.
2. Wsyp szczyptę i zobacz w jakim czasie zjedzą, jeśli dość szybko, to wrzuć jeszcze i jeszcze wrzucając za każdym razem coraz mniej, jeśli chcesz tak dokładnie i pełno je karmić, a dla twoich rybek to myślę, że tak ze 2-3g suchego pokarmu na jedno karmienie. Powinno być ok.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

ryby już jedzą normalnie, krewetki też. mam teraz pytanie. czy mogę zwiększyć ilość EasyCarbo z 10 kropli podawanych codziennie rano do 15 kropli? chcę aby rośliny bombelkowały.

Ja też mam pytanie. Czy roślinki powinny mi bąbelkować skoro mam bimbrownie, oświetlenie jest standard 2x18, akwarium 112l.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

"Bąbelkowanie" roślin to nie takie proste jak by się mogło wydawać.Ja mimo stażu (nie na forum) rzadko tego doświadczałem.
Wszystko musi być w odpowiednich proporcjach. Dziwne ale prawdziwe mimo iż na wzrost roślin nie narzekałem a "bąblowania" nie miałem. Sam się zastanawiam jak to jest liczmy dziś tak jak i np. miesiąc temu procedury te same a liczmy trzy dni temu bąbelkowały a znów nic i nic.

Widać ja miałem zawsze jakiegoś farta bo nigdy niczym nie nawoziłem, tylko CO2 kiedyś z bimbrowni, potem jakiś czas z butli i w obu przypadkach roślinki bąbelkowały i rosły jak głupie. Przy czym oświetlenie było ponad 0,5W na litr wody. Pozdrawiam

ja mam oświetlenie 0,56 w/l i podaje EasyCarbo i rośliny rosną w niezłym tempie a bąbelkowania nie ma

(16.02.2011, 00:07)Lipa96 napisał(a):  Ja też mam pytanie. Czy roślinki powinny mi bąbelkować skoro mam bimbrownie, oświetlenie jest standard 2x18, akwarium 112l.

Bez sensu jest podawać CO2 przy takim oświetlenie.

(16.02.2011, 00:03)domin159 napisał(a):  ryby już jedzą normalnie, krewetki też. mam teraz pytanie. czy mogę zwiększyć ilość EasyCarbo z 10 kropli podawanych codziennie rano do 15 kropli? chcę aby rośliny bombelkowały.

Dlaczego podajesz w kroplach a nie w ml. Ja przy swoim 112 litrach podaje codziennie rano 4 ml, więc ty przy swoim litrażu spokojnie możesz dawkować 1 ml.

Bardzo wiele zależy od wielkości zbiornika i od ilości roślin, jeśli masz dużo roślin to 1ml/25l jeśli średnio to 1ml/50l, a jeśli masz mało to zrób restart zbiornika Smile.
Bąbelkowanie to wbrew pozorom proces do którego nie wystarczy tylko CO2 czy coś tam, potrzeba idealnie czystej i odpowiedniej wody. Podłoża bogate w minerały, nawozy i inne cuda np. takiego ADA co kosztuje 600zł za 18l używają go w "roślinyakwariowe.pl". Po drugie światło musi być wystarczająco mocne, przyjmuje się, że do dobrego wzrostu przynajmniej 0,7W/l . Po 3 bąbelkowanie występuje intensywnie zazwyczaj po przycięciu roślin, gdzie przecinamy ich kanały tlenowe.
Generalnie jest to proces bardzo trudny do uzyskania i zazwyczaj zdarza się tylko w bardzo dobrze prowadzonych dojrzałych akwariach w które jest wkładane, lub było mnóstwo pieniędzy.
Także nie wiem jak możecie liczyć na bąbelkowanie jak macie 0,3W/l i Easy Carbo do wody tylko lejecie ;].

Pozdrawiam

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: