• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

Witajcie!
Miesiąc temu założyłam 90 litrowe litrowe akwarium. Mam problem z obrzydliwymi okrzemkami i nie potrafię sobie z nim poradzić. Rośliny mimo że w przyciętych miejscach puszczają nowe zaszły brązowym nalotem. Na orzechu są czarne kropki i przytwierdzone do liści nitki unoszą się na wodzie. Żwirek również zachodzi brązowym nalotem.

Mój sprzęt:
Dwie świetlówki: Flora Glo 15W + Grolux 24W
Filtr kaskadowy Aquael Filtr Versamax Fzn-2
Grzałka z termostatem Aquael 100W
CO2 -> dyfuzor + butla

Rośliny:
1 x Micranthemum umbrosum
1 x Orzech wąskolistny
1 x Moczarka
2 x Cacomba caroliniana
3 x Anubias minima Bonsai
3 x Trawka

Ryby:
2 x mieczyk koi
2 x skalar
3 x pielęgnica kakadu
1 x bocja wspaniała
5 x otosek

Parametry wody:
NO3 15 mg/l
NO2 0 mg/l
GH >16d
KH 3°d!
pH 8.0!
poziom Co2 (po obliczeniu za pomocą kh i ph) = 0,9 czyli NIC, a gaz ładnie schodzi z dyfuzora jak rano zostaje napełniony

Tydzień temu skutecznie zwalczyłam ospę, dodałam Zieleń Zoolka, podwyższyłam temp do 32°C. Po leczeniu użyłam węgla, żeby wyklarować wodę.
Obecnie w filtrze jest gąbka i ceramika.

Proszę poradźcie. Co robić, żeby rośliny odzyskały swoją żywotność?

Jestem początkującym akwarystą, chcę dla swoich ryb i roślin jak najlepiej, proszę mnie nie krytykować. Uczę się.

edit: dodam jeszcze, że światło hula 12h dziennie, ryby dostają jeść raz dziennie

CO2 nie ma sensu z Twoim oświetleniem . Na okrzemki polecam MŁODE zbrojniki niebieskie . Wyczyściły mi akwarium w jedną noc ale oczywiście potem do oddania ze względu na to że masz małe akwarium na te ryby jak i obecne które masz Smile okrzemki to nic trudnego , jeszcze wiele rzeczy przed Tobą Rolleyes

peter10, dlaczego przy tym oświetleniu CO2 nie ma sensu? powiem Ci szczerze, że otoski miały wiele zdziałać, coś tam szamią, ale nie wiele to daje... rośliny są w złym stanie i poważnie zastanawiam się nad usunięciem ich z akwa i zrobieniem restartu, tylko czy to koniecznie? i czy coś da? nie mam już siły na te okrzemki, wyglądają ohydnie Sad

Masz za mało światła na CO2 . Możesz wstawić zdjęcie tych okrzemek? zgniłe rośliny wywal i podmień 50% wody.

Piotr, oto one:

Wobec tego jakie powinnam mieć oświetlenie? Zmienię jeśli należy.

Natychmiast odłącz butlę , to nie są okrzemki tylko nitki . Zacznij dokarmiać rośliny nawozami w płynie .

tak podejrzewałam, że to albo okrzemki albo nitki Sad ok butla odłączona, wczoraj kupiłam nawóz Bioflor z Rataja, czy mogę coś jeszcze zrobić?

(11.11.2010, 22:21)Maziunia napisał(a):  tak podejrzewałam, że to albo okrzemki albo nitki Sad ok butla odłączona, wczoraj kupiłam nawóz Bioflor z Rataja, czy mogę coś jeszcze zrobić?

Wywalaj mechanicznie tyle glonów ile się da . Będzie dobrze Smile

ok, jutro będę je czyścić, dlaczego nie mogą dostawać CO2?

Ponieważ masz mało światła i rośliny go nie pobierają tyle ile potrzeba. Jeżeli byś miała 0,6W/l to byś już ewentualnie mogła podawać.

Skocz do: