• 8 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie podłoże jest najlepsze dla Twojego akwarium? - temat zbiorczy - tu pytaj

(26.01.2011, 01:00)Kondziu360 napisał(a):  Na temat JBL AquaBasis Plus czytałem wiele dobrych opinii, postanowiłem więc kupić ten substrat. Akwarium na jego bazie zalałem dziś, więc nic sam od siebie powiedzieć nie mogę.
Może tyle że mój znajomy też ma to podłoże, i je sobie chwali.
Za worek 5l zapłaciłem 44zł. Wydaję mi się że jest to lepszy wybór niż Aquael. Ale pewnie ilu użytkowników, tyle opinii...
I na jednym i na drugim podłożu widziałem piękne roślinniaki. Poszperaj po forach Smile

Tutaj mini recenzja Aquael Acti Substrate PRO
http://www.akwaswiat.net/dobre-zle-podlo...19337.html

W takim razie czekam z niecierpliwością na twoją opinie na temat JBL AquaBassisPlusBig Grin Ja planuje restart baniaka zrobić na wiosnę więc zbieram informację i opinie. Drogo zapłaciłeś za worek, ja znalazłem za 32,53 i do tego gratis JBL Ferropol (nawóz w płynie). Otóż masz reację, że ile użytkowników tyle opinii. Ale podłoża porównują ze sobą, a i cena jest podobna.
Pozdrawiam Kondziu360 i powodzenia ze zbiornikiemSmile
(26.01.2011, 01:00)Kondziu360 napisał(a):  Na temat JBL AquaBasis Plus czytałem wiele dobrych opinii, postanowiłem więc kupić ten substrat. Akwarium na jego bazie zalałem dziś, więc nic sam od siebie powiedzieć nie mogę.
Za worek 5l zapłaciłem 44zł. Wydaję mi się że jest to lepszy wybór niż Aquael. Ale pewnie ilu użytkowników, tyle opinii...
I na jednym i na drugim podłożu widziałem piękne roślinniaki. Poszperaj po forach Smile

Tutaj mini recenzja Aquael Acti Substrate PRO
http://www.akwaswiat.net/dobre-zle-podlo...19337.html

W takim razie czekam z niecierpliwością na twoją opinie na temat JBL AquaBassisPlusBig Grin Ja planuje restart baniaka zrobić na wiosnę więc zbieram informację i opinie. Drogo zapłaciłeś za worek, ja znalazłem za 32,53 i do tego gratis JBL Ferropol (nawóz w płynie). Otóż masz reację, że ile użytkowników tyle opinii. Ale podłoża porównują ze sobą, a i cena jest podobna.
od Kondzio360 "Na temat JBL AquaBasis Plus czytałem wiele dobrych opinii, postanowiłem więc kupić ten substrat. Akwarium na jego bazie zalałem dziś, więc nic sam od siebie powiedzieć nie mogę.
Za worek 5l zapłaciłem 44zł. Wydaję mi się że jest to lepszy wybór niż Aquael. Ale pewnie ilu użytkowników, tyle opinii..."

WitamSmile
Więc tak : kompletuję po woli wszystko do mojej 112 i teraz nachodzi mnie myśl jakie podłoże i substrat.
Świetlówki na razie mam 20w i 18 t8 ale chcę wymienić je na 2x20w i może dokupię jakąś oprawkę z 10w +odbłyśnik więc odjąć żwirek itp to wyjdzie gdzieś z 0.5w/l i teraz chcę wybrać jakiś nie drogi substrat tylko nie wiem jaki.Jest bardzo dużo a ja się na tym nie znam chcę jakiś z tych tańszychSmileWidziałem tez substrat filtrusa ale jak czytałem na opakowaniu to działa kilka miesięcy to chyba odpada no nie wiem doradzicie cośSmileNo i jaki żwirek na substar jakiś kwarcowy o małej granulacji czy może piasek ?

GG:9678802

Nie lepiej całe świetlówki wymienić na t5? Żwir jaki chcesz, ale lepiej drobny.
Podłoże ? Może ziemia ogrodowa?

[102l] - Ogólne.
[20] - kreweciarnia

Na ziemi nie robiłem jeszcze zbiornika ale widziałem piękne baniaki, ja u siebie mam jako substrat JBL AquaBasis Plus i na to mam podłoże także z JBL ale możesz dać żwirek najlepiej granulacji 1-3mm lub piasek to już jak wolisz.

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

(08.02.2011, 00:24)Damian4 napisał(a):  Nie lepiej całe świetlówki wymienić na t5? Żwir jaki chcesz, ale lepiej drobny.
Nie chcę wymieniać świtówek bo bym musiał oprawki no i może stateczniki nie wiem nie znam się na elektryce SmileA jak zrobię tak jak myślę to wyjdzie ponad 0.5w/l więc będzie ok.Też chciałem zobaczyć na ziemi ale trochę się boję takiego wynalazkuBig Grin
A od substratu może być jakaś plaga glonów na stracie zbiornika ???I czy można dać ten substrat dla mało wymagających roślin tz czy jak mam dany substrat to muszę tez od razu nawozić jakimiś nawozami

GG:9678802

Zabieram się do zamiany akwarium na 112l. W związku z tym szukam odpowiedniego podłoża. Chciałbym, żeby nie wyszło zbyt drogo (max 50 zł). Akwarium chcę mieć bardziej nastawione na rośliny, a podłoże chcę mieć w kolorze czarnym, bądź ciemny brąz, jak obecnie.
Zastanawiam się nad ziemią ogrodową, na na to grubszy żwirek o granulacji ok 2-3 mm. Czy to podłoże będzie dobre? oraz ile go kupić?

Czy pod te roślinki podłoże Ada Amazonia II będzie dobre?

- rotala zielona
- rotala czewona
- eustralis stella
- ludwigia repens
- rotala macrandra
- didiplis diandra
- heteranthera zosterifolia
- duży heniek
- hygrophila polysperma

Chyba, że macie jakieś inne sugestie, to czekam z niecierpliwością.

Mam JBL AQUABASIS PLUS i na górę ADA AMAZONIA w małym baniaku i jest OK, bdb ukorzeniają się trawniczki. W dużym mam JBL AQUABASIS PLUS i na górę AQUATIC NATURE PRO-SOIL mogę powiedzieć,że każde z nich odrobinę pyli, ale jest bardziej dekoracyjne,a przy trawnikach jest to wygoda.
Natomiast mam też duży baniak postawiony na ziemi na górę żwir kwarcowy i myślę że to najlepsze podłoże ( kłopot przy większej zmianie aranżacji -wówczas filtr potrzebuje trochę czasu zanim się upora) Ziemia się pyli inaczej tj. wyżej się unosi, natomiast podłoża modyfikowane szybciej opadają.
Mam ziemie w akwa od 3 lat i jest totalnym błędem wkładanie siatek, ponieważ korzenie oplatają siatkę i nie ma możliwości bez uszczerbku dla korzeni, aby je potem wyciągnąć, no chyba że ktoś robi restart po kilku miesiącach.
Wszystko kwestia gustu i budżetu.

(08.02.2011, 21:44)Toleks napisał(a):  
(08.02.2011, 00:24)Damian4 napisał(a):  Nie lepiej całe świetlówki wymienić na t5? Żwir jaki chcesz, ale lepiej drobny.
Nie chcę wymieniać świtówek bo bym musiał oprawki no i może stateczniki nie wiem nie znam się na elektryce SmileA jak zrobię tak jak myślę to wyjdzie ponad 0.5w/l więc będzie ok.Też chciałem zobaczyć na ziemi ale trochę się boję takiego wynalazkuBig Grin
A od substratu może być jakaś plaga glonów na stracie zbiornika ???I czy można dać ten substrat dla mało wymagających roślin tz czy jak mam dany substrat to muszę tez od razu nawozić jakimiś nawozami
Ja w małym aktualnie mam polyspermę. Możesz mieć jakie chcesz roślinki. Glonów? Niee. Chyba że centralnie światło słoneczne wpada na akwa, albo nie masz roślin.

(12.02.2011, 00:02)JBL napisał(a):  Zabieram się do zamiany akwarium na 112l. W związku z tym szukam odpowiedniego podłoża. Chciałbym, żeby nie wyszło zbyt drogo (max 50 zł). Akwarium chcę mieć bardziej nastawione na rośliny, a podłoże chcę mieć w kolorze czarnym, bądź ciemny brąz, jak obecnie.
Zastanawiam się nad ziemią ogrodową, na na to grubszy żwirek o granulacji ok 2-3 mm. Czy to podłoże będzie dobre? oraz ile go kupić?
10l ziemi ogrodowej spokojnie wystarczy na 112l.

(14.02.2011, 13:42)arcanius666 napisał(a):  Czy pod te roślinki podłoże Ada Amazonia II będzie dobre?

- rotala zielona
- rotala czewona
- eustralis stella
- ludwigia repens
- rotala macrandra
- didiplis diandra
- heteranthera zosterifolia
- duży heniek
- hygrophila polysperma

Chyba, że macie jakieś inne sugestie, to czekam z niecierpliwością.

Nie tylko podłoże jest ważne, ale temperatura w zbiorniku, podawanie CO2. Pod tym względem również trzeba patrzeć.

[102l] - Ogólne.
[20] - kreweciarnia

Jak chcesz mieć super podłoże, to polecam ADA, znana japońska firma o wypracowanej opinii na rynku, jednak koszt ich najlepszego podłoża to 600zł za 18l jednak 18l to do 300-400l akwarium wystarczy, ale mimo wszystko to sporo jak na podłoże, a żeby nie było, to jak ktoś chce to proszę pooglądać zbiorniki w galerii roslinyakwariowe.pl oni właśnie trzymają na tym podłożu większość baniaków Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: