22
5 spirit - fakt mój błąd przeczytałem jako 3mm a nie cm. Wybacz

michał tak fakt, ale zapewniam cię, że nie stoją one bezpośrednio na tych rurach, gdyż szkło ma giętkość 1/10% czyli 10% mniejszą niż hartowane gwoździe, a spróbujcie zgiąć gwóźdź oczywiście mówię o zwykłym najpopularniejszym szkle stosowanym w akwariach.
A te akwaria najprawdopodobniej są zrobione ze szkła zbrojonego i w dodatku nie stoją zapewne bezpośrednio na tych rurach tylko na kilku mm blasze ze stali hartowanej, która jest wypolerowana dla lepszego efektu.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
7
Wątpię by przy takiej ilości akwariów ktoś kupował droższe z hartowanego szkła.
Nie ma tam żadnej blachy.

fot:
żródło
Zresztą wystarczy zobaczyć jak wyglądają podstawki pod akwarium.
Tam stopień przylegania jest też nie wielki.

fot:
źródło
Ale to tak na marginesie podałem.
Zgadzam się z przedmówcami, że najlepiej położyć dodatkowy blat np. kuchenny.
[160l] Ogólne (natural)
[63l] Morskie (nano-reef)
22
Kłania się rozkładanie masy, ale to już wyższa fizyka
22
michał nie wiem czy o tym wiesz, bo może nie jesteś w pełni tego świadomość, ale jest różnica pomiędzy tym, czy położysz się na jednej 15cm desce czy na trzech rozmieszczonych 2 na końcach jedna na środku o szerokości 5 cm każda niby powierzchnia ta sama, ale sam powiedz kiedy byłoby Ci wygodniej.
Chyba odpowiedź jest oczywista. ?
Tak samo jest z akwarium tylko, że szkło jest dużo mniej wytrzymałe w giętkości niż człowiek.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
7
@5pirit to raczej fizyka niższa :p
@Malutki tu nie chodzi o to by było akwarium wygodnie.
Takie rozwiązania się stosuje i się one sprawdzają.
Ale te dywagacje nie mają za bardzo związku z tematem.
[160l] Ogólne (natural)
[63l] Morskie (nano-reef)
5sprit fizyku wyższy zadałbym Ci pewną zagadkę ale na GG albo przez tel. żebym znał czas Twojej odpowiedzi na logikę a nie po wielkich wyliczeniach. Jak jesteś zainteresowany to pisz na PRIV :-P
22
No dobra widzę że nie zakumaliście tego języczka na końcu mojego posta (

)
A było to ironiczny języczek, i prze niego chciałem powiedzieć że nie chce mi się tego tłumaczyć.
Mam na karku prawie 3 dychy więc dowiedziałem się już w życiu co nieco o fizyce
3
Witam.
Mam taki problem że szafka pod akwarium jest troch za mała tzn. wymiary powieszchni na której ma stać akwarium (72l) wynoszą 48x26 a wymiary dna akwarium wynoszą 64x32.
Myślałem nad tym żeby pod nie podłożyć blat kuchenny a na niego jeszcze styropian. Nie wiem czy to wytrzyma.
Oto zdięcie szafki ze starym akwarium 25l.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.01.2011, 18:35 {2} przez
kusiu2.)
25
Zdjęcia nie ma.
Proponuje sprawdzać błędy wiadomo że każdy popełnia ich ale nie aż tak jak w twoim przypadku !!!
Iżeli blat będzie dość gruby to powinno wytrzymać
http://sepher.eportal.com.pl/dfa/
Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)
5
ciężko coś zobaczyć na tym zdjęciu ,ale ja uważam że jak dasz blat na tą szafkę to będzie OK