36
To się nie przelicz na wielki buum glonów

U mnie było by wszystko jak w szwajcarskim zegarku a jednak. Teraz powoli dochodzę do efektu jaki miał być na starcie zbiornika. Zwykła niby drobna pomyłka a jednak jak by nieobeznany ją zrobił to by miał po roślinach całkowicie i po (jak dla mnie) akwarium. Był by jeden wielki glon. Przy tym oświetleniu, Co2, nawozach co podaję.
3
czyli co mam zrobić i jak robić żeby nie mieć tych glonów ?
Mam na imię Paweł :)
Jestem ze Słupska :)
[URL=http://picturepush.com/public/6477563][/URL]
Świeży aranż w moim podwodnym świecie :)
24
Zamiast kombinować jak koń pod górę - czekać... To podstwawa akwarystyki.
Wystarczyła by ci na razie ta ziemia w podłożu, z tym CO2 się pospieszyłeś... A ty dodatkowo jeszcze chcesz nawozić.
Czytałeś wogóle jakieś artykuły/fora na temat ziemii ogrodowej w podłożu? Czy zrobiłeś to na 'hurra'?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010, 16:19 {2} przez
Kondziu360.)
3
no jasne, nic nie robię, ale nie chce tych glonów, dlatego oświetlam nie na maxa i nie nawożę jak na razie
(23.12.2010, 16:16)Kondziu360 napisał(a): Zamiast kombinować jak koń pod górę - czekać... To podstwawa akwarystyki.
Wystarczyła by ci na razie ta ziemia w podłożu, z tym CO2 się pospieszyłeś... A ty dodatkowo jeszcze chcesz nawozić.
Czytałeś wogóle jakieś artykuły/fora na temat ziemii ogrodowej w podłożu? Czy zrobiłeś to na 'hurra'?
Do ziemi przygotowywałem się około tyg. Czytałem i w ogóle. Są różne teorie co do co2 w akwarium. I nie siedzę w tym od tygodnia, tylko od kilkunastu lat a od 8 profesjonalnie.
Interesują mnie tylko wasze rady co zrobić żeby nie mieć glonów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010, 16:27 {2} przez
giose.)
36
Kondziu.
Podstawy to ja mam,uwierz

i na podstawach się niekiedy nie kończy.
Głupi błąd i tyle.
Giose.
Ja zrobiłem tak:
Zalałem akwarium. Dojrzało po wcześniejszym zaszczepieniu bakteriami filtrów. Mam mocne oświetlenie i filtrację (jak chcesz zobacz) . Po odpowiednim czasie wpuściłem jako pierwsze kosiarki. Badałem parametry i wychodziło ok. Wszystko było robione pod paletki by woda im sprzyjała i co?
Głupi błąd parametry ok a glony się pojawiły. Dlaczego?
Bo uznałem, że 250l dla 4szt małych kosiarek nie warto podmieniać wody a co się stało?
Efekt starej wody. Dzięki temu dochowałem się pięknej plantacji (z dnia na dzień) Compsopogon
Nie piszą jak typowo zwalczać.
Jeden z modów mi dopisał jakąś chemię ale nie skorzystałem i powoli sytuacja się klaruje. Kupa roślin do śmieci zostawione tylko odnogi i ładnie rosną.
3
(23.12.2010, 16:27)toomeka@wp.pl napisał(a): Kondziu.
Podstawy to ja mam,uwierz
i na podstawach się niekiedy nie kończy.
Głupi błąd i tyle.
Giose.
Ja zrobiłem tak:
Zalałem akwarium. Dojrzało po wcześniejszym zaszczepieniu bakteriami filtrów. Mam mocne oświetlenie i filtrację (jak chcesz zobacz) . Po odpowiednim czasie wpuściłem jako pierwsze kosiarki. Badałem parametry i wychodziło ok. Wszystko było robione pod paletki by woda im sprzyjała i co?
Głupi błąd parametry ok a glony się pojawiły. Dlaczego?
Bo uznałem, że 250l dla 4szt małych kosiarek nie warto podmieniać wody a co się stało?
Efekt starej wody. Dzięki temu dochowałem się pięknej plantacji (z dnia na dzień) Compsopogon
Nie piszą jak typowo zwalczać.
Jeden z modów mi dopisał jakąś chemię ale nie skorzystałem i powoli sytuacja się klaruje. Kupa roślin do śmieci zostawione tylko odnogi i ładnie rosną.
No ja podmieniam co tydzień. Obliczone mam że akwarium teraz ma 176l pojemności. Co piątek wymieniam około 60 litrów. A akwarium założone było 24.11.2010, do tego czasu trochę starałem się udoskonalać mój wodny telewizor

Wiem że przy ziemi bez podmian i ogromnym oświetleniu nie ogarnął bym właśnie glonów.
36
Lepiej częściej a mniej przy takich rybach co ja mam.
Trzymam kciuki za rozkwit (roślin) a nie glonów.
3
(23.12.2010, 16:35)toomeka@wp.pl napisał(a): Lepiej częściej a mniej przy takich rybach co ja mam.
Trzymam kciuki za rozkwit (roślin) a nie glonów.
Po świętach wymieniam mieczyki na jakąś ławice do neonek. Wydaję się mi że u mnie co tydzień 60 l wystarczy
36
3
A może powiesz mi jeszcze jaką fajną ławicę polecisz za te mieczyki ??