• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

zużycie energii el i czas działania urzadzeń w akwarium

A widzisz Smile To nie wiedziałem o istnieniu takich grzałek, człowiek się uczy całe życieSmile To masz podobny system do mojego wiem dzięki temu ile mi pobiera prądu. Wiesz ja świece całą dobę, możliwe, że to błąd

Towarzyskie 240 litrów

Oskar, można zakupić listwy grzewcze, które montuje się pod żwirem, a akwarium o powierzchni 120x40 tak jak moje, to jest koszt. ok 200zł (razem z osprzętem). W komputerze który tym steruje obecną temp. w okół listw, temp. listwy a także pobór prądu zazwyczaj jest to od 10-50W.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Takie listwy, mają właśnie za zadanie utrzymać w zasadzie stałą temp. w akwarium, co do wahania 0,5*C na 500l wody. Więc to jest całkiem niezłe rozwiązanie, aczkolwiek dość drogie, i opłacalne w zasadzie jedynie w zbiornikach o bardzo dużej pojemności (czyt. 500-750l+).
Ale już to nie jest istotne, bo bardzo odeszliśmy od tematu, a myślę, że zadający pytanie już otrzymał na nie odpowiedź.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(14.01.2011, 19:57)pyrkosz61 napisał(a):  Nie ma reguły co ile się czyści filtr . Jeżeli filtr znacznie zmniejszył przepływ wody , wtedy go czyszczę.

Racja - o to mi chodziło by nie czyścić ot tak sobie raz w tygodniu jak to często bywa lecz wtedy gdy zapchany ale i też nie czyścimy jak ja dawniej to robiłem pod kranem lecz w odlanej wodzie z akwa płuczemy troszkę tylko i to wystarczy Smile

Andrzej napisałeś, żeby nie czyścić pod kranem. Dlaczego? bo nie wiedziałem, że nie można, jakie negatywne konsekwencję niesie czyszczenie filtra pod kranem?

Towarzyskie 240 litrów

Jeżeli są dwa filtry , to mechaniczny możemy spokojnie czyścić pod kranem.

Pozdrawiam.
Piotrek.

Zgadza się, przy 2 filtrach mechaniczny, możemy czyścić pod kranem, jeśli są to 2 filtry zewnętrzne. Jednak mimo wszystko lepiej robić to tylko w sytuacjach, gdy nie mamy innego wyjścia, ale nie na "codzień".

No ja mam tylko zewnętrzny hailea 150

Towarzyskie 240 litrów

(18.01.2011, 20:09)freebiker napisał(a):  No ja mam tylko zewnętrzny hailea 150

Ja bym gąbkę czyścił normalnie pod kranem. Zakładam, że masz w nim jeszcze jakąś ceramikę albo inny wkład biologiczny więc gąbkę bym normalnie płukał. Tylko złoże biologiczne zostaw raczej w spokoju na dłuższy czas a jak już czyścić to tylko w wodzie akwariowej.

Mam, ceramikę, węgiel, złoże biologiczne i takie czarne jakby szyszki nie mam pojęcia co to dali to wsadziłemTongue

Towarzyskie 240 litrów

Skocz do: