• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

A który Ci się podoba Wink tylko sprawdź wymagania.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

(12.12.2010, 00:16)Pysia napisał(a):  Po prostu wex kuchenną nową gąbkę i załórz na wlot filtra. Proste jak drut. Do środka nie wkładaj bo Ci wciagnie gabeczke do filtra i go zatka.

Piszesz z autopsji czy Ci się tak wydaje? Mam ponad pół roku gąbkę w środku, w tym koszyczku i nigdy mi filtr jej nie wciągnął. Trzeba tylko trochę większą uciąc i wcisnąc w koszyczek.

Pozdrawiam
Maciej :)

witam
Planuje założenia akwarium 20litrowego.Powięcone będzie narybkowi mieczyka.Będa tam tylko na czas podrośnięcia.Chcę też tam wrzucić krewetki.I tu są pytania:
-Czy narybek coś zrobi krewetkom?
-Czy narybek będzie zjadać młode krewetek?
-Mógłbym akwarium oświetlać lampką biurkową jak tak to ile vatów?
-Czym mógłnym zasłonić grzałkę i filtr jaką rośliną?
-Czy mech nie będzie gnić przy lampce biurkowej

20l krewetkarium
65l gupikarium
gg-1014086
Pozdrawiam Przemek

(12.12.2010, 12:37)Krewetka. napisał(a):  Dzięki Pysia Smile Przekonałaś mnie.
Których z tych trawników mogę włożyć do akwarium ?
-hemianthus micranthemoiides
-eleochairs parvula
-hemianthus callitrihoides
-ehinodorus tenellus
Eleocharis parvula jest drobniutki i będzie bardzo fajnie wyglądał. I spokojnie da radę jak wsadzisz mu kulki w podłoże z nawozami Wink
(12.12.2010, 16:00)Malker napisał(a):  
(12.12.2010, 00:16)Pysia napisał(a):  Po prostu wex kuchenną nową gąbkę i załórz na wlot filtra. Proste jak drut. Do środka nie wkładaj bo Ci wciagnie gabeczke do filtra i go zatka.

Piszesz z autopsji czy Ci się tak wydaje? Mam ponad pół roku gąbkę w środku, w tym koszyczku i nigdy mi filtr jej nie wciągnął. Trzeba tylko trochę większą uciąc i wcisnąc w koszyczek.
Ja wyłącznie piszę rzeczy które sama przetestowałam. Mam Eheima Liberty 130 i najpierw wsadziłam gabeczke do koszyczka. To dość mocny filtr jak na 54l w których go mam ( zawsze wkładam filtry z bardzo duzym zapasem mocy bo tak bezpieczniej) . Na szczęście nie było tam jeszcze krewetek, bo gąbeczka została wciągnięta i zatkała filtr. Mimo że była spora i utykałam ją z dużym oporem. Dlatego zastosowałam rozwiązanie które znają hodowcy drogich krewetek. Nałożyłam gąbkę na koszyczek i mam święty spokój jak śpię i jak idę do pracy. Oprócz tego taka gąbeczka jest siedliskiem mikroplanktonu i malutkie krewecie uwielbiaja na niej żerować Wink

Zastanawiam się czy pod piasek nie włożyć ziemię. A tak w ogóle jakie podłoże mi polecacie ?

Ja ostatnio robilam restart właśnie ze względu na ziemię pod piaskiem... Wode miałam herbacianą, przesadzanie roślinek wiązało się z "wypuszczeniem" ziemi na zewnątrz co nie robiło fajnego eektu... Chyba lepiej zainwestowac w grunt pod roślinki akwariowe, np. filtusa. Ale to moja opiniaSmile

(12.12.2010, 21:31)ISLAND napisał(a):  -Czy narybek coś zrobi krewetkom?
-Czy narybek będzie zjadać młode krewetek?
-Mógłbym akwarium oświetlać lampką biurkową jak tak to ile vatów?
-Czym mógłnym zasłonić grzałkę i filtr jaką rośliną?
-Czy mech nie będzie gnić przy lampce biurkowej

- zależy co rozumiesz jako "narybek" do którego miesiąca, a raczej do jakiej wielkości? Ogólnie mieczyki są dość wrogo nastawione do krewetek, więc jak już im się takie najmniejsze zmieszczą do pyszczka to już a chęcią na nie polują. Oczywiście wszystko zależy od ilości schronień dla krewetek np. mchu, bo jak takie małe krewecie czują zagrożenie, to raczej z mchu nie będą wychodzić. Ale myślę, że mieczyki spokojnie tak do 1,5cm możesz trzymać.

-jw.

-mógł byś. Ile przepraszam czego? "vatów"? Pan James Watt się w grobie przewraca Wink. Zależy co jeszcze będzie źródłem światła, jeżeli zwykła żarówka, to z 60W powinno wystarczyć na 20l. Jeżeli świetlówka kompaktowa odpowiednikiem żarówki żarnikowej 60-70W jest świetlówka chyba 14W. Świetlówka wiadomo lepsza, bo tańsza w eksploatacji i IMHO bielsze światło ładniej oświetla zbiornik. Żarówka za to oddaje więcej ciepła, więc by mogła też pełnić funkcje ogrzewania w krewetkarium.

-mógłbyś Wink

- raczej nie. Pospolite mchy (jawa, taiwan, christmas), nie mają dużych wymagań. Ja często sprzedaje nadmiar na allegro i często leży w kuli bez oświetlenia z 2-3 tygodnie w oczekiwaniu na nabywcę i nigdy nic złego się z nim nie dzieje- fakt faktem że na parapecie, ale przy zasłoniętych roletach Smile

A tego filtusa nie trzeba wymieniać co parę miesięcy ?

Daj drobniutki żwirek i kulki gliniano-torfowe pod roślinki i tyle Smile Chyba ze chcesz krewetki Crystalki to jednak polecam odpowiednie podłoże dla nich. Ponoć jest polskie już dla krewetek dość dobre. Roślinki będą rosły, krewetkom będzie dobrze i będą się pięknie na ciemnym podłożu wybarwiały.

No właśnie o takie coś mi chodzi. A może ma ktoś do tego link ?

Skocz do: