2
Witam.
Posiadam akwarium 220litrów i zabieram się powoli do Tanganiki.
Myślałem nad trzema gatunkami ryb, na początku po kilka aby się dobrały w pary - naskalnik wężogłowy, szczelinowiec leleupa i jakiś gatunek muszlowca.
Czy takie połączenie będzie dobre? Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2011, 17:32 {2} przez
Olek.)
27
Połączenie dobre , ale zależne to jest też od wymiarów akwarium...
Podaj je.
2
zdaje sobie sprawę że im większe podłoże tym lepiej, 100x40x55, 40cm mało ale postarał bym się o większą ilość kryjówek i odpowiednie miejsce dla muszlowców, piasek z muszlami.
Mam pytanie jeszcze odnośnie podłoża, 1/3 będzie piasku kwarcowego, reszta to żwir akwarystyczny, mniejszy i większy koloru szarego jak to żwir akwarystyczny. Teraz nie wiem jakie skały, czy piaskowce koloru kremowego, który zlewa się z podłożem czy coś odróżniającego się od niego? Mam do wyboru albo piaskowiec kremowy albo łupki koloru rudego, to najciemniejsza skała, którą mogę dostać. jaki układ lespzy? Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2011, 22:08 {2} przez
pawel39.)
13
Najlepiej wapien i piasek
Rybka lubi pływać ...
3
Jęśli chodzi o podłoże zrezygnuj z połączenia żwiru z piaskiem po krótkim czasie ryby i tak ci go wymieszają , a będziesz miał tylko problem z utrzymaniem czystości dna. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się i wygląda najnaturalniej zwykły piasek kwarcowy dostępny w Castoramie (kreisel 25kg-7zł). Co do skałek wybrał bym piaskowiec, który w bardzo krótkim czasie ładnie pokrywa się glonem i osadami co dodaje mu naturalności.
Pozdrawiam Radek :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2011, 12:59 {2} przez
kulus12.)
13
(11.02.2011, 12:58)kulus12 napisał(a): Jęśli chodzi o podłoże zrezygnuj z połączenia żwiru z piaskiem po krótkim czasie ryby i tak ci go wymieszają , a będziesz miał tylko problem z utrzymaniem czystości dna. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się i wygląda najnaturalniej zwykły piasek kwarcowy dostępny w Castoramie (kreisel 25kg-7zł). Co do skałek wybrał bym piaskowiec, który w bardzo krótkim czasie ładnie pokrywa się glonem i osadami co dodaje mu naturalności.
A wapien nie pokrywa sie glonem ?? do tego powoli sie rozpuszcza i utwardza wode.
Rybka lubi pływać ...
3
(11.02.2011, 18:48)Cactus79 napisał(a): A wapien nie pokrywa sie glonem ?? do tego powoli sie rozpuszcza i utwardza wode.
Pewnie, że się pokryje ale nie tak szybko jak piaskowiec, co do jego właściwości buforujących oczywiście masz rację (choć bardziej tu chodzi o podniesienie pH), ale jest wiele sposobów by osiągnąć ten efekt, a wapień zwłaszcza filipiński nie wygląda zbyt naturalnie w połączeniu z Tanganiką. Poza tym kolega napisał wyraźnie że ma dostępny piaskowiec
Pozdrawiam Radek :)
13
To czy sie pokryje szybciej i czy w ogole zalezy glownie od swiatla. w kilku zbiornikach nie mam ani grama glonu na wapieniach. No i kto powiedzial, ze jak wapien to od razu filipinski ?? nasz krajowy ma lepsze wlasciwosci i jak dla mnie lepiej wyglada. A taki wapien na skladzie to grosze i nie sadze aby go brakowalo.
Rybka lubi pływać ...
27
otoczaków też nie brakuje , są najbardziej naturalne.