• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

akwarium 112l.
To raczej nie od jedzenia bo od wczoraj w sumie duzo im nie dawałem, podaje tylko bio-vit orAZ super-vit.
Akwarium ma 112 l.
Raczej nie z przekarmienia, bo podaje tylko bio-vit oraz czasem super-vit zd tropicala. Tzn tylko to podawalem od wczoraj.

Raz w tyg rzuce ochotke i z 2razy serca wolowe.

wylacz napowietrzacz po co ci to,co2 daj, odstaw nawozy na miecha albo dluzej , kupiles kubel -ok ale jakie wklady? daj wate do kubla i wegiel chyba ze juz masz ,podmieniaj wode 3 razy w tygodniu, zmniejsz oswietlenie do 7 godzin - jakie oswietlenie?
a skalary musisz oddac, one lubia duze zbiorniki
ogranicz sie do 3 gatunkow ryb styka
Rolleyes 

Mam problem kupiłem 10-14-2010 akwarium 112l zalałem je około 12.00 mam żywe rośliki rodzaje ryb to: 2 gupiki i 1 welonke karmie je 2 razy dziennie rano około 8.00 i wieczorem około 21.00
wody narazie nie wymieniałem bo mam to akwarium dopiero 1 dzień i tak dodałem uzdatniacza około 12.30 tego samego dnia i od wtedy woda jest taka mętna i niechce się zrobić normalna w instrukcji uzdatniacza piszę ,że zmętnienie znikie w ciągu 24 godz.
Prosze o odpowiedź na E-mail tomko149@wp.pl.
Dziękuje.

Polecam poczytać wątek "Dla początkujących" i tam dopatrywać się błędów.
Druga sprawa, pierw czytamy, potem działamy, nie na odwrót.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Problem moj polega na zmętniałej wodzie. Nowe akwarium 112l całe wyposażenie nowe. Kamienie wyparzone itp, mam problem z wodą. Jest juz ponad tydz od zalania i jest cały czas mętna- nie taka ze nic nie widać ale jednak tło akwarium widać za mgłą. Znacie ewentualną przyczynę? Błagam pomóżcie mi uzyskac krystalicznie czystą wodę

Rosliny są ?? Jaki filterek ??

poprostu akwarium nie jest jeszcze dobrze rozwinięta flora bakteryjna. wrzuć bactozym, powinno być za jakiś niedługi czas poprawa. i tak sie dzieje niezależnie od roślin i filterka przy nowym akwarium.
marcinkawasakizx6r pisze, że CAŁY CZAS woda jest mętna więc nie stało się to przez "filterek ani rośliny". wiadomo, że przy dobrej filtracji szybciej się woda ustabilizuje ale nie ma to w efekcie końcowym większego wpływu.

w każdym akwa jakie zakładałem woda była idealnie czysta już po kilku godzinach lub następnego dnia. jaki masz filtr?

Filtracja i odpowiednie zasiedlenie bakterii to wg. mnie klucz do sukcesu.
Ja miałem kryształ po 16h

http://allegro.pl/akwarium-112-profil-po...75850.html
tutaj macie ten mój zestaw, mozesz sobie zobaczyc ten filtr.
Wiecie też tak myślałem ze to jeszcze za wcześnie na wodę kryształ. poczekam aż roślinki zaczną rosnąć i w ogóle wszystko się ustabilizuje. A pomyslałem jeszcze że możę być to wina oświetlenia, czy to mozliwe? Bo jak zgasze lampe to wydaje mi sie jakby woda była czysta ale moze być to wiecie takie złudzenie. Z drugiej strony ta woda chyba jednak nie może być do konca taka kryształ ( jak mi się wydaje przy zgaszonym oświetleniu) ponieważ tło i posadzone roslinki z tyłu widać "za mglą"
toomeka ty miałeś kryształ po 16h a ja mam wode juz około tygodnia, i co ty na to?

Skocz do: