• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

dziwne ogony gupików

Hej.Ostatnio zauważyłam u mojego żółtego gupika postrzępiony ogon i czerwoną otoczkę na jego końcu.Już mu się trochę skrócił.Teraz reszta moich gupików ma postrzępione ogonki.Co to może być?

daj zdjęcia i dokładny opis zbiornika i obsady

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

O zdjęcie sie postaram,bo trudno jest zrobić wyraźne.Akwa 54l,filtr,grzałka,parę roślin. Obsada:6 gupików,4 neonki,2 przeźroczki,1 kirysek,1 zbrojnik niebieski i 3 skalary(miały pół roku kiedy je dostałam,a to było 2mies temu i cały czas mają ok.4cm)

Dziwisz się,że nie rosną w takim małym akwarium? Jaka jest wysokosc tego zbiornika?

Akwarium kulowe ? Akwaria tego typu mogą być stosowane jako ozdobne opakowanie dla ryby wręczanej jako prezent.Przy czym obdarowany z powodów humanitarnych, estetycznych i praktycznych powinien jak najszybciej umieścić otrzymane ryby w normalnym zbiorniku.

30cm.Ale znajomy miał ok.50 młodych skalarów i tylko niektóre z nich były takie małe,więc je wzięłam.Reszta z tego miotu jest dużo większa

Pomijam obsadę. Więcej podmian wody, gdyż rybom często strzępią się ogony z powodu "starej" wody.

Pozdrawiam.
[100l] - "Gupikarium"

A ta czerwona otoczka to też od wody?

gupiki mają najpewniej poszarpane ogony w wyniku działalności skalarów, w takim małym zbiorniku skalary strasznie się mordują, a przy okazji bardzo nudzą, więc "odgryzają" się na słabszych. Masz fatalną obsadę i pawiki długo nie pożyją w takim towarzystwie.

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Nigdy nie zauważyłam żeby skalary podgryzały inne ryby.Czasami podgryzają siebie nawzajem.Nie spędzam całych dni przy akwarium,ale bardzo często je obserwuje.

O sorki - nie wiedziałem, że masz skalary. Popieram top'a, gdyż mój kuzyn ma zbiornik ze skalarami i podgryzają często ogonki mniejszym rybom - stąd nie należy ich trzymać z neonamiBig Grin

Pozdrawiam.
[100l] - "Gupikarium"

Skocz do: