• 10 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[250L] Potęga korzeni i paletki (fotorelacja)(pierwsza ikra :)) KOLEJNA IKRA itd.itd.)

Czuję, że będą małe palety w akwarium ogólnym.
Ani jedna sztuka ikry nie spleśniała i samiec jej pilnuje jak oka w głowie nie jak wcześniej (jest już drugi ponad pełny dzień) byle do trzeciego pełnego. Czas pokaże czy nie zjedzą. Dziś kolejna ikra już nie wiem która.

Teraz apropo roślinek.
Lotos po opanowaniu plagi glonów ( żadne chemikalia) puścił mi drugą odnogę by dać nowe życie (roślinkę) na razie to małe ale z pewnością rozsadzę Smile

Hehehe no to miło będziesz Dziadkiem ;p;p;p Zapodaj no jakieś foty bo nie ma co oglądać a przecież zbiornik jest bardzo okazały Smile

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Hmmmmm. Od tylu negatywnych uwag aż mi się odechciało jakieś foty wstawiać.
Zbiornik jest moim marzeniem, które się ziściło ale jak zwykle ktoś-coś tam widzi złego. Bywa...
Miałem poważną walkę z glonami ale trzy pełne dni pracy nad usuwaniem ich bez chemii i lamp UV (co zamierzałem) kwalifikują zbiornik do ponownego odrostu co następuje !
To najważniejsze. Dla mnie.
Mam naprawdę sprawdzony plan startu zbiornika i gdyby nie ten jeden głupi błąd to przy tym oświetleniu i podawaniu CO2 nie było by krzty glonów. Jestem pewien w 100%.
Jeśli naprawdę interesują Cię zdjęcia wstawię jutro ale tylko lotosa i liści z mojej chodowli, glony też zrobiły swoje a teraz ani grama glonków Smile i młode są.

To może ja coś dołożę...
WEDŁUG MNIE, największą bolączką tego zbiornika jest TŁO. Niebieskie, cukierkowe, tandetne.
Czarne tło nadało by zbiornikowi głębi i charakteru.
Reszta? Tylko i wyłącznie kwestia gustu. Rośliny są ładne, wyglądają na zdrowe. Jest ich jednak wg mnie trochę za mało, lubię gęsto porośnięte zbiorniki.
Korzenie mają bardzo fajne kształty, chętnie zabrał bym któryś do siebie Tongue

Generalnie - poza tłem - podoba mi się. Jeśli chodzi o samą aranżację nie widze w niej nic złego. Nie każdy lubi Jungle w akwarium i jest to już autora sprawa w jakim stylu zbiornik urządzi.
Po co uszczęśliwać kogoś na siłę? Baniak podoba się autorowi i to jest ważne. Paletom w tym baniaku źle na pewno nie jest...
Pozdrawiam i życzę sukcesów w rozmnażaniu Wink

Kondziu360
Miałem już ofertę masy roślin i uwierz, że jak bym nie miał palet to bym tak uczynił ale, że je posiadam i chcę nadal posiadać nie mogę sobie pozwolić na to by mieć dżunglę Smile
Osobiście też bardzo lubię takie zbiorniki ale tylko i wyłącznie na wystawach się takie widuje a w życiu codziennym to bym chyba musiał zaprzęgnąć z 4 takie filtry co mam by się za bardzo nie martwić.
Tapeta wybrana pod kątem widoczności ryb bo ma dwie samice scriebelt i jak są bardzo ciemne po złożeniu ikry jedynie na takim tle je widać a chcę je oglądać.
Plaża zlikwidowana.

Jutro zajrzę i chcę widzieć zdjęcia Wink

Dobra. Chcesz i maszBig Grin ale tylko lotosa bo reszty na razie wstyd pokazywać po tej walce z glonami

Jaki tam wstyd, glon rzecz normalna...
Mnie dopadł taki delikatny, pojawił się na dolnych liściach Heteranthery. Nie wiem co z nim zrobić... Jak ty sobie poradziłeś?

Delikatny? U mnie była masakra od ponad 10lat w mojej akwarystyce nie miałem czegoś takiego. Nie wiem co masz za glon ale na mój co miałem i teraz (super znikome ilości) nie ma wiele w internecie ale podmiany (duże) i wywalenie kupy roślin i efekty są. Tak w skrócie.

Glon przeniosłem ze starego zbiornika, przeżył przeprowadzkę do nowego w którym było 100% świerzej kranówy Wink

Skocz do: