• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

woda w akwarium:
NO3 - 25 mg/l
NO2 - 2 mg/l
GH >21°d
KH - 6
pH - 7,6

woda odstana 24h (w razie podmian):
NO3 - 10
NO2 - 0
gh >21°d
KH - 3
pH - 7,6

Parametry mierzone testem paskowym JBL Easy Test 5 in 1. Akwarium ok 45l, planowana obsada to: Otoski, Neonki i Bojownik. Oświetlanie 12h, czas od zalania: prawie miesiąc (15.10.2010). Nawożenie: Sera florena (dopiero od 08.11.2010). Filtr wewnętrzny z wyłączonym napowietrzaniem.

Ostatnio zaczęła mi się rozkładać roślinka (rogatek). Została całkowicie usunięta, ale mogą jeszcze gdzieś zalegać szczątki. Odmulanie zrobię jutro lub w niedzielę. Wyczyścić filtr również?

Co zrobić, aby móc wreszcie wpuścić ryby? Wink

WitamSmile Czytałam, że wartość GH powinna być wyższa od KH. Kupiłam nareszcie testy kropelkowe do pomiaru twardości wody Tropicala i wyszło mi GH 11, natomiast KH 10 stopni niemieckich. Czy taka twardość jest bardzo zła jeśli chodzi o ramirezy? Bo chciałabym je ponownie kupić. Jeśli jest za duża to o ile stopni niemieckich powinno być dla ramirez i ile mogę zmniejszyć podmieniając wodę co 3 dni 10l odstanej i 10gotowanej? Niedługo będę mieć szyszki olchy, w jakim stopniu one pomogą?

(25.11.2010, 19:10)sylwunia 20 napisał(a):  WitamSmile Czytałam, że wartość GH powinna być wyższa od KH. Kupiłam nareszcie testy kropelkowe do pomiaru twardości wody Tropicala i wyszło mi GH 11, natomiast KH 10 stopni niemieckich. Czy taka twardość jest bardzo zła jeśli chodzi o ramirezy? Bo chciałabym je ponownie kupić. Jeśli jest za duża to o ile stopni niemieckich powinno być dla ramirez i ile mogę zmniejszyć podmieniając wodę co 3 dni 10l odstanej i 10gotowanej? Niedługo będę mieć szyszki olchy, w jakim stopniu one pomogą?

http://www.apisto.pl/index.php?option=co...&Itemid=36

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Witam,
Mam akwarium 80 litrowe. Dopiero co założone. Zaczęły mnie się pojawiać glony więc sprawdziłem parametry wody:
ph - 8
KH - 4
GH - 8
NO3 - 5mg/l
Zastanawiam się dlaczego się pojawiają glony. Może macie jakieś pomysły. Z góry dziękuje.

PH 7,5
KH 7
NO2 - 0mg/l
NO3 12,5mg/l
jest ok? ;P

Witam.

Moja kranówka:
http://www.mzklezajsk.pl/pob/wyniki0810.pdf

Czy parametry są ok na podmianki?

Czy dobrze przeliczyłem?:

pH: 7,8
NH4: <0,06 mg/l
NO3: 12,55 mg/l
NO2: <0,016 mg/l
Żelazo: 0,03 mg/l
Twardość: 16°n

(05.12.2010, 16:06)adam3830 napisał(a):  Witam,
Mam akwarium 80 litrowe. Dopiero co założone. Zaczęły mnie się pojawiać glony więc sprawdziłem parametry wody:
ph - 8
KH - 4
GH - 8
NO3 - 5mg/l
Zastanawiam się dlaczego się pojawiają glony. Może macie jakieś pomysły. Z góry dziękuje.

To zależy gdzie stoi akwarium nie może być w nasłonecznionym miejsu.
Oświetlenie przez 10-12h
Nie stosować zadużo nawozów.
Zadbaj żeby zaburzać taflę wody i dobrze by było jakbyś dodawał węgla w płynie lub założył bimbrownie to będzie stymulowało roślinki Smile
Chociaż nie podoba mi się wysokie pH ale to zależy jakie rybki hodujesz Smile

Witam, mam baniak 240l od 2.5 miesiaca zalany, od 2 miesięcy z obsada
moje parametry to :
ph - 7,5
fe - miedzy 0 a 0,1 mg/l
no2 ponizej 0,3 mg/l
no3 - 12,5
gh - 15

testy kropelkowe tetry

w ostatnim czasie pojawiło się sporo nowych roślin ale niemam pojęcia teraz w jakim stopniu i czym nawozic a widzę fe sporo ponizej normy
czy jakieś parametry powinienem zmienić ewentualnie śledzić??

pH 8
KH 11
GH 14
NO2 5 mg/l
NO3 50 mg/l

60l akwarium ma 3 tyg, a w nim kilka gupikow i slimakow..
czy ta woda nie jest za twarda dla gupikow? bo slimaki to sie maja coraz lepiej

od kilku dni podaje sol i api stress zyme

Posiadam 125L akwarium od 4 miesięcy

pH= 6.5
KH= 5
NO2= 0.25
NO3= 10
NH3< 0.25
PO4= 1
Fe< 0.1

Skocz do: