muszę stwierdzić, że akwarium masz dosyć kiczowate, najbardziej wpływa na to tło i te atrapy korzeni.
Proponował bym chociaż dno zasypać czymś drobniejszym. Ponad to ryby karmisz minimalnie pokarmem. W ciągu minuty musi w całości być konsumowany, inaczej mętnienie nie ustąpi wogóle. A poza tym obsługa akwarium standardowa. Podmiany 30% pojemności zbiornika i czekać. Zwracaj uwagę na ryby mogą zacząć chorować ...
No kiczowate ale widzisz jeszcze rośliny są młode, poza tym planuję zakupić jakieś korzenie prawdziwe itp, napewno wygląd sie zmieni, póki co jest tak. Karmię zawsze małymi porcjami tak, by pokarm nie zalegał na dnie. Coś jeszczE?
Jeżeli te korzenie nie są prawdziwe to je wyjmij i wszystko co sztuczne rownież ;]
Akwarium kulowe ? Akwaria tego typu mogą być stosowane jako ozdobne opakowanie dla ryby wręczanej jako prezent.Przy czym obdarowany z powodów humanitarnych, estetycznych i praktycznych powinien jak najszybciej umieścić otrzymane ryby w normalnym zbiorniku.
Zmętnienie nie jest spowodowane sztucznościami, których ja się brzydzę ale mniejsza z tym.
Masz kiepski filtr i pewnie nie zaszczepiłeś bakterii do nowego akwa. Wymień żwir na drobny on też będzie pełnił rolę filtra o ile będziesz stosował odmulanie co jakiś czas.
(24.11.2010, 20:27)marcinkawasakizx6r napisał(a): No kiczowate ale widzisz jeszcze rośliny są młode, poza tym planuję zakupić jakieś korzenie prawdziwe itp, napewno wygląd sie zmieni, póki co jest tak. Karmię zawsze małymi porcjami tak, by pokarm nie zalegał na dnie. Coś jeszczE?
nic więcej najważniejsze nie przekarmiać , karm 2x dziennie rano i wieczorem niewielkimi porcjami.
A więc problem rozwiązany. Przyczyna banalna, głupia zarazem. Wina nie leży po stronie ani sztuczności w akwa ani po stronie złej czy beznadziejnej pompki (filtra). Przyczyną była świetlówka. Otóż miałem chyba zbyt duzo nalanej wody( albo pompka za nisko osadzona tzn tuż pod powierzchnią lustra wody), Woda pryskała na świetlówkę, tam tworzył się biały osad pod wpływem temp(parowanie...) ( kamień) i pruszyło do akwa. Nie było mnie w domu więc światło było zgaszone, przychodzę patrzę woda kryształ. Pompkę osadziłem bliżej dna i jest teraz OK. Dzięki za wszystkie rady
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.11.2010, 17:04 {2} przez marcinkawasakizx6r.)
Mam problem z wodą w akwarium. Po 3,5 tygodniach dojrzewania wpuściłem ryby i pierwszy raz wymyłem filtr pod bieżącą wodą (zabijając bakterie), po 4 dniach znowu wymyłem filtr pod bieżącą wodą (kolejny błąd) oraz zdjąłem osłonę i zmieniłem miejsce w akwarium (poprzednio był w rogu za korzeniem). Po tygodniu woda była bardzo mętna, o żółtym kolorze z masą drobin unoszących się w wodzie. Wczoraj po podmiance 20l, wlałem 30ml bakterii nitrifikacyjnych i wieczorem sprawdziłem parametry (ZGROZA!). Dziś parametry są już w normie, woda jest bardziej klarowna i przejrzysta ale trochę cząstek się jednak unosi i jest lekko żółtawa - słowem nie taka, jakiej bym sobie życzył.
Moje pytania:
1) Co robić dalej - czy przez kolejne dni robić częściej podmianki np. 10l wody i za każdym razem dodawać trochę bakterii?
2) Czy mój filtr w tym akwarium i taką obsadą spełni swoje funkcje, czy z takim filtrem mam szansę na taką wodę jak widzę w sklepach akwarystycznych - tylko jest to kwestią czasu? Czy też - jeśli chce mieć kryształową wodę to _muszę_ mieć filtr zewnętrzny - kubełkowy?
Parametry akwarium:
- temperatura wody: 24st
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie: 2x dziennie Tropical Supervit
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium, odmulanie dna: 1x tydzień 20l wraz z odmulaniem
- dokładny opis wyglądu wody: była zółta, mętna z masą pływających drobin, dziś jest bardziej klarowna, mniej żółta ze znacznie mniejszą ilością drobin
- czas działania akwarium (moment zalania): 3,5 tygodnia dojrzewania + 1 tydzień z rybami
- pojemność akwarium (mogą być też wymiary): 112l
- obsada ryb w akwarium (gatunki i ilość): 8x Brzanka Red, 8x Brzanka Sumatrzańska, 5x Otosek, 3x Kirysek
- obecność żywych roślin(mile widziana ilość i gatunki): Spora ilość - około 10 gatunków - niestety nie znam nazw.
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody: Bakterie nitryfikacyjne - wczoraj
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd.: Wczoraj No3, No2, KH na granicach zakresów. Dzisiaj już w normie: No3/No2= 0, GH>7, KH=10, PH=7,6
- filtracja i sprzęt w akwarium (modele,firmy): AquaEl Fan-2, Grzałka Neo
Z góry dzięki za pomoc!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.11.2010, 14:35 {2} przez remVD.)